Eljött az évnek az a szakasza, amikor az embereknek egy tökéletesen működő immunrendszerre lenne szükségük annak érdekében, hogy elkerüljék a megfázásokat, az influenzát és általában a tél derekától az első tavaszi gyümölcsök megjelenéséig tartó “betegségszezont”. Elérhető egyáltalán ez a cél?

A piacon kapható több száz (talán ezer) olyan termék, ami azt ígéri, hogy megvéd bennünket a kórokozóktól, és az emberek kicsit zavartan állnak a választék előtt. A valóságban azonban az egészséges immunrendszert nem lehet megvenni. az egészséges immunrendszer azt jelenti, hogy egészséges test. Az immunrendszer egészsége és az általános egészség kéz a kézben járnak.

Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ez egy összetett rendszer, ami sok különböző sejttípus közötti kölcsönhatásokok alapul, amik a test minden pontján megtalálhatók. Az evolúció során számos olyan mechanizmus alakult ki, amely az idegen behatolók nagyon gyors elpusztítását vagy hatástalanítását biztosítja, így akadályozva meg a kórokozó elterjedését, illetve nagy mértékű elszaporodását a megtámadott szervezetben. Ismerve a káros mikrobák gyors szaporodási ütemét (például számos baktérium tömege kb. húsz percenként megduplázódik), az azonnali reakció a test túlélése szempontjából alapvető fontosságú. Ezt az állandóan készenléti állapotban levő, a kórokozót azon nyomban felismerő és azonnal működésbe lépő rendszert immunrendszernek nevezzük.

A külső támadások kivédése mellett az immunrendszer egyes összetevői felelősek a test normál anyagcseréje során keletkező sérült, elváltozott sejtektől való megszabadulásért is.   Naponta több száz, esetenként akár 10.000 rákos sejt is keletkezik a testünkben, amivel egy egészséges immunrendszer anélkül boldogul, hogy erről tudomásunkra jutna bármi külső jel.

Az immunrendszer lehető legjobb állapotban tartása ezért kritikus. Ha ez a rendszer gyengül, nem csupán a külső behatolókkal szemben lesz védtelen a szervezetünk, hanem a saját, úgymond normális sejtelváltozásaival sem lesz képes elboldogulni. Az eredmény bármi lehet. Egy egyszerű megfázás, egy rákos daganat kifejlődése, autoimmun betegség, ami lebontja az ízületeket vagy influenza? A választék elég nagy. Csupán az ember szerencséjén múlik, hogy melyiket fogja kapni.

Emiatt nem állíthatjuk, hogy mindent megtett az egészségéért, aki megszerzett egy influenza elleni vakcinát és beadatta magának. Ez olyan, mintha abban reménykednénk, hogy biztonságban van az országunk, mert két fegyvertelen rendőrt állítottunk a palágykomoróci határátkelőhöz.

Az immunrendszer egy összetett, finom, állandóan változó és folyamatosan megújító rendszer. Sok szempontból ez a kulcs az állandó egészséghez.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy immunrendszerünk erős és egészséges legyen?

Összegyűjtöttünk pár meglepően hatékony módszert az alábbi pontokban:

Távolítsd el a mérgező ételeket és italokat az étrendedből

Ma az élelmiszeripari termékek több száz vegyszert tartalmaznak, amik a testünk számára nem felismerhetőek ételként. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer olyan külső támadókként észleli őket, amikkel foglalkozni kell. És miközben az immunrendszert azzal van elfoglalva, hogy megküzdjön a támadásokkal, amiket mi pakoltunk a testünkbe, nem ér rá foglalkozni azokkal a dolgaival, amire teremtve lett.

Nincs más megoldás: olvasd el a címkéket azokon a termékeken, amiket veszel és győződj meg arról, hogy mentesek minden méreganyagtól.

Az éttermekben és a gyorsbüfékben minden esetben bőségesen használnak ipari élelmiszer alapanyagot. Emiatt egy éttermi étkezés nem más, mint az immunrendszerünk kikapcsolása 10-12 órára, teret engedve a ráknak, az influenzának vagy bármilyen betegség lehetőségének. Ez alól olyan kevés a kivétel, hogy bátran általánosíthatunk.A ma általánosnak mondható étrend egy halom mérgező kemikálián, ételadalékon és tartósítószeren alapul. Miközben alig 20 esztendővel ez előtt még a boltokban található termékek dobozán az összetevők listája ismert étel-alapanyagokból állt, a helyzet mára gyökeresen megváltozott. A piac elvárásainak megfelelő íz, illat, szín, állag és eltarthatóság növelése érdekében az ipar számtalan egészségkárosító szert kever az ételeinkbe.

Szabadulj meg azoktól a kozmetikai termékektől, amik mérgező vegyszereket tartalmaznak

A bőrünk ugyanolyan, ha nem nagyobb mértékben képes felvenni tápanyagokat, mint az emésztőrendszerünk.

