taurin

Macleavy: A taurin meghosszabbítja az életet!

Aki mélyebben megérti, mi is az az ‘össze nem illés’ mai és hajdani életmódunk között, az nem csodálkozik azon, hogy egyre több, szervezetünk számára alapvető tápanyag hiányát ismerjük fel. Amióta nem eszünk sok tengeri állatot, és az állatokból jószerivel csak a színhúst fogyasztjuk, a taurin, ez az alapvető tápanyag szinte eltűnt étrendünkből. Hiánya súlyos, de alattomos következményekkel jár.

A Föld összes lakója közül a japánok élnek a legtovább. Van egy szigetük, Okinawa, amely arról híres, hogy százalékos arányban itt él a legtöbb 100 év fölötti ember.

Bizonyára sok oka van annak, ha egy a populáció tagjai magas kort érnek meg, de minden jel arra mutat, hogy egy valami közös bennük: hogy a táplálékukkal nagy mennyiségben visznek be a szervezetükbe egy taurin nevű aminosavat.

A taurin és a hosszú élet közt olyan egyértelmű az összefüggés, hogy előbbit a tudósok már ki is kiáltották “a fő táplálkozási tényezőnek, amelynek a japánok a hosszú életüket köszönhetik” .

okinawa_taurin

A taurin óvja kardiovaszkuláris egészségünket, javítja inzulinérzékenységünket, jótékony hatással van szervezetünk elektrolit egyensúlyára, javítja a hallásunkat és a szervezetünk immunmodulációját. Állatkísérletekben már azt is igazolták, hogy a taurin 80%-ban csökkenti a szívelégtelenségből fakadó halálozási rátát.

Jótékony hatásai annyira széles körűek és vitathatatlanok, hogy a kutatók egyenesen “csodamolekulaként” emlegetik.

Az egészséges test nem szűkölködik taurinban, ám bizonyos diéták, különösen a vegetáriánus illetve a vegán étrend esetén előfordulhat, hogy a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű taurinhoz. Ugyancsak taurin-hiány léphet fel máj-, vese- vagy szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, illetve diabéteszeseknél és rákosoknál. Sokszor az idős szervezet sem képes már megfelelő mennyiségű taurint előállítani, ilyenkor létfontosságú lehet annak kívülről történő pótlása.

Ezért aztán ha sokáig szeretne élni, akkor érdemes több figyelmet szentelnie ennek az értékes és rendkívül olcsó anyagnak. Cikkünk azt boncolgatja, hogyan véd a szervezet magasabb taurin szintje a különböző kardiovaszkuláris, metabolikus és idegrendszeri megbetegedésektől.

Miért kell a taurint kívülről bevinni a szervezetbe?

Miközben új, az emberi élet meghosszabbítására alkalmas csodaszerek után kutatunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a régiekről, amelyeket évtizedek óta ismerünk. Ez történt a taurinnal is A taurin ugyanis az első táplálék kiegészítő formuláknak még természetes részét képezte, ám ezek a termékek ma már jóval kevésbé népszerűek, mint régen voltak.

Egy 2012-es tanulmány szerzői, arra a merész kijelentésre ragadtatják magukat, hogy “Tekintettel széles körű elterjedtségére, sokszoros sejtvédő tulajdonságaira, a sejtfejlődésben, sejtanyagcserében és sejttúlélésben betöltött fontos szerepére, a taurint kétségtelenül testünk egyik legfontosabb összetevőjének kell tekintetnünk”.

Bár szervezetünk maga is képes előállítani taurint, ahhoz, hogy ez a létfontosságú aminosavszerű tápanyag optimális mennyiségben legyen jelen testünkben, mindenképpen szükség van megfelelő étrendre illetve külső pótlásra. Ha erre ügyelünk, azzal sokat tehetünk az egészségünkért. A taurin ugyanis segít helyreállítani a szervezet inzulinérzékenységét, véd a cukorbetegség szövődményeitől, gyógyítja a kardiovaszkuláris betegségeket, megelőzi, illetve kezeli a zsírmájat, csökkenti az agyvérzés kockázatát, megszűnteti a fülzúgást, stb.

A taurin véd az elhízástól

A taurin egyebek mellett azzal javítja általános egészségi állapotunkat, hogy véd az elhízástól. Az elhízás az egész szervezet működését károsan befolyásolja, különösen a hastáji zsírfeleslegek gyulladásfokozó hatása révén. Egy vizsgálatból az derül ki, hogy napi 3 gramm taurin bevitele túlsúlyos, illetve elhízott – de még nem cukorbeteg – felnőtt emberek esetében 7 hét alatt szignifikánsan csökkenteni képes a testsúlyt. A kísérletben résztvevők vérének ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a triglicerid szintje, és szignifikánsan javult az atherogén-indexe, mely utóbbi a különböző koleszterin összetevők hányadosa, és azt jelzi, hogy az illető milyen eséllyel fog érelmeszesedést kapni.

