Fertőzés

Természetes, házi gyógymódok

A húgyúti fertőzés egy igen gyakori egészségügyi probléma, mind a nők, mind a férfiak körében, bár a nők hajlamosabbak rá. Ilyenkor a húgyúti rendszer valamely részén elszaporodnak a kórokozók, és gyulladás alakul ki. Kialakulhat akkor, ha legyengül az immunrendszer, vagy ha kevés folyadékot fogyasztunk, illetve a higiénikus életkörülmények hiánya miatt.

A leggyakoribb tünetei a fájdalom vagy égő érzés vizelés közben, a folyamatos vagy gyakori vizelési inger, a sötét színű és kellemetlen szagú vizelet, valamint az alhasi görcsök.

12 tipp a kezelésére

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna segít enyhíteni a vizeléskor jelentkező kellemetlen érzést. Egyszerűen oldj fel egy fél teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és ezt idd naponta egyszer vagy kétszer. Valamint napközben igyál óránként egy pohár vizet, ez segít „kimosni” a baktériumokat.

2. Ananász

Az ananász tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és ez segít enyhíteni a tüneteket. A rendszeres ananász fogyasztás pedig segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. A legjobb, a friss ananász, mert a konzerv tartósítószert és rengeteg cukrot tartalmaz, és ez tovább gyengíti az immunrendszert.

3. Tőzegáfonya-kivonat

A tőzeg-áfonya kiválóan működik a fertőzés megelőzésében. A baktériumok szaporodását nem akadályozza meg, de tartalmaz egy olyan vegyületet, ami gátolja a kórokozók megtapadását a húgyút falán.

4. D-mannóz

A D-mannose (d-mannóz) egy természetben előforduló egyszerű cukormolekula ami hasonlít a glükóz molekulára, de csak nagyon kis mennyiségben szívódik fel a szervezetünkben.  Nagy része a vesén keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel gyorsan kiürül a szervezetből és nem okoz vércukorszint emelkedést.

Kutatások szerint képes megakadályozni a baktériumok tapadását a húgyutak sejtjeiben. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy segíthet a fertőzések és a felfázás kezelésében, de további kutatások még nem erősítették meg ezt. A D-mannóz por formájában kapható.

5. Cickafark

Amennyiben rendszeresen szenvedsz a felfázástól, a cickafarkra mindig számíthatsz. Teaként és ülőfürdőként is jól működik. Teához a virágait, az ülőfürdőhöz az egész növényt használd. A cickafark segít enyhíteni a gyulladást, szabályozni a veseműködést, és fokozza a vérkeringést is.

6. Illóolajok

Keverj össze egyenlő arányban teafaolajat, szantálfa olajat és boróka olajat. Dörzsöld át a hasi területen naponta egyszer, 3-4 napon keresztül.

7. Almaecet

Almaecet segít „kiöblíteni” a felhalmozódott baktériumokat a húgyutakból. Egy pohár vízhez adj hozzá két evőkanál almaecetet, valamint egy kevés mézet és citromlevet. Fogyaszthatod naponta kétszer is.

8. Kerüld az irritáló italokat

Az egyik legegyszerűbb módja a felfázás kezelésének, ha kerülöd azokat az italokat, melyek irritálhatják a húgyhólyagot. Ez azt jelenti, hogy kerüld a kávét, a szénsavas és a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalokat.

9. Igyál tiszta vizet!

A gyógyteák mellett érdemes szénsavmentes vizet (vagy tisztított vizet) is fogyasztani, legalább két litert, vagy többet naponta. A híg vizelet kevésbé tápanyagdús a baktériumok számára, és a gyakori vizeletürítés segíti a kiürülésüket.

10. Fertőzés ellen C-vitamin

Ha visszatérő húgyúti fertőzésekkel küzdesz, naponta több gramm (akár 3-4 ezer mg is lehet) C-vitamint érdemes fogyasztani, mert a C-vitamin segít megakadályozni a káros baktériumok bejutását a húgyutakba.

11. Folyadék

Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot. Egyes tanulmányok szerint azoknak, akik napi 1,5 liter alatti mennyiségről napi 2,2 literre növelik vízfogyasztásukat, kevesebbszer kell húgyúti fertőzéssel szembenéznie, mint korábban. Érdemes naponta 6-8 pohár vizet fogyasztani.

12. Probiotikumok

Egyes kutatások szerint, a probiotikumok segíthetnek a húgyúti fertőzések kezelésében vagy megelőzésében.