Magnéziumhiány

Miért fontos a magnézium?

A megfelelő magnézium szint nélkülözhetetlen az agy, a szív- és izomfunkciók működéséhez, valamint a  D- és K- vitaminokkal együtt segít fenntartani a csontok egészségét is. A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnánk.

Íme 5 figyelmeztető jel, ami utalhat ennek a hiányára. Ha ezek valamelyiket tapasztalod, akkor érdemes jobban odafigyelni a magnézium pótlásra.

1. Fülcsengés 

A fülzúgás, vagy fülcsengés a magnéziumhiány gyakori tünete, akárcsak a hallásvesztés. Több tanulmány is foglalkozott már a fül egészségével és az ezzel kapcsolatban álló megfelelő magnézium szinttel. A Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint a magnéziumos kezelés három hónapon belül javulást hozott a hallásvesztést tapasztaló betegeknek a hallásuk visszaszerzésében.

2. Izomgörcsök vagy remegés

A magnézium alapvető az izmok megfelelő működéséhez. Enélkül a test görcsös állapotba kerülhet, hiszen hiányzik az izmok nyugalmához szükséges ásványi anyag. Ezért fogyaszt sok nő magnézium kiegészítőt és ezért található meg annyi alvássegítő készítményben is. A megfelelő mennyiségű magnézium hiánya izomgörcshöz és és izomrángáshoz vagy alvás közbeni lábgörcshöz vezethet. Ezt talán Te is tapasztaltad már. Igen kellemetlen élmény fájdalmas lábgörcsölésre ébredni hajnalban.

3. Depresszió

A magnéziumhiány és a depresszió közötti kapcsolatot évszázadokkal ezelőtt megértették, amikor az orvosok mentális rendellenességek kezelésére használták a magnéziumot. Egy horvátországi pszichiátriai kórházban végzett tanulmány szerint nagyon sok öngyilkos hajlammal rendelkező páciensnek volt alacsony a magnézium szintje.  Egy 2017-es kutatás pedig megállapította, hogy a magnézium hatékony és biztonságos megoldás lehet a depresszió kezelésében.

4. Rendellenes szívfunkció

Az alacsony magnéziumszint hatással lehet az izmokra az egész testben, beleértve a szívizmokat is. Az elégtelen magnézium-ellátás szívritmuszavart okozhat, ilyenkor a szív képtelen rendesen verni és szívroham és sztrók is lehet a következménye. Ezért például a Connecticut-ban található Henry Low Szívközpont orvosai az aritmiás betegeket olyan gyógyszerekkel kezelik, amik nagyon dózisban tartalmaznak magnéziumot.

5. Vesekő

Sok ember hiszi azt, hogy a vesekövet a kalciumtöbblet okozza, de valójában a magnézium hiánya a bűnös. A magnézium megelőzi ezeknek a köveknek a kialakulását azzal, hogy gátolja a kalcium és az oxalát kötődését – ez a két összetevő alkotja ugyanis a vesekövet. A vesekő nagyon kínzó fájdalmat tud okozni, szóval nem árt tudni, hogy a megfelelő magnéziumpótlás képes megelőzni őket!

Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalod, érdemes áttérni egy magnéziumban gazdag étrendre. Jó magnéziumforrások például a napraforgó, a tökmag,  a mandula a kesudió, vagy a spenót.

Ha gyorsabb megoldást keresel, válassz minőségi magnézium kiegészítőt.

forrás: naturhirek.hu