A kozmetikai ipar éppen olyan mértékben használ mérgező vegyszereket, mint az élelmiszeripar. Nézd meg a címkéket. A legtöbb testápolási cikk és háztartási termék, mint például a mosogatószerek, amiket hagyományos üzletekben megvehetsz olyan mérgező adalékokat tartalmaznak, amik fenyegetik az egészségét azáltal, hogy lekötik az immunrendszered figyelmét. Amikor ezeket a termékek a bőröddel érintkeznek, belépnek a véráramba éppen úgy, mintha megették volna őket. Mivel azonban a bőrünk nem érzi az ízeket, nem lesz hányingerünk tőlük.

Cseréld le ezeket a termékeket olyanokkal, amik kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak. Ezeket az immunrendszer a saját testéhez tartozónak fog érzékelni és nem bajlódik velük.

Nem könnyű méreganyagoktól mentes kozmetikumokat szerezni. Megjósolom, hogy meg fog gyűlni a bajod ezzel a ponttal. De amikor sikerül, érezni fogod a különbséget a közérzetedben, amikor egy frissítő zuhany és egy fogmosás után tudod, hogy nem mérgezted meg ismét magad egy kicsit. Sok natúr kozmetikai bolt van már az interneten és itt-ott a városokban is (itt is találsz) . Keresd fel ezeket és kérj tanácsot, de légy körültekintő. Olvasd el a termék összetételre vonatkozó állításokat. Sok terméket úgy adnak el, hogy természetes, miközben tele van rákkeltő vegyi anyagokkal.

Tüntesd el a méreganyagokat a lakásodból és a munkahelyedről

Egy tipikus lakás tele van olyan háztartási vegyszerekkel, amik alapanyagai között számos mérgező vegyület megtalálható. Ezek éppen úgy bejutnak a levegővel és a bőrön át a szervezetbe, és éppen úgy az immunrendszerünk lefoglalása a fő kártételük, mint a kozmetikai vegyszereknek.

Cseréld le ezeket méreganyagmentes termékekre, amik beszerezhetők akár bioboltokban, akár interneten. Amennyiben azonban olcsó megoldást szeretnél, a szódabikarbóna és az ecet évek óta tökéletesen működik a mi háztartásunkban is.

Dobd ki azt az antibakteriális szappant és az ilyen kéztörlőket. Az ezekben található baktérium ölő összetevők romboló hatásúak az immunrendszerre és éppenséggel azt idézik elő, hogy betegségre hajlamossá teszik a testet.

Szabadulj meg a garázsban és a lakás más pontjain tárolt festékesdobozoktól, vegyszer maradékoktól és minden légszennyező dologtól. Amennyiben a garázs a házban van, onnét is bejuthat a kipufogógáz a lakásba, ahol éltek. Találj megoldást ennek kizárására.

Szellőztesd ki a helységeidet és a tüdődet

A leghidegebb télben is nyisd ki az ablakot és engedj friss levegőt a helységbe, ahol tartózkodsz.

Jó időben menj ki sétálj egyet vagy ülj le a napsütésben és nagy levegővétellel frissítsd fel keringésed.

Miközben ezt végzed, az immunrendszerednek esélyt adsz arra, hogy a teljesen a saját munkájára fókuszáljon. Emiatt javasolják az orvosok is a betegeiknek, hogy mihelyst képesek lábra állni, menjenek ki a friss levegőre.

Vedd körül magad növényekkel. Egyetlen egészséges, közepes méretű növény 10 négyzetméternyi iroda vagy lakórész levegőjét képes jelentősen javítani. A növények természetes légfrissítők. Használj növényeket a mérgező ipari spray-k helyett.

Egyél egészséges zsírokat

Kutatások megmutatták, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az immunrendszer védekező elemei) működését.

A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára megfelelő mennyiségben. Amennyiben Omega-3 zsírokat adsz az étrendedhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.

Méregtelenítsd a tested

A nehézfémek és méreganyagok a testben gátként működnek az immunrendszerrel szemben. Ez az ok, amiért az egészségügyi szakértők gyakori testméregtelenítést ajánlanak. Számtalan módja van a test méregtelenítésének. A legjobbak közé tartozik a Chlorella alga fogyasztása három héten át minden hónapban. Ez a táplálkozási csoda magához köti a méreganyagokat a testben és velük együtt távozik a székletben.

Számos jelentés érkezett japán kutatóktól, akik a ledobott atombombák hatását tanulmányozták. Japánban egy Ichimura nevű orvos 1973-ban tanulmányozott állatokat és eközben megfigyelte, hogy napi 8 gramm Chlorella hatására a székletükben háromszorosára, a vizeletükben pedig hétszeresére nőtt meg a kadmium ürítése. Szintén Japán kutatók mutatták ki, hogy a Chlorella segített az urán és az ólom kiürítésében is. (Horikoshi és mások. 1979). A Chlorella más anyagok méregtelenítésében is hatékonynak bizonyult.

A dioxin (mostanában a májkrémek egyik fő alapanyaga) és a PCB (poliklórozott-difenil) eltávolításában is tapasztaltak eredményeket.

