anyagcsere

Hogyan gyorsítható az anyagcsere?

Az anyagcsere az a folyamat, ami során a szervezet energiává alakítja az élelmiszereket és tápanyagokat. Minden, amit megeszünk, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is, befolyásolja az anyagcserét. Ha gyors az anyagcserénk, akkor a szervezetünk gyorsabban tudja elégetni a kalóriákat, így kevésbé valószínű, hogy elhízunk. Fontos tudni, hogy az anyagcsere a kor előrehaladtával folyamatosan lassul.

Néhány vitamin és ásványi anyag segítheti az anyagcsere hatékony működését.

Íme pár tápanyag, ami segíthet a szervezet megfelelő működésének fenntartásában és erősítésében, beleértve az anyagcserét és a testsúly szabályozását is.

1, B-vitaminok

A B-vitaminok számos alapvető szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. A B-vitaminok közé tartoznak a következők:

  • B12-vitamin
  • Biotin
  • Folsav
  • B6-vitamin
  • Pantoténsav vagy B5-vitamin
  • Niacin vagy B3-vitamin
  • Riboflavin vagy B2-vitamin
  • Tiamin vagy B1-vitamin

Már csupán egy B-vitamin hiánya befolyásolhatja a többi B-vitamint, ami megzavarhatja az ember anyagcseréjét.

A B12 elengedhetetlen a fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A B6 és a folát szükséges a megfelelő működéshez. A B6 szintén segít a fehérjék anyagcseréjében. A tiamin pedig segíti a zsír, a fehérje és a szénhidrát anyagcsere folyamatait.

A zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő feldolgozásának képessége elengedhetetlen. Ha egészséges az anyagcsere, akkor biztosítja, hogy a szervezet ezeket a tápanyagokat energiaként használja fel, ne pedig zsírként tárolja őket.

Az embereknek rendszeresen érdemes B-vitamin tartalmú ételeket vagy kiegészítőket fogyasztani, hogy kielégítsék a napi szükségleteiket.

2, A D-vitamin fontos az anyagcsere folyamataihoz

Két tanulmány is vizsgálta a D-vitamin és a túlsúly kapcsolatát idősebb nőknél és gyermekeknél. Mindkét tanulmány során azt állapították meg, hogy a nagyobb súllyal rendelkező résztvevők alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, mint azok, akiknek nincs súlyfeleslegük.

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy az alacsony D-vitamin-szint járul hozzá az elhízáshoz vagy fordítva. Ez több tényezős dolog, hiszen az étrend, a vércukorszint szabályozása és a szabadban eltöltött idő mind-mind szerepet játszhat az ember testsúlyának alakulásában.

3, A Vas segíti az anyagcsere folyamatát

A szervezetnek szüksége van vasra az egészséges növekedéshez, fejlődéshez és anyagcseréhez. A vas létfontosságú a sejtek megfelelő működéséhez, az oxigén szállításhoz és bizonyos hormonok létrehozásához is.Ha a szervezetben alacsony a vas szintje, akkor előfordulhat, hogy az izmok és a  szövetek nem fognak elegendő mennyiségű oxigént kapni. Ha az izom kevés oxigént kap, nem lesz képes üzemanyagként elégetni a zsírt, ahogy kellene. Tehát az alacsony vas-szint megzavarja a szervezet optimális anyagcseréjét is.

4, Magnézium

Magnézium nélkül nem történhetnek meg azok a kémiai reakciók, amik energiát termelnek a szervezetben, tehát a magnézium elengedhetetlen az anyagcseréhez és az energiatermeléshez.

Forrás: www.medicalnewstoday.com