vesék

A vesék fő feladata az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztása és kiürítése, valamint a hormontermelésben is fontos szerepe van.

A vesék a kiválasztás során a szervezetből a feleslegessé vált folyadékot, salakanyagokat, sókat távolítanak el, másrészt a vesék által termelt hormonokat a véráramba juttatják.
Az emberek gyakran évekig nem veszik észre, hogy veseproblémáik vannak, illetve csökken a vesék kapacitása, ezért a vesebetegségeket szokták “csendes betegségnek” is nevezni. Ezért is olyan fontos, hogy vigyázzon rájuk, mielőtt még túl késő lenne.

Íme pár tipp, mellyel óvhatjuk egészségünket!

1. Igyon sok vizet
A vese legfontosabb feladata, hogy szűrje a vért, semlegesítse a méreganyagokat. Ha nem iszunk elég vizet, a méreganyagok felhalmozódnak, és súlyos károkat okoznak a szervezetben.

2. Ne késleltesse a “természet hívó szavát”
Ha túl elfoglaltak vagyunk, vagy el akarjuk kerülni a nyilvános illemhelyeket, gyakran visszatartjuk a késztetést, hogy elvégezzük a dolgunkat. A vizelet visszatartása növeli a vizelet nyomását és veseproblémához vezethet. Ha “hív a természet” vegyük figyelembe.

3. Fogyasszon kevesebb cukrot
Tudományos kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik 2 vagy több cukros italt fogyasztanak naponta, nagyobb valószínűséggel van fehérje a vizeletében. A fehérje megjelenése a vizeletben egy korai jele annak, hogy a vesék nem úgy végzik a munkájukat, ahogy kellene.

4. Pótolja a vitaminok és ásványi anyagok hiányát
A friss zöldségekkel és gyümölcsökkel teli étrend fontos az általános egészség és a jó veseműködés fenntartásában. A tápanyagok hiánya növeli a vesekő és veseelégtelenség esélyét. A B6-vitamin és a magnézium rendkívül fontos tápanyag, mely csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát. (A magnéziumhiány gyakori figyelmeztető jeleiről itt olvashat…)

5. Mérsékelje az állati fehérjék fogyasztását
A túl sok állati fehérje, különösen a vörös húsok, növeli a vesék terhelését. Így például egy fehérje diéta alatt a veséknek keményebben kell dolgozniuk, és ez hosszútávon vesekárosodáshoz vezethet.

6. Aludjon eleget
Mindannyian hallottuk már, hogy milyen fontos az éjszakai pihentető alvás. A krónikus alváshiány számos betegséghez kapcsolódik és vesebetegségek is rajta vannak ezen a listán. Az éjszaka folyamán a szervezet regenerálja a sérült veseszöveteket, tehát fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek, hogy kijavítsa, meggyógyítsa magát.

7. Mérsékelje a fájdalomcsillapító fogyasztást
Túl sokan szednek fájdalomcsillapítót már kis fájdalmakra is, miközben léteznek természetes, és biztonságos megoldások is, például a csalán, a borsmenta, gyömbér és a kurkuma. A fájdalomcsillapító gyógyszerek túlzott használata károsíthatja a májat és a vesét is.

8. Kevesebb alkohol
Semmi baj nincs azzal, ha az ember alkalmanként iszik egy pohár bort vagy sört, de sokan nem állnak meg egy italnál. Az alkohol valójában egy legális toxin, mely terheli a vesét és a májat.

Az egészség megőrzése érdekében fogyasszon sok friss gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a feldolgozott élelmiszereket, és tartsa szem előtt a fenti pontokat. Így a vesék nem lesznek folyamatos terhelés alatt, és a szervezet meg fogja hálálni a törődést.

Forrás: vitaminkiraly.hu (naturalnews.com)