allergia_B9

Az asztma 200.000 embert érint Magyarországon, a különféle légúti allergiák, amiket szénanáthaként szoktak emlegetni, pedig több, mint két milliót.

Miközben a betegek száma növekszik, a prevencióra fordított pénzek semmit nem segítenek. A parlagfű és társai vígan terjednek. Egyet kihúzunk, 5 nő a helyére.

Ezért is érdekes a hír, miszerint azt találták, hogy a b9-vitamin, a folsav csökkenti a súlyos allergiás reakciókat és elnyomja az asztma tüneteit. A folsav régóta ismert vitamin és elsősorban a születési rendellenességek kockázatának csökkentése miatt javasolták a bőséges fogyasztását. De tudjuk, hogy fontos szerepe van a vérképzésben és a mostantól úgy tűnik az asztma és az allergia kezelésében. Legalábbis ez olvasható a Johns Hopkins Gyermekklinika kutatásában.

A több mint 8.000 emberen (2-85 évesek közt) végzett elemzés azt mutatta ki, hogy a vér folsav szintje arányban van az allergiás tünetek gyakoriságával és a folsav adagolásával jelentősen csökkenthető a rohamok sűrűsége és erőssége egyaránt.

“Az eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy a folsav valóban segít szabályozni allergénekre adott immunválaszt, és javíthat az allergia és az asztma tünetein.” mondja Dr. Elizabeth Matsui vezető kutató.

Vitamin_B9_folsav

A napi folsav beviteli ajánlás 400 és 800 mikrogramm között változik. Várandós és szoptató anyák esetében valamivel 800 mikrogramm felett ajánlanak. Sajnos anélkül, hogy elhíznánk, csak leveles zöldségekből tudjuk ezt a mennyiséget bevinni naponta. Bár a májak, hüvelyesek és a narancs is tartalmaz jelentősebb mennyiséget, de ezekből napi 2-3000 kcal mennyiséget kellene megenni az ajánlott mennyiség érdekében, ami hamar elhízáshoz vezetne.

Néhány folsavval dúsított gabonatermék is kapható a külföldön, ami akár egyetlen adagjában tartalmazná a napi szükséges mennyiséget, de nálunk ez nem terjedt el a hatóságok lassúsága miatt.

A jobb étrendkiegészítő multivitamin termékek általában tartalmaznak 400 mikrogramm folsavat. Amikor multivitamint vásárol, mindig nézze meg az összetevők listáját! Ha ilyet fogyaszt naponta, melyben legalább 400 mikrogramm folsav van, hiánya nem lesz.

Amennyiben az allergiáját szeretné kezelni ezzel az egyébként veszélytelen vitaminnal, napi ajánlás tízszeresét is beveheti, míg tünetei enyhülni nem kezdenek. Aztán érdemes lecsökkenteni napi 800 mikrogrammra, mert bár nincs ismert túladagolási határa, de felesleges dolog kipisilni a felesleget minden nap.

Kipróbálná? Kattintson a képre!

 

Forrás:
www.vitaminkiraly.hu
www.hopkinschildrens.org
www.ods.od.nih.gov