endometriózis_fájdalom

Amennyiben természetes megoldást keresel annak érdekében, hogy alacsonyabban tartsd az ösztrogén szinted – és ezzel csökkentsd az endometriózis vissza-vissza térő epizódjait, próbáld megemelni a napi B-komplex vitamin bevitelét.

A májunk felelős azért, hogy lebontsa és eltávolítsa a vérből a felesleges ösztrogént. A B-vitaminoknak fontos szerepük van az ösztrogénszint szabályozásában mivel hozzájárulnak az egészséges májfunkciókhoz. 1940 óta végeztek olyan állatkísérleteket, ahol a B-vitamin megvonása azt okozta, hogy a szervezet nem volt képes az ösztrogén lebontásra. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a B-vitaminok egyéb – ösztrogén anyagcserével kapcsolatos – tüneteket is enyhítettek, mint pre-menstruációs szindróma (PMS) vagy fibrocisztás emlő.

Számos nő számolt be azonnal eredményről a megfelelő B-vitamin szedését követően. Dian Mill táplálkozási tanácsadó, a Female Health: The nutrition connection című könyv szerzője például saját tapasztalatát adta közre a B-vitaminokkal kapcsolatban:

“A tüneteim súlyosak voltak. Összegörnyedve jártam a házban és egyetlen tradicionális kezelés sem javított az állapotomon. Az orvosom méh-eltávolítást javasolt, amit azonnal visszautasítottam. Majd egy táplálkozással foglalkozó orvost ismertem meg Londonban, és azóta fájdalommentesen élek.”

Dian napi étrend-kiegészítője bőségesen tartalmazott B-vitaminokat, beleértve a thiamint (B1-vitamin), riboflavint és B6-vitamint. Nem csak a havonta jelentkező fájdalomtól szabadult meg, de ennek köszönheti karrierjét is, mert azt követően maga is kitanulta a szakmát a londoni Institute of Optimum Nutrition intézetben, majd könyveket írt a témában hasonló problémával küszködő nők számára.

A tanácsa az, hogy az endometriózissal küszködő nők a napi kötelezően ajánlott B-vitamin bevitelen felül szedjenek bőségesen B1-, B2- B3- és B5-vitaminokat és arányosan ezzel B6-, B12-vitamint valamint folsavat.

Fontos, hogy a B-vitaminokkal együtt arányosan célszerű megemelni a C-vitamin fogyasztását is, mert tartósan szedve jobb eredményt lehet így elérni és a megemelt B-vitamin bevitel nem okoz C-vitamin hiányt. Olyan B-komplexet készítményt válassz, ami a B-vitaminokon felül tartalmaz 500mg C-vitamint is!

forrás: naturhirek.hu

Kattints, az elérhető B-vitamin komplexekért!