A Naturhurek.hu oldal Kérdezz-Felelek rovatában olvasható egy vásárlónk érdeklődése.

A Vitaking Brokkoli kivonatából, mennyit lehet és ajánlott bevenni 7,5-es PSA eredménynél, hiszen ez a termék egy nagy tisztaságú brokkoli kivonat, és nem sok-e a Natúr Hírek újságban javasolt 6 kapszula/nap?

Demecs István a következő választ adta cikkében:

Egy növényi részt tartalmazó étrendkiegészítő, mint a Vitaking brokkolicsíra kapszulája, nem egy klasszikus gyógyszer. Hogy egy növényi hatóanyag milyen mértékben szívódik fel és hasznosul, számos dolog befolyásolja. És persze a fitoterápia másik örök problémája is felmerül ebben az esetben: mennyi a hatékony mennyiség, ami már gyógyhatással bír.

Ha kevesebbet szed valaki egy gyógynövényből (ez a jellemző), akkor nem fog semmi érdemlegeset tapasztalni. Ha többet, az meg pazarlás. Veszélyt nem látok abban sem, ha egy egész dobozzal beszed belőle valaki egy nap alatt. Egy növényi résztől, ami a patikákban vagy gyógynövényboltokban kapható, sokkal előbb lesz rosszul, mintsem komolyan árthatna magának. A tartós szedés az egyetlen általam érdemlegesnek gondolt veszélyforrás gyógynövények esetében. Van pár olyan gyógynövényt tartalmazó étrendkiegészítő, amit egy állapot kezelését követően tartósan nem tanácsolom szedni, mert az ilyen módon – ételként – való alkalmazása olyan mellékhatásokkal jár, ami nem kívánatos. Ide tartozik például az aloe vagy a nadálytő, ami bár akut vagy krónikus állapototok kezelésében remek, tartósan fogyasztva komoly bélrendszeri elváltozásokat okoz.

Konkrét kérdésére válaszolva:

a brokkoli vagy a brokkoli csíra kitűnő rák ellenes szer, és nincs ismert mellékhatása tartósan fogyasztva sem.

Számos hasonló fitocianid vagy polifenol tartalmú gyógynövény létezik. Veszélytelenül lehet fogyasztani az áfonyát, a szedret, a szőlőt és nem csak a termését, hanem a levelét is teának elkészítve vagy nyersen. A mennyiség nem lényegesebb, mint a változatosság.

A 7.5-ös PSA érték nem egy előrehaladott betegség jele, amennyiben ez nem egy már folyamatban lévő kezelés alatti vagy utáni érték. Gyakori (havonta) mérés mellett, be kellene állítani azt az étrendet, ami gyógyítja ezt az állapotot.
Amivel én kezdeném: Napi 3×2 brokkoli csíra kapszula, napi 2-3 evőkanál szeder vagy áfonya, napi 1 csésze gyógytea, ami tartalmaz szederlevelet (3 rész), medveszőlő vagy vadszőlő levelét (3 rész) és diólevelet (1 rész). Majd egy hónap múlva megmérni a PSA értékének változását, és ha szükséges egyéb étrendi módosításokat (szénhidrát lecsökkentése és zsírok arányának megemelése az étrendben) bevezetni. Majd ha ez sem elég, erősebb fitocianidok koncentrált alkalmazását kivonatként (laetril vagy amigdalin).

Amennyiben már az első hónapi kezelés eredményes, akkor azt célszerű fenntartani megelőzésként, várhatóan hosszú életünk végéig. 🙂

Forrás: www.naturhirek.hu

VK_Broccoli_400mcg_60