Egészséges máj gyógynövények

Az egészséges máj rendkívül fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, hiszen rengeteg folyamatban vesz részt. A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez.

A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és réz anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

A májbetegség kockázati tényezői közé tartozik a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a magas vércukorszint, az elhízás, a magas vérnyomás, a vírusok, az emelkedett triglicerid- és koleszterinszint és még sok más.

Az egészséges máj gyógynövények segítségével is elérhető. Íme a 7 legjobb!

1, Máriatövis (szilimarin)

A máriatövist több, mint 2000 éve használják az epevezeték és a májbetegségek kezelésére, és a kutatások azt mutatják, hogy májvédő tulajdonságokkal bír.

A szilimarin a máriatövis magjaiból kivont vegyületek csoportja. Erős antioxidáns hatással bír, így elősegítheti a májsejtek regenerálódását, csökkentheti a gyulladásokat, és előnyös lehet a májbetegek számára.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a szilimarin-kiegészítés segíthet megvédeni a májbetegség előrehaladását, meghosszabbíthatja az alkoholos májzsugorodásban szenvedők életét, és javíthatja a májbetegségben szenvedők általános életminőségét.

2, Ginzeng

A ginzeng egy népszerű gyógynövény-kiegészítő, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Antioxidáns hatása miatt segíthet megvédeni a szervezetet a vírusok, toxinok és alkohol okozta májkárosodástól. Ráadásul fokozhatja a májsejtek regenerálódását a műtétek után.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a ginzeng-kezelés hozzájárulhat az egészséges máj kialakításához, és csökkentheti a fáradtságot és a gyulladást a májbetegségben és a májműködési zavarban szenvedőknél.

A ginzeng önmagában történő alkalmazása alapvetően biztonságos, de képes reakcióba lépni néhány gyógyszerrel, így ez esetben javasolt az orvossal való egyeztetés.

3, Az egészséges máj kurkumával

A kurkuma és fő aktív összetevője, a kurkumin számos lenyűgöző egészségügyi előnyhöz kapcsolódik. Erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt népszerű választás a májbetegek számára.

A nem alkohol okozta zsírmáj (NAFLD) betegségben szenvedő betegek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a 8 héten át fogyasztott napi 500 mg kurkumin jelentősen csökkentette a máj zsírtartalmát összehasonlítva egy placebo csoporttal.

4, Fokhagyma

A fokhagyma tele van erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi vegyületekkel, amelyek segíthetik a máj egészségét.

Egy több, mint 24 000 felnőtt bevonásával végzett kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább 7 alkalommal fogyasztottak nyers fokhagymát, a zsírmáj betegség kialakulásának kockázata akár 29%-kal is csökkent.

Ezenkívül egy tanulmány a nyers fokhagyma bevitelét összekapcsolta a májrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával. A nyers fokhagyma legalább heti kétszeri fogyasztása 23%-kal csökkentette a májrák kockázatát, szemben a nyers fokhagyma heti kevesebb, mint kétszeri fogyasztásával.

5, Gyömbér az egészséges máj érdekében

A gyömbérgyökér egy népszerű kulináris összetevő, amelyet számos egészségügyi betegség, köztük a májbetegség kezelésére is gyakran használnak.

A gyömbér erőteljes vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek gátolni a gyulladást és védenek a sejtkárosodások ellen, így pedig hozzájárulhatnak a máj egészségéhez. Ráadásul a gyömbér segíthet megvédeni a májat a méreganyagoktól, például az alkoholtól is.

6, Ginkgo Biloba

A ginkgo biloba egy népszerű gyógynövény-kiegészítő, amely a máj egészségének javulásához kapcsolódik. Egy rágcsálókon végzett tanulmány kimutatta, hogy a ginkgo injekció csökkenti a májfibrózist és fokozza a májműködést.

7, Astragalus és az egészséges máj

Az Astragalus ehető gyógynövény, amelyet általában a hagyományos kínai orvoslásban használnak. Olyan gyógyászati vegyületeket találhatunk benne, amelyek erőteljes terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek.

forrás: healthline.com