Minden harmadik embernél megfigyelhető, hogy romlik a hallása. Maga a romlás már 18 éves kortól elkezdődik, de ténylegesen csak a későbbiekben, leginkább az öreg korra vehető észre.
Főként a magas és mély hangok érzékelése válik problémássá. A beszéd és környezeti hangok érzékelésében jelentkező változásait csak 60 éves kor körül tapasztalhatjuk. Ez pedig a szakemberek szerint visszafordíthatatlan.

Van egy egyszerű kísérlet, amit bárki elvégezhet, hogy megállítsa, milyen állapotban van a halása: lengesse gyorsan a fülétől 5-6 cm-re az összeszorított mutató és középső ujját egyszerre. Amennyiben hallja ennek sercegő hangját, akkor rendben van, de ha nem hallja, akkor hallása már nem a régi.

A halláscsökkenések legnagyobb részét az idegi típusú hallásromlás teszi ki. Ennek nagyon sok oka lehet. Okozhatja erős zaj, fertőzések, vérellátási zavarok, vegyszerek és gyógyszerek toxikus hatása és végül leggyakoribb az időskori halláscsökkenés (presbyacusis).
A presbyacusis legfőbb oka a keringési rendszerben és ezáltal a fülben fellépő vérellátási probléma.
Ha ezt vesszük alapul, akkor minden olyan dolog, ami a szív és a keringési rendszer állapotát javítja, érdekes módon hatással lehet a hallás minőségére is.

Egy kiegyensúlyozott multivitamin, ami legalább 400NE természetes E-vitamint, napi legalább 30mg Q-10 koenzimet és 1-2 gramm omega-3 olajat tartalmaz, nagyon fontos. Ezen kívül sokan ajánlják a Ginkgo Bilobát, mint az agyi vérkeringés egyik természetes javítóját.