Más kutatások kimutatták, hogy a fogtömések amalgámjából a testbe kerülő higany eltávolításában is hatékony a Chlorella. Néhány fogorvos a pacienseinek ajánlja a Chlorellát az amalgámok eltávolítását követően és a munkatársaiknak is, akik dolgoznak ezekkel a tömésekkel.

A testmozgás, relaxálás és a közben végzett kontrollált légzés segíti a testet a méregtelenítésben. Ellazítja, hogy az könnyebben elengedje ezeket a szükségtelen anyagokat. A masszázs, a jóga, a tai-chi, de egy egyszerű légzőgyakorlat is hatékonyabbá teszi a méregtelenítő folyamatokat.

Erősítsd meg az emésztőrendszered

A belekben velünk együtt élő baktériumok nem csak az emésztésben vesznek részt, hanem komoly részt vállalnak a test normál védekező feladataiból is. Amennyiben ez a baktérium közösség megsérül vagy legyengül, az közvetlenül hatással van az immunrendszer állapotára. Nem csupán azáltal, hogy teret engednek más, velünk nem barátságos lényeknek a szaporodásra, hanem amiatt is, hogy ezek egyike-másika például vitaminokat állít elő számunkra, ha jól tartjuk őket.

Javítsd az emésztőrendszered állapotát minden nap egy kombinált probiotikus készítménnyel, vagy egy doboz kefir elfogyasztásával. A kefir vagy aludttej egy finom és természetes megoldás, míg a kapszulázott probiotikus készítmények kényelmesek és mindig kéznél vannak, még ha rohanó életmódot élünk, akkor is. Biztosítsunk a barátságos baktériumainknak kényelmes lakást a beleinkben és meg fogják hálálni. A Chlorellával együtt, rendszeresen fogyasztva látványosan képesek eltüntetni a megszokott testi problémáinkat.

Biztosítsd az immunrendszer optimális erejét

Az immunrendszernek határozott, gyors és erős választ kell adnia a támadásokra, de nem túl erőset. Amikor az immunrendszerünk valami oknál fogva túlreagál dolgokat, akkor olyan betegségeket fejleszt ki a testben, mint a különféle gyulladások, allergiák, vagy egyéb, un. autoimmun betegségek.

Az adaptogén kifejezés a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodását elősegítő anyagok összességét jelenti. Az adaptogének támogatják az immunrendszert abban, hogy a válaszokat az optimális szinten adja. Az ilyen anyagok lehetővé teszik a test számára, hogy a fizikai, kémiai vagy biológiai behatások esetén azzal arányos választ adjanak, ami a behatás mértéke volt. Sem kisebb, sem nagyobb nem lehet. Számos ilyen adaptogén növényt és hatóanyagot használtak az orvoslásban az elmúlt évezredek során. A legismertebbek közt vannak az orvosi gombák, a fokhagyma, a petrezselyem vagy a rhodiola rosea. Az egyik legjobb hírű növény ebben a kategóriában az astragalus.

Lásd el tested jól ásványi anyagokkal

Az ásványi anyagok létfontosságú szerepet töltenek be a test normális pH értékének fenntartásában.

A szelén, a magnézium, a vas és a cink hiány párban jár az immunrendszer gyengülésével. A sok biotermelésből származó zöldség és gyümölcs nyersen fogyasztása biztosítja a szervezet számára feltétlenül szükséges ásványi anyagokat illetve nyomelemeket. Az átlagember ezekhez nem jut hozzá, vagy ha hozzá is jut, nem fogyasztja megfelelő mennyiségben. Nekik létfontosságú dolog, hogy egy kiegyensúlyozott ásványi anyag kiegészítővel biztosítsák a legfontosabbakat maguknak.

A chlorella, a spirulina vagy a virágpor remek megoldás, de akár erre a célra kifejlesztett étrendkiegészítő komplexeket is választhatsz. A lényeg, hogy könnyen és jó hatásfokkal felszívódó terméket válassz.

A test pH egyensúlyának eltolódása akár savas, akár lúgos irányba, az immunrendszer súlyos hiányosságait vetíti előre.

Aludj jól

Az alvás az immunrendszer fő támogatója. Egy teljes éjszakán át tartó 8 órás vagy még ennél is hosszabb alvás biztosítja a test számára azt a ciklust, ami a melatonin termelődéssel kezdődik, majd a prolaktin termeléssel folytatódik.

Ez a két hormon fehér vérsejteket állít elő, amiket makrofágokként és leukocitákként ismerünk. Ők ketten az immunrendszer létfontosságú összetevői. A nyolc óránál rövidebb alvás ellehetetleníti ezt a ciklust és éppen az immunrendszer első védőbástyáját fogja lebontani.

Legyen olyan sötét, amilyen csak lehet és legyen csendes.

Ne feledjük, hogy a degeneratív betegségek megjelenésének gyors növekedése egybeesik időben az elektromos lámpák elterjedésével.

Forrás: Natