Étkezési szokások

Milyen a helyes hozzáállás, miért érdemes erről beszélni?

A megevett étellel vagy egészséget és jó fizikai közérzetet kreálunk, vagy ennek ellen-kreálunk és rossz közérzetet, betegséget teremtünk magunknak.

Csak körülöttem, az általam kontrollált szociális médiában több száz ember szeretne valamilyen formában testileg jobban lenni, keresi a válaszokat és az utat arra, hogy neki mi a jó. Egyetlen egy közös van bennük/bennetek. Az, hogy olyan étkezési múltatok van, ami bővelkedett gyorsan felszívódó szénhidrátokban, és egyszercsak elérkeztetek egy pontra, ahol láttátok a változás szükségességét de legalábbis elgondolkodtatok róla. Ez minden embernél más és más ok. Lehet elhízás, energiátlanság, betegségek, és még sok minden más. Azaz, ami volt, az nem működött.

Étkezési szokás, ami nem működik

A szénhidrát dús életmód nem működött. Az okozta a mostani állapotot. Ha okosak vagyunk, akkor ebből már meg is tudjuk határozni, hogy milyen a helyes hozzáállás. Legalábbis egy részét. A helyes hozzáállás az, hogy a régi nem működött, akkor azt nem csinálom tovább. 

Ha a régi pasiddal/barátnőddel a kapcsolat nem működik, akkor szakítasz vele, de nem térsz hozzá vissza újra, meg újra… tovább lépsz egy idő után… ki mikor, de tovább áll. Nem mérgezed magad egy rossz kapcsolatban. Persze, van, hogy az ember szenved benne egy darabig, de az egészséges gondolkodású emberek leszűrik a tapasztalatot és tovább állnak keresve a jobbat, azt ami hosszabb távon boldoggá teszi. És az mellett marad meg, akivel tényleg boldog és a másik fél is boldog vele. Vannak rosszabb periódusok, de azért az átlag az jó.

Ugyan ez a helyzet az étkezéssel. Lehet aberrálni, mint egy kapcsolatot, de alapvetően azt kell keresni és megtanulni, hogy mi az egészséges és mi segíti a tested. És azt adni neki. Cserébe a tested jó közérzetet ad neked, amivel könnyebben élsz, mert nincs figyelmed azon, hogy fáradt vagy, itt fáj, ott fáj, megint híztál és a többi. Ez a jó kapcsolat a testeddel nem egy éjszaka, de nem is egy hónap alatt épül fel. Mint ahogy a leromlott testi állapot sem hirtelen alakult ki, hanem évek kellettek hozzá. Szerencsére ahhoz, hogy visszacsináljuk amit okoztunk, nem kellenek évek. A test igen gyorsan reagál, hogyha jó dolgokat teszel bele, olyat, ami a számára megfelelő, akkor őrült tempóban kezdi el helyre hozni magát. 6, de akár 3 hónap alatt is csodákat lehet művelni. Ezt onnan tudom, hogy nálam a konzultációk minimum 3 hónapra szóltak és mennyi, de mennyi csodát láttam. Ezeket nem én okoztam, hanem azok, akik megértették, hogy a régi nem működött, nosza, találjunk egy újat. És közösen kidolgoztuk az új, személyre szabott életmódjukat. 

Merj változtatni!

Ha úgy tekintesz a testedre, mintha növény lenne, akkor a te felelősséged az, hogy megfelelően tápláld és neveld. Most és innentől fogva folyamatosan. Nem kell minden napnak 100%-osnak lennie. Ilyen nem létezik. Olykor-olykor lesznek hullámvölgyek. A művészet az, hogy olyankor kisegíted magadat belőle. Ha betoltál két krémest, akkor nem úgy folytatod, hogy holnap is betolsz kettőt, hanem úgy, hogy oké, ezt megengedtem magamnak, most helyre kell hoznom és a következő egy hétben rendben tarok mindent. Ha hetente „bűnözöl”, akkor nem fogsz semerre sem haladni. Egy-egy „tivornya” a testedet napokkal dobja vissza, de minimum 48 óra helyes étkezés biztosan kell ahhoz, hogy újra helyre álljon a rendszer és rendesen tudjon működni. Használd azt a trükköt, hogy manapság már mindennek van „low carb” változata, csináld meg azt. Egy rövid idő után már nem a régi után fogsz sóvárogni. 

Ha folyamatosan a „nem”-eket és a tiltásokat nézed, akkor az olyan, mintha folyamatosan számodra elérhetetlen partnerekről ábrándoznál. Színészekről, énekesekről, Forma1-es pilótákról, vagy tudom is én. Ha így élnéd az életedet, akkor az egy igen magányos és szomorú élet lenne, mert csak a stopok vannak benne. Ellenben ha a jó és az életet támogató dolgokat keresed és figyelmet sem fordítasz a „nem”-eknek, akkor hamarosan olyan helyekre érsz, ahol számodra minden sokkal jobb. Persze ezért meg kell dolgozni és az út nem könnyű. De pozitívan végig lehet menni rajta. 

Ezért a helyes hozzáállás tartalmazza azt a nézőpontot is, hogy nem visszafelé tekingetünk és hátrafelé lépegetünk, hanem előre, az egészség és a jó fizikai közérzet felé megyünk. 

Ebben természetesen van szerepe az elszántságnak és az akaraterőnek. Ha egy cél téged nem motivál, vagy nem tesz boldoggá, akkor nem fogod elérni. Így járt egy olyan ügyfelem, aki maga nem akart fogyni, hanem csak a felesége miatt jött el hozzánk, mert ő akarta, ő unszolta. Nem fogyott le, nem történt vele semmi és ő ettől nem volt boldogtalan. Én kevés voltam azzal, hogy akartam neki segíteni. Ő nem akart segíteni saját magán. Őt nem zavarta. Csak akkor van értelme és akkor leszel sikeres, ha te valójában akarod. Ez a nulladik lépés.

Az akaraterő csak az elején fontos. Ugyanis ahogy jönnek a sikerek, úgy lesz több és több erőd, magabiztosságod és eszedbe sem fog jutni ezt letörni.

Ha egyedül nem megy, akkor kérj segítséget, de ne add fel a célodat, akármi is az. Ugyanis képes vagy arra, hogy bármit elérj amit valóban el szeretnél érni. Akár egy energiadús, egészséges és csinos testet is! Én tudom!

S következő hírlevélben felfedem, hogy ki a kisfőnök, aki képes téged folyamatosan rossz útra terelni kaja ügyben.

 

 

Kriszta. B.