Állatkísérletekben többszörösen igazolták már a taurin elhízás- és zsírsav-csökkentő hatását, mind önmagában, mind pedig más természetes szerekkel kombinálva. Ezek a vizsgálatok a taurinnak a glukózzal szembeni toleranciát javító hatására koncentráltak elhízott állatok esetében. Márpedig ennek a kérdésnek nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát, ha belegondolunk, hány elhízott ember lesz előbb-utóbb diabéteszes.

Ráadásul az állatkísérletek tanúsága szerint az elhízás egyben okozója is a vérplazma taurin szintje csökkenésének, ami viszont további elhízáshoz vezet. Ördögi kör! A taurinszint csökkenését mind genetikusan elhízásra hajlamos, mind pedig túltápláltság következtében túlsúlyos egereken igazolták. Ugyanez a tanulmány azonban arra is rámutat, hogy taurinpótlással az ördögi kör megszakítható, hiszen a taurin véd az elhízástól, és annak következményeitől.

A taurin segíti a vércukor-kontrollt – és gyógyítja a cukorbetegséget

Közismert tény, hogy a diabéteszesek vérének alacsonyabb a taurin szintje, mint az egészséges embereké. És mivel az alacsony taurin szint növeli az elhízás kockázatát, az elhízás viszont diabéteszt okozhat, világos, hogy az alacsony taurin szint a cukorbetegségre is hajlamosít. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vizsgálatok szerint napi mindössze 1,5 gramm taurin bevitelével helyreállítható az egészséges emberekéhez hasonló taurin szint, sőt, állatkísérletekben már azt is igazolták, hogy taurin pótlással meg is előzhető a II. típusú cukorbetegség kialakulása.

Vagyis a megfelelő mennyiségű taurin jelenléte a szervezetben létfontosságú a diabétesz és szövődményei megelőzése szempontjából. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a megfelelő taurin szint képes kordában tartani a cukorbetegséget, mégpedig a vércukorszint csökkentése és az inzulinérzékenység helyreállítása révén. De ez még nem minden. A taurin segít megelőzni – sőt, sok esetben visszafordítani – egy sor cukorbetegséggel együtt járó szövődményt.

Például ha egy felnőtt diabéteszes betegnek mindössze 14 napon keresztül napi 1,5 gramm taurint adunk, azzal visszafordíthatunk cukorbetegség okozta rendellenességeket, az artériák falának merevségét, illetve az erek azon képességét, hogy reagáljanak a vérellátásban illetve vérnyomásban bekövetkező változásokra. Ez roppant fontos lehet a diabéteszesek várható élettartama szempontjából, hiszen ezek a rendellenességek okolhatók azért, hogy a cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében. Patkánykísérletekben azt is bebizonyították, hogy a taurin pótlás a diabétesz szövődményeinek megelőzésében is roppant hatékony. A taurin óvja az idegek épségét, és lassítja, illetve visszafordítja a fájdalmas diabetikus neuropátiát. A retinában pedig, amely a kóroson magas vércukorszint egy másik célpontja, a taurin csökkenti a glukóz okozta oxidatív stresszt, és védi a fényérzékelő sejteket a diabetikus retinopátiában. Állatkísérletekben taurin pótlással a cukorbetegeknél gyakori vesebetegségek kockázatát is sikerült minimalizálni.

A taurin hatékony védelmet nyújt egy sor kardiovaszkuláris rendellenességgel szemben

A taurinnak nagy szerepe van a szív és az érrendszer védelmében. Azoknak, akiknek magas a taurin szintjük, szignifikánsan kisebb az esélyük rá, hogy valamilyen koszorúér betegség következtében haljanak meg. Kisebb a testtömeg indexük, alacsonyabb a vérnyomásuk és alacsonyabb a szervezetükben található veszélyes vérzsírok szintje. A taurinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása különböző mechanizmusokon keresztül érvényesül.

Hipertóniás állatok esetében a taurin úgy viszi lejjebb a vérnyomást, hogy csökkenti az érfalak vérárammal szembeni ellenállását, és a minimalizálja a vérnyomás megemelkedését kiváltó idegrendszeri impulzust az agyban. A kívülről történő taurin pótlás gátolja az artériák megvastagodását, illetve merevvé válását – ezek az érszűkület jellemzői -, miáltal azok ismét képesek lesznek reagálni a hasznos értágító hatású nitrogénoxidra, és ezáltal csökken bennük a gyulladás (ami máskülönben közvetlenül hozzájárul a kardiovaszkuláris kórképek kialakulásához).

Egy szívkoszorúér bypass műtéten átesett betegek körében végzett vizsgálat rámutat, hogy 3 gramm taurint tartalmazó ital elfogyasztása, kombinálva 3 gramm karnitinnel, 150 mg CoQ10-zel és valamilyen alap multivitamin készítménnyel képes csökkenti a bal szívkamra térfogatát a szív nyugalmi periódusában (diasztolé). Ez azért nagyon fontos, mert a megnövekedett balkamrai diasztolés térfogat a legbiztosabb előrejelzője egy bypass műtétre vagy stent beültetésre szoruló páciens halálának.

A taurin védi a retinát

A taurin különösen hatékonyan járul hozzá a szemünk egészségének megőrzéséhez. Ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, akkor meggátolja az időskori szemromlást, illetve megfordítva, hiánya látásproblémák kialakulásához vezet. Az időskori szemromlásnak különböző okai vannak, de a legfontosabb ezek közül az oxidatív stressznek a retinában található fényérzékelő sejtekre gyakorolt hatása. Ez vezet az időskori makula-degenerációhoz és a retina más betegségeihez.

Bár a taurin igen nagy koncentrációban van jelen a retinában, az életkor előre haladtával a mennyisége csökken. A retinában található taurin segít megküzdeni az oxidatív stresszel, különösen diabéteszeseknél, és korrigálja a hibás idegnövekedési faktor lecsökkent szintjét, ami fontos a retina épségének a megőrzéséhez.

Csökkent taurin szint esetén egy sor látásproblémával kell számolnunk, amilyen például a retinális ganglion sejt degeneráció, vagy gyermekek esetében a retina működési zavarai. Taurin pótlás hatására a diabéteszes retinopátia is javul. Minden jel arra utal tehát, hogy a taurin elengedhetetlenül szükséges a retina optimális működéséhez.

Vannak gyógyszerek, amelyek kimerítik a szervezet taurin készleteit, és ez retinakárosodáshoz vezethet. Ezek közé tartozik sok kemoterápiás szer, például a cyclophosphamide (Cytoxan) és a busultan (Bulsufex) vagy az epilepszia ellen használt vigabatrin (Sabril). A sugárterápia ugyancsak taurint von ki a szervezetből. Ám szerencsére taurin pótlással ilyenkor is van mód a szervezet normál taurin szintjének a helyreállítására és a retina megvédésére.

A taurin segítségével megszabadulhatunk a fülzúgástól

Egy sor kísérlet bizonyítja, hogy a taurin fontos szerepet játszik a jó hallásban, sőt, még arra is képes, hogy visszafordítson olyan biokémiai folyamatokat, melyek a hallás elvesztéséhez vezetnek. Más vizsgálatok meg arra mutatnak rá, hogy szinte tökéletesen elmulasztja a fülzúgást.

A halláskárosodások jelentős részéért nem a fül mechanikája a felelős, hanem az idegsejtek, amelyek elektromos energiává alakítják, és az agyunkhoz továbbítják a hanghullámokat. Mint minden más idegsejt, ezek az úgynevezett “szőrsejtek” is a kalcium ionoknak a sejtbe való be, illetve a sejtből való kiáramlásától függenek. A taurin segít a kalcium ionoknak a hallósejtek felé történő normál áramlását fenntartani, illetve helyreállítani.

Állatkísérletek bizonyítják, hogy a taurin helyreállítja még az olyan közismerten halláskárosító gyógyszerekkel kezelt állatok hallását is, amilyenek a gentamicin típusú antibiotikumok. Jó hír továbbá az emberek azon 17%-ának, akik krónikus fülzúgásban szenvednek, hogy a taurin segítségével végre ők is hozzájuthatnak egy kis csendhez. Állatoknál ugyanis, melyek heteken át az emberre megállapított mennyiségben (700 mg és 3,2 gramm között) kaptak taurin pótlást, a fülzúgás szinte teljesen megszűnt (ezt úgy ellenőrizték, hogy a kísérleti állatokat olyan feladatokra tanították be, amelyeket nem tudtak végezni, ha zúgott a fülük). Embereken végzett próbavizsgálatok is azzal a reménykeltő eredménnyel zárultak, hogy 12% jól reagált a taurinpótlásra.

Megelőzhetők vele az epilepsziás rohamok

Bár az epilepsziás rohamoknak sok fajtája és oka van, valamilyen módon mindegyiknek az ingerlékeny agyszövet működési zavara áll a hátterében. A taurin egyik legfontosabb szerepe az emlősök biológiájában az, hogy szabályozza ezeket az ingerlékeny szöveteket, így érthető, hogy a taurin gyorsan az epilepsziával foglalkozó kutatók és orvosok érdeklődésének homlokterébe került.

Állatkísérletekben már igazolták, hogy csökkent taurin szint esetén nagyobb a valószínűsége epilepsziás rohamok előfordulásának, míg megfelelő taurin pótlással megelőzhetők a gyógyszerek vagy mérgező vegyi anyagok által kiváltott rohamok. A taurin minden jel szerint úgy működik, hogy megnöveli a szervezetben a glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) nevű enzim szintjét, amely a GABA neurotraszmitter termeléséért felelős, és hozzákapcsolódva az agysejtek ún. GABA-receptoraihoz csillapító hatást fejt ki rájuk, csökkentve annak esélyét, hogy azok random, koordinálatlan elektromos kisülésekben vegyenek részt, ami az epilepsziás rohamot okozza.

A taurin megelőzi, illetve gyógyítja a májbetegségeket

Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy a taurin hatásos segítség lehet az Egyesült Államokban legelterjedtebb májbetegség, a nem-alkoholos zsírmáj kezelésében. Nem-alkoholos zsírmájról akkor beszélünk, ha túl sok zsír halmozódik fel a májban (ennek hátterében például inzulinrezisztencia, illetve az ismert metabolikus szindróma állhat), ami hosszú távon a májműködés leállásához és májzsugorhoz vezet.

A máj a legfontosabb méregtelenítő szervünk, amely naponta többször is átvizsgálja a vérünket, olyan anyagok után kutatva, melyek esetlegesen károsíthatják a szervezetünket. A taurin a máj önvédelmi mechanizmusának szervesen hozzátartozó része.

Egy sor tanulmány rámutat, hogy a taurin védi a májsejteket a szabadgyökökkel és mérgekkel szemben, csökkentve ezáltal az oxidatív stressz okozta májkárosodást. Ez mind az alkoholos, mind a nem-alkoholos májzsír esetében életmentő lehet, hiszen mindkettő könnyen májzsugorhoz illetve a májműködés leállásához vezethet.

A taurin májbetegségekre gyakorolt jótékony hatását már emberen is igazolták. 24 krónikus májgyulladásban szenvedő betegnél, akiknek 3 hónapon keresztül naponta háromszor 2 gramm taurin pótlást adtak, a májkárosodás szérum markerei, valamint oxidatív stressz markerei szignifikánsan csökkentek, ahogy csökkent kórosan emelkedett koleszterin- és triglicerid szintjük is.

Összefoglalás

A taurin az egyik legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló, mégis kevesek által ismert aminosavhoz hasonló anyag, amiből a legmagasabb kort megélő emberek az átlagnál jóval többet fogyasztanak. A magas taurin bevitel minden bizonnyal közös jellemzője a Föld legjobb életkilátásokkal bíró népcsoportjainak. És ennek jó oka van.

Megfelelő mennyiségű taurin fogyasztásával ugyanis enyhíthetjük a zsír, a glukóz és a magas inzulinszint okozta káros hatásokat, mert a taurin erősíti és védi a szívizom sejteket és az érrendszert, és ezzel segít megelőzni az érelmeszesedést, a szívrohamot és az agyvérzést.

A taurin javítja a látásunkat és a hallásunkat, segítségével megelőzhetők illetve enyhíthetők az epilepsziás rohamok, továbbá kimutathatóan gyógyító hatása van a leggyakoribb májbetegségek esetében.

Tekintettel a taurin jótékony hatásával kapcsolatos kézzelfogható epidemiológiai bizonyítékokra, illetve a taurinnak a közismerten jó életkilátásokkal bíró népcsoportok hosszú életében játszott szerepére, kijelenthetjük, hogy a taurin pótlásra mindenkinek érdemes gondot fordítania, aki magas kort akar jó egészségben megélni.

Fordította: Czárán Judit
Forrás:
Ian Macleavy: The Forgotten Longevity Benefits of Taurine. Life Extension Magazine June 2013
http://www.tenyek-tevhitek.hu/a_taurin_meghosszabbitja_az_eletet.htm

 TAURINT keresel? Kattints!