gyerek_agy_fejlődés

Milyen tápanyagra van szüksége az agynak?

Tényleg befolyásolja az agy fejlődését, hogy mit eszünk?

 

Amennyiben egy eszes gyermeket vagy unokát szeretnél, adjál neki bőségesen az agy tápanyagaiból 🙂

A gyermeked agyának kifejlődése nagymértékben függ néhány létfontosságú tápanyag bőséges fogyasztásától.

Azok a gyerekek, akik viszont nem fogyasztanak elegendő mennyiségben ezekből, kisebb agykapacitást érnek el, alacsonyabb intelligencia hányadossal rendelkeznek (IQ) és kommunikációs, valamint nyelvi képességekben is alul maradnak jól táplált társaikhoz képest.

Ez derül ki abból az átfogó kutatásból, amit Jake Najman professzor vezetésével végeztek a Queenslandi egyetemen.

Az agy összetevői

Az emberi agy nagyrészt, mintegy hatvan százalékban zsírból áll, amennyiben a vizet nem számítjuk. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is. A kutatás célja egy omega-3 zsírsav, név szerint a DHA (dokozahexán sav) volt. Ez teszi ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.

DHA és a gyermekek fejlődése

A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte. Ismert, hogy a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát. Megváltoztatja a rugalmasságát, az áteresztő képességét és kulcsfontosságú a szabályozó fehérjékkel való kapcsolatban is. Emiatt szerepe van közvetlenül az idegrendszer ioncsatornáinak tevékenységében, és a sejtek közti elektromos jelzések valamint a memória működésében. Áttételesen pedig természetesen a tanulási és kognitív képességek létrejöttében.

A születést megelőző időszak és az azt követő pár hónap során kritikus a megfelelő DHA ellátottság. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb kárt okozhatjuk a DHA szint csökkentésével. Ez alatt az időszak alatt az anya DHA ellátottsága jelenti a magzat és a csecsemő számára az egyedüli forrást. A Queensland Egyetemen tapasztalt eredmények magyarázatot adnak arra, a korábban is megfigyelt dologra, hogy az anyatejjel nevelkedett babák kognitív előnyt élveznek mesterségesen táplált társaikkal szemben.

A koraszülöttek ugyanezen ok miatt alacsony DHA szinttel születnek. Ezt pedig csak tetézi a gyakori mesterséges táplálásuk során tapasztalt DHA hiány.

Egy általános IQ teszt azt mutatta ki, hogy átlagosan 8 IQ ponttal jobb eredményt értek el a szoptatással nevelt gyermekek a mesterségesen tápláltakéhoz viszonyítva.

Csupán érdekes adatként olvastam, hogy az amerikai nők vérének DHA szintje a fejlődő világ országainak átlagával egyenlő csupán. Miközben százszor vagy ezerszer több pénzből élnek sanyarú sorsú embertársaikhoz képest, tápanyag ellátottságuk ugyan olyan rossz, nagyrészt az étrendi rossz választások eredményeként.

Jó és rossz DHA források

Az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges DHA-t a kismamának kell elfogyasztania és átadni a magzatnak vagy a csecsemőnek. A legjobban hasznosuló formát az állati, elsősorban halból származó zsírok jelentik. A lazac, a szardínia és a tonhal, de bármelyik hideg vízi hal remek DHA források. Kisebb mennyiségben a vörös húsok és a tojás tartalmaz DHA zsírsavat.

A vegetáriánus táplálék források közül a len magja tartalmaz DHA forrást legnagyobb arányban. De a lenmag egy nehezen emészthető táplálék az embernek, mert nincs zúzógyomra, mint a madaraknak. Kapható lenmagból kivont omega-3 étrendkiegészítő a magyar boltokban Lignan vagy Lignamax néven, ami már ember számára is emészthető formában tartalmazza a lényeges tápanyagokat. Ezen kívül szóba jöhet a szója-, a dió- és a kukoricaolaj, de mindegyikkel van egy kis probléma. Nem DHA-t tartalmaznak, hanem ALA (alfa linolénsav) formában van benne az omega-3. Ez a szervezetünk számára egy rosszabb biológiai hasznosulású zsírsav, amit két lépésben (először EPA, majd DHA) át kell alakítani a májnak, hogy a sejtek fel tudják használni. Mivel minden ilyen átalakítás veszteséggel jár az emésztőrendszer állapotától függően, az állati forrásból származó omega-3 mindig nyertes lesz a versenyben.

A friss hazai hal a leginkább kézenfekvő választás. A halkonzervek általában szennyezett halat tartalmaznak, mivel a szennyezett tengervízből halászták őket. Amennyiben étrend-kiegészítőkkel oldja meg a DHA fogyasztást, pár dolgot érdemes megfontolnia. A DHA egy többszörösen telítetlen zsírsav, ami vonzza magához a károsító szabad gyököket és az oxigént is. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy extrém módon romlékony táplálék. Szabad levegőn tárolva, vagy fény hatásának kitéve és hő hatására is órák alatt tönkremegy. A gyógyszertárakban kapható piacvezető termékek kanalas adagolású olcsó kivitelű ömlesztett változatok. Ha egy héten belül elfogyasztja, közben hűtőben tárolja zárt üvegben, akkor jó. Ha nem, akkor válasszon stabilizált gélkapszulás változatot. Ezt csupán a gyári zárt dobozában kell tárolni és akár egy évig is eltartható.

A romlott halolajnak és minden telítetlen olajnak jellegzetes savanykás, avas íze és szaga van. Ez többet árt, mint használ. Soha ne egyél avas ételt!

A mennyiségekről

Ne essél abba a hibába, hogy a több jobb. Itt is igaz a népi bölcsesség, miszerint “se több, se kevesebb”. Egy tipikus felnőtt adag valahol 0,5-1 gramm között van, amit 5-10 gramm halolaj elfogyasztásával lehet biztosítani. Aki aktívabban él, annak a felső tartomány, aki átlagos életmódot követ, annak 5 gramm is elegendő. A várandós és szoptatós kismamák mindenképpen a magasabb adaggal számoljanak.

Számos bizonyíték van már a gyermeki fejlődés és az omega-3 olajok fogyasztásának kapcsolatáról. Bár az egészségügy még nem alkalmazza, de mivel a termék szabadon hozzáférhető javaslom egyed és javasold ezt minden ismerősődnek.

Forrás: vitaminkiraly.hu; naturhirek.hu

Vitaminok gyerekeknek ITT!

iskola kezdés