D-vitamin hiány

A tél végére a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban. Pedig ez a vitamin az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek. Ennek a vitaminnak a hiánya az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon. Miért?

D-vitamin-hiány a tél végére

Egyre többet tudunk arról, milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolnunk télen, hogy februárra ne merüljön ki teljesen a szervezetünk. Napjainkban már egyre több gyerek jut  elegendő fehérjéhez, rendszeresebben szednek C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben a D-vitamin hiánya a magyar lakosság körében még mindig probléma és egyre több kutatás vizsgálja, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Ez a vitamin nemcsak az egészséges csontozat fenntartásában és az immunrendnszer normál működésében játszik alapvető szerepet, hanem sok minden másban is.

Az emberek télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá. Így februárra a lakosság legalább kétharmada vitaminhiányos lesz. Már 2012-ben 14 orvosi szervezet fogott össze azért, hogy az orvosi szakmán belül felhívják a figyelmet a D-vitamin-pótlás fontosságára. Dr. Takács István, a társaság elnöke szerint a magyarországi éghajlaton ősztől tavaszig a napfény eleve nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon igen alacsony.

Tudtad?

A bőr D-vitamin-képző kapacitása elég nagy. Például nyáron, fürdőruhában történő napozáskor a bőr enyhe pirulását okozó napsugárzás hatására 10–20 ezer NE D3 vitamint képez.  Tíz-tizenöt perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) UV-B sugárzás körülbelül 1500–3000 NE D3-vitamin képzéséhez elegendő.  Sajnos, a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása a mi égövünkön nagyságrendekkel kisebb. A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás pedig nem alkalmas D3 -vitamin képzésére.

Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. Tehát, ha nem figyelsz a pótlásra, az D-vitamin hiányhoz vezet.

Hogyan pótold?

Bár a D-vitamin pótlásnak a legjobb és legolcsóbb módja a napsütés, amennyiben ez nem oldható meg, étkezéssel kell pótolni. D-vitamint tartalmaz például a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni, a hiány megelőzéséhez. A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen. Jó források még az olajos halak, mint például a lazac, vagy a szardínia, ám sajnos ezek a nem a magyar étrend mindennapi szereplői. Az egészséges D-vitaminszinthez tehát érdemes a vitamint étrend-kiegészítőkkel pótolni.

forrás: naturhirek.hu