A kínai angyalgyökeret joggal nevezik “női ginzeng”-nek, mert széles körben alkalmazzák a különféle női bántalmak kezelésére.

A kínai nők a menstruációs ciklus rendezésére, a méhkontrakciók (méh összehúzódások) által okozott fájdalmas menstruációs görcsök csökkentésére, a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlenségeinek enyhítésére használják.

A Dong Quai jó hatású a menopauza idején a hormonváltozások által kiváltott hőhullámok és más panaszok ellen. A kínai angyalgyökér igen sok vitamint, köztük főleg B-12, folsav, A- és E-vitamint tartalmaz és gazdag különféle ásványi anyagokban.

A Dong Quai hatásai

A Dong Quai kínaiul “visszatérés állapotát” jelent – sugalja a normális, rendes menstruációs ciklushoz való visszatérést.

A Dong Quai olyan növényi hormont – fitoösztrogént – tartalmaz, mely gyengébb ugyan, mint a szervezet termelte hormon, de képes az emberi sejteken lévő ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódni. Így ezek a fitoösztrogének segítenek a hormonháztartás helyreállításában.

Magas kumarin tartalmának köszönhető, hogy tágítja az ereket, növeli a vér áramlását a méhben és más szervekben, és serkenti a központi idegrendszer működését. A kumarinokról az is bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó hatásuk van, így oldja a menstruációs görcsöket. A kumarinszármazékokat egyébként kiterjedten alkalmazzák trombózis megelőzésére, mivel véralvadásgátló hatásuk van.

Alkalmas lehet szinte minden nőgyógyászati panasz kezelésére:

  • a szabálytalan menstruációtól a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig
  • megelőzhetik a görcsöket
  • gátolhatják a véralvadást
  • ellazíthatják a hajszálereket
  • Kiegyensúlyozza az ösztrogén aktivitást

A Dong Quai szedése megakadályozhatja a vérszegénységet.

Csökkentheti a magas vérnyomást. Nők és férfiak egyaránt használhatják álmatlanság és magas vérnyomás ellen.

Az egyik leggyakrabban használt élénkítő gyógynövény.

A melegítő gyógynövényként is ismert kínai angyalgyökér javítja a has, a kéz, a láb vérkeringését.

Hogyan alkalmazzuk?

Menstruáció előtti panaszok, menstruációs rendellenességek, görcsök enyhítésére elég bevenni naponta 600 mg kínai angyalgyökér-kivonatot.

VIGYÁZAT!!!

Terhes nő ne szedje és szoptatás alatt sem ajánlott. Ugyancsak ne használja a menstruáció alatt, különösen ha erős a vérzése. Kisgyerekek, valamint női daganatos betegséggel küszködők (mellrák, petefészekrák, méhrák) ne fogyasszák! Érzékenyebb embereknél a nagyobb mennyiség használata hasmenést okozhat.

Óvatosságot igényel a kínai angyalgyökér használata, ha bármilyen vérhígítót, antidepresszánst vagy cukorbetegségre való gyógyszert szed. Ezek befolyásolhatják egymás hatását!

Alkalmazása alatt kerülni kell a napozást, mert a növény gyökerében lévő psoralen nevű összetevő fokozott fényérzékenységet válthat ki, és erős leégést okozhat. Bármilyen műtét előtt két nappal fel kell függeszteni a fogyasztását!

Forrás: nepgyogyaszat.com Birtalan Katalin – Természetgyógyász

DONG QUAI lelőhely ITT >>>