b-vitaminok

Civilizációs betegségek:  szívinfarktus, gutaütés, trombózis – igen veszélyesek.

A panaszokat kiváltó dohányzás, alkoholizmus és helytelen táplálkozás mellett a tudomány felfedezett még egy vétkest.

Az iparosodott országokban az érelmeszesedés ma már az egyik leggyakoribb civilizációs betegség és halál ok. A számadatok kétségbeejtően sokkolóak. 1996-ban a halálesetek 54,6 százaléka írható a számlájára. Az érelmeszesedés során a véredények belső burkolata megsérül, felületén lerakódások képződnek, melyek a véráramlást akadályozzák, és ezáltal az érintett testrész oxigénellátását csökkentik.
Attól függően, hogy ez hol játszódik le a szervezetben, a következmények sokrétűek lehetnek, például:

  • alsó végtagi trombózis,
  • szívinfarktus,
  • gutaütés (az iparosodott országokban a harmadik leggyakoribb halálok és a maradandó károsodások leggyakoribb oka),
  • az elbutulás különböző formái

Ráadásul a betegek kétharmadára ezt követően még újabb kellemetlenségek várnak.

A civilizációs betegségek rizikótényezői

Sok rizikótényezőt már eddig is ismertünk, így a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, a magas vérnyomást és nem utolsósorban a cukorbetegséget. Mindez a szóban forgó betegséggel kapcsolatos esetek csupán 30-50 százalékára ad magyarázatot. A többi megmagyarázhatatlan eset okai után kutatva a tudósok egy újabb nyomra leltek. A vétkes a homocisztein (Hcy) nevű, szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, mely normális esetben is mindenki vérében megtalálható. A mennyiségtől függ, hogy jóravaló segítőtársból halálos ellenséggé változik-e.

Kutatások alapján az egyértelmű többlet (hiper-homociszteinémia) óriási veszélyt jelent. Egy angol tanulmány 587 beteget kísért figyelemmel, akik mindegyike már átesett legalább egy bypass műtéten és többségük szívinfarktuson is. A legkorszerűbb kezelések ellenére is öt év elteltével az elhalálozottak 25 százalékánál mutattak ki magas homocisztein-értéket. FIGYELEM! A fehérjetöbblet miatt a szív nem másodlagosan, az érelmeszesedés következményeként károsodik, hanem közvetlenül. Ellensége a folsav és a B-vitaminok. Magas homociszteinszintet állapítottak meg a periférás artériák elzáródásával kapcsolatos betegségek 23-49 százalékánál, a trombózisos esetek 7-25 százalékánál, az agy véredényeit érintő betegségek 23-47 százalékánál. Becslések szerint a gutaütéses esetek 10 százaléka is erre vezethető vissza. Örvendetes módon azonban a homocisztein viszonylag könnyen kézben tartható ellenségnek tűnik.

A varázsfegyver a folsav, amely a B6- és a B12-vitaminokkal együtt csökkenti a szervezetben a homocisztein szintjét. Természetesen ehhez a napi szükségletként általában feltüntetett mennyiség nem elegendő. A WHO ajánlása szerint naponta legalább 300-350 mcg/l mennyiség szükséges ahhoz, hogy a folsavhiányból adódó betegségek kialakulását megakadályozzuk.
FIGYELEM! A homocisztein-többlet megszüntetéséhez naponta 600-650 mikrogramm folsavra van szükség, amit még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is aligha tudunk normális táplálékbevitellel fedezni. A veszélyeztetetteknek ezért ajánlatos beszerezni és rendszeresen fogyasztani kereskedelmi forgalomban kapható folsavtablettákat. Jó tudni!

Persze a felfedezés nem jelenti a régebbi megállapítások elévülését. A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás továbbra is veszélyeztetheti a szívet és a vérereket, és segíti a civilizációs betegségek előfordulását. Ezért, akinek csökkentenie kell a homociszteinszintjét, ne kövesse el azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyja az eddig szokásos óvintézkedéseket!

Hogyan védjük szervezetünket?

A veszélyeztetetteknek ajánlatos hiper-homociszteinémiát kizáró vizsgálaton átesni.
Veszélyeztettetek:

  • az érelzáródásban szenvedők,
  • illetve ennek következményein (trombózis, gutaütés, szívinfarktus) már átesett betegek
  • a kiválasztó működés elégtelenségével küzdők (például veseelégtelenség)
  • a fogamzásgátló tablettát szedő és a menopauzában levő nők,
  • akik öröklött hajlammal rendelkeznek, a családban előforduló érrendszeri vagy cukorbetegség miatt
  • a helytelen életmódot folytatók (alkoholizmus, dohányzás, elhízás, mozgáshiány).

Legjobb megelőzés: csökkentsük a homocisztein-bevitelt és fogyasszunk magas folsav tartalmú ételeket, azaz csökkentsük a hús- és tejtermékek fogyasztását, étrendünkben gyakran szerepeljenek zöld színű zöldségek (különösen spenót, brokkoli), illetve hántolatlan gabonák.

Terápiás céllal vegyünk magunkhoz folsavat (B6- és B12-vitamin kíséretében) táplálékunk kiegészítéseként! A legjobb, ha B-vitamin komplexet választunk, mert a B-vitaminok egymás hatását erősítve vesznek részt a szervezet működésében.

Forrás: vitaking.hu (naturhirek.hu; Bárdosi Erika: Ideál – Reforméletmód magazin 2003;15(9):47-47 Celsus Kft)

B-komplex vitamin 10% kedvezménnyel ITT >>>