Előző cikkünkben arról beszéltünk, hogy egy átlagos Magyar esélye az infarktusra 50%. Régen nem volt ez így, mára tolódott ez el ilyen súlyosan a telített zsírsavak felé.
Hogy hogyan jöttek rá erre, az előző cikkünkben olvashatsz.

Most viszont beszéljünk ismét a Te esélyedről.

Ugye az 50% kevés. Mivel lehetne ezt emelni? Aki kártyázik, az most könnyen adja a választ. Kell egy ász, vagy egy joker.

Miközben nagyjából mindenki egyet ért abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben látjuk, hogy hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élő egész népcsoportokban ismeretlen az infarktus. Az eszkimók talán a legjobb példa, de említhetném a japánokat is. A szívinfarktus aránya sokkal kisebb, mint ahogy az elvárható lenne a zsírfogyasztásuk arányában.

A kutatások kimutatták, hogy bizonyos zsírok jelenléte az étrendben védő szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában.
Egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű un. Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá ehhez a káros folyamathoz.

Az omega-3 olajról nagyon sok referencia és irodalom szól. Olvass róla, tedd be a saját étrendedbe és ezzel növeld meg az esélyedet egy egészséges hosszú életre.

Az eszkimókat, Grönland lakóit a Föld legtöbb húst fogyasztó népének tartják és mégis közöttük a legkisebb a halálos kimenetelű szívbetegségek előfordulása. Táplálkozási szokásaikat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy szinte kizárólag az Északi- tenger halait fogyasztják (lazac, makréla, hering). Ezek a halak növényi planktonokkal táplálkoznak, amelyek gazdagok Omega-3 zsírsavakban, ilyen formán az Omega3 zsírsavak a halzsír fő összetevői. A hal olyan anyagokat tartalmaz, amelyek értékesek az ember egészségére. Tehát a titok a hal húsában rejtőzik.

A “rossz” koleszterin (LDL) a vérükben nagyon alacsony, a hasznos (HDL) pedig igen magas.

Ki kell emelni azt is, hogy az eszkimók nem fogyasztanak finomított cukrot. Az eszkimók tápláléka gazdag EPA és DHA, valamint más halolajokban. A kutatások azt mutatták, hogy ezen tápanyagok fogyasztása 50%-al csökkenti a szív és érrendszeri betegségek megjelenését.

Hogy is van ez a gyakorlatban?

Az Omega-3 zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős. Mindkét sav – az Omega-3 összetevői – gátolja a trombociták felszaporodását, amivel csökken a vérrögök képződésének és a szíverek elzáródásának valószínűsége, ezzel megelőzve a szívinfarktust és az agyvérzést. Csökkentik a magas vérnyomást, védve az artériákat a lerakódások képződésétől. Biztos és ellenőrzött gátat szabnak az összesített vérzsírszint növekedésének (trigliceridek). A kutatások azt mutatták, hogy amennyiben csökken a finomított cukor fogyasztása, és 3000 mg Omega-3 zsírsav készítményt elfogyaszt – megelőzhetők a szívbetegségek és normalizálódik a triglicerid szint 75%-kal.

Sok kardiológus javasolja az Omega-3 zsírsavak szedését a szívaritmiánál, valamint megelőzésre, mégpedig lazacolaj kapszulákkal és 350 mg magnéziummal + káliummal naponta. Továbbá javasolják a finomított cukor teljes elhagyását is az étkezésben.

A magas vérnyomás tartós rendezésére az esetek 80%-ában az Omega-3 a káliummal és Q-10 koenzimmel együttesen, valamint cukrok nélküli általános diétával jó eredményeket mutat.