Vírusölők

Hogyan vedd fel a harcot a vírusok ellen?

A vírusfertőzésekkel szemben a lehető legjobb módszer az immunrendszer kitűnő állapotban tartása. Némi étrendi változtatás, a cukor eltávolítása a napi étrendünkből, a friss, nyers ételek arányának megemelése, egy jó multivitamin és pár gyógynövény fogyasztása már egy-két hét alatt felkészíti az immunrendszerünket arra, hogy a vírusokkal szemben arányosan és gyorsan reagáljon.

Ha ezt kiegészítjük még némi szabadban végzett testmozgással és hideg-meleg vizes zuhannyal, akkor még jobb eredmény várható.

Természetes vírusölők

C-vitamin

Ha vírusos fertőzéssel küzd a szervezeted, C-vitamin szükségleted megnövekszik. Ilyenkor a nagy mennyiségben fogyasztott aszkorbinsav megelőzheti  a betegséget vagy meggyorsíthatja a felgyógyulást. Érdemes minimum 1000mg-ot fogyasztani belőle minden nap.

“Bár ezt még mindig nem fogadja el az orvosi szakma, a C-vitamin ténylegesen segít megakadályozni vagy csökkenteni a nátha időtartamát. Erre a megállapításra jutott egy kutató, miután áttekintette a C-vitamin klinikai használatáról szóló, megjelent tanulmányokat, amelyek a náthával voltak kapcsolatban. Jól ismert, hogy mind a fehér vérsejtek, mind a C-vitamin szintje jelentősen csökken a vérben a megfázás vagy az influenza során. Szintén érdemes észrevenni, hogy a méreganyagok, amiket a fertőzés alatt bocsátottak ki a baktériumok, gátolták a fehér vérsejt C-vitamin felvételét, amivel azt okozták, hogy a fehérvérsejtek könnyebben rongálódtak a megfázás során.”  Forrás: PDR for Herbal Medicines, 4th Edition

D-vitamin

Az influenza és a D-vitaminhiány kapcsolatát John Cannell és munkatársai írták le először 2006-ban. Mint rámutattak, a nyári hónapokban az UV sugárzás elég erős ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin szintetizálódjon, azonban az ősz beköszöntével az UV sugárzás gyengülése miatt a D-vitamin szintézis abbamarad, és onnantól folyamatosan csökken a népesség átlagos D-vitamin szintje. (forrás:tenyek-tevhitek.hu) Azóta több kutatás is alátámasztotta az influenza és a D-vitamin-hiány kapcsolatát. Ha elég magas a vér D-vitamin szintje, akkor védetté válik a szervezet a vírusokkal szemben. Felmérések szerint az emberek túlnyomó része D-vitamin hiányban szenved. Napi 2000-4000 egység D-vitamin fogyasztása erősen befolyásolja az immunválaszt, amit egy fertőzés esetén kapunk.

Cink

Az egyik legfontosabb nyomelem. Vírusos megbetegedések esetén mindig sikerrel alkalmazható.  A cinkpótlás a sejtkultúrákban gátolja a gyulladásos választ, leállítja a programozott sejthalált és lecsökkenti a fertőzött sejtekből kibocsájtott új vírusok számát. Akár napokkal is képes lecsökkenteni a betegségek időtartamát. Fontos megjegyezni, hogy a folyamatos 50 mg feletti cinkfogyasztás rézhiányt okozhat, és érdemes azzal együtt pótolni.

Bíbor kasvirág

Ma már egyre többen alkalmazzák megfázás vagy influenza esetén a kasvirágot, mivel hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor segíthet lerövidítieni a betegség időtartamát. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. A legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy az echinacea úgy nevezett rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása, de amennyiben valaki megfázott, jól teszi, ha echinaceát fogyaszt.

Egy svéd tanulmányban 246 önkéntessel végeztek vizsgálatokat. Azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott kasvirág felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

Fokhagyma

A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen. Az ókori Egyiptomban a fokhagymát a preventív szerként a piramisokat építő rabszolgák munkaképességének megőrzésére alkalmazták. Később járványos betegségek megelőzésére is használták.

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma megvágása – különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.

A fokhagyma fontos antibiotikum, de a gyógyszertári antibiotikumokkal ellentétben antivirális hatású is. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít, hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Fontos gyógynövény a szív- és érrendszer állapotának javításában. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést.

Ha étrendkiegészítőt vásárolsz azért, hogy a fokhagyma minden nap bent lehessen az étrendedben, érdemes olyat választnod,  amin a valóságos allicin tartalom van feltüntetve!

További növényi alapú vírusölők

A gyógynövények közül a vöröshagyma, az oliva levele, egy astragalus nevű növény kivonata és a gyömbér segíthetnek még az immunrendszer megerősítésében.

Amit lehet frissen fogyasztva, amit nem, azt kapszulában vagy tablettában.

Forrás: vitaking.hu