Máriatövis

Mire jó a máriatövis a májtisztításon kívül?

A népnyelvben a “rosszmájú” kifejezéssel illetik azt az embert, aki mogorva viselkedésével vagy bántó megjegyzéseivel “mérgezi” a környezetében élők lelkét. Nem véletlen, hogy a tradicionális magyar és kínai orvoslás szerint is a máj szorosan kötődik az érzelmi jóléthez. Egy frusztrált, mindig dühös vagy stresszes embernek gyakran a máj és az epe tisztítását tanácsolják a népi gyógyászatban.

Mint számos népi megfigyelésnek persze ennek is van tudományos magyarázata. A máj több ismert hormon és neurotranszmitter (ingerület-átvivő anyag) előállításáért vagy használatáért felelős. Jó működése az egész testre kihat és persze gyengesége is csak éppen ellenkező módon.

Még ha szakértőket kérdezünk meg a máriatövis előnyeiről, akkor sem igazán tudnak megnevezni egy-két közismert hatáson kívül egyebet. A növény magjában található silymarin a ma ismert leghatásosabb májvédő anyag. Ez miatt olyan esetekben amikor a máj fokozott terhelésnek van kitéve bátran tanácsolják a fogyasztását. A rendszeres alkohol– vagy gyógyszerfogyasztás a legfőbb indikáció. A hatóanyag nehezen vonódik ki a magból, ezért teának ritkán javasoljuk. Inkább meg kell enni magában vagy kapszulába töltve.

Van azonban a máriatövisnek pár olyan pozitív élettani hatása ami miatt sokkal szélesebb körben kellene ajánlani és fogyasztani mint eddig.

Allergiák

Krónikus allergiás tünetek vagy ismert és több vegyi anyagra való érzékenység esetén a máj támogatása segíthet az allergiás tünetek enyhítésében. A máriatövis ezen kívül a drogleszoktatásban is eredményes kiegészítőnek bizonyult több dokumentált esetben.

Bőrproblémák

Számos bőrbetegség esetén hasznos lehet a máriatövis fogyasztása. Ugyanis a máriatövis fokozza az epe termelődését a májban. A termelődött epe pedig képes eltávolítani a székletürítés során a tesztoszteron melléktermékeket, amik az aknét és a pattanásokat okozzák. Hasonlóképpen más bőrbetegségek, mint a krónikus kiütések, ekcéma és pikkelysömör esetén is hatékonynak bizonyult a máriatövis fogyasztása.

Bélbetegségek

A belek, a végbél és az aranyér a következő terület amire a máriatövis hatására fokozódó epetermelés előnyösen hat. Nem csupán a székrekedés enyhül, de igazolva látszik, hogy a Crohn-betegség és más gyulladásos bélbetegségek is enyhülnek a folyamatban. A népi gyógyászat korábban is tanácsolta a máriatövist a visszerek és ezek speciális formája az aranyér kezelésére. Az eltömődött renyhe máj nem úgy dolgozza fel a vért mint egy egészségesen működő. Ez a vénákat megterheli és máriatövis fogyasztása esetén enyhülhet.

Hormonegyensúly és más előnyök

A májban termelődő vagy feldolgozott hormonok egyensúlyára is hatással van a tiszta és jól működő máj. Megfigyelték, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) és a prosztata-megnagyobbodás is összefüggésben van a májfunkciók rosszabbodásával.

A szilimarin, a máriatövis hatóanyaga egy erős antioxidáns. Védi az egész test minden sejtjét a sejtkárosító szabad-gyököktől és erősíti az immunrendszert. Némileg stabilizálja a vércukorszintet, javítja a vérkoleszterin arányát, javítja az étvágyat a zsírok jobb emésztése által, csökkenti az epekő kialakulásának esélyét, javítja a mellévese funkcióit és előnyösen befolyásolta a kemoterápián átesett emberek felépülését.

A máriatövis hosszú távú kezelés esetén is nagyon jól tolerálható, enyhe mellékhatások (hasmenés, puffadás, hányinger) mindössze a kezeltek 1-2%-a esetén fordulnak elő. Túladagolás veszélyétől nem kell tartani, mivel a terápiás dózis többszöröse esetén sem tapasztaltak káros hatásokat.

Kezdd el most a máriatövis-kúrát!