A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb C-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak. Ez úgy hangzik, mint egy skorbut – nem? Dehogynem. És a C-vitamin segíthet.

Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigyben termelődik és azért felelős, hogy a vérben lévő cukrot elszállítsa a sejtekig. Ugyanez a hormon szállítja a C-vitamint is a sejtekig. Viszont a cukorbeteg emberek rezisztensek a saját inzulinjukkal szemben is. Márpedig ez azt eredményezi, hogy a sejtek nem jutnak elegendő C-vitaminhoz.

A legjobb orvosok kimondottan javasolják a cukorbetegeiknek, hogy szedjenek napi 500-1000 mg C-vitamint, de ez sajnos nem még nem elegendő. Egy cukorbeteg napi C-vitamin adagja minimum 3000 mg kellene legyen és ezt elosztva 3-5 étkezés során kellene elfogyasztania, hogy sejtjei annyi C-vitaminhoz jussanak mint egy egészséges ember ennek negyedéből. Amennyiben ehhez a mennyiséghez hozzájut a szervezetük, érdekes módon a vércukor értékek kezelése is könnyebb lesz.

Ha elkezd a fentiek értelmében napi 3000-4000 mg C-vitamint szedni, erről mindenképpen tájékoztassa a kezelőorvost, mert ekkora adag esetén akarva-akaratlanul valamennyi meg fog belőle jelenni a vizeletben, ami megzavarja a mérést, amennyiben azt a vizeletből mutatják ki. Viszont a C-vitamin egyáltalán nem befolyásolja a tartós vércukor mérési módszert (A1C mérés) és az ujjbegyből vércseppvétellel mért pillanatnyi vércukor értéket sem.

A C-vitamin védőhatású a cukorbetegség esetén?

Egy 2000-ben végzett angliai vizsgálatban azt találták, hogy a magasabb C-vitamin érték amit a vérben mértek kisebb esélyt jelentett a cukorbetegségre (diabétesz) és vica versa. Tehát a kérdés felmerül: több C-vitamin szedése megakadályozza a cukrobetegség (diabétesz) kialakulását? Természetesen nem. Az életmódbeli és táplálkozásbeli problémák, úgy mint elhízás, mindennapi cukorfogyasztás és mozgásszegény életmód vezetnek a cukorbetegséghez, de ha van bármi rizikója valakinek a betegségre, célszerű lenne sokkal több C-vitamint fogyasztania, hogy kézben tartsa vele a problémát.

Forrás: naturhirek.hu (25nap.hu)

C-vitaminok ITT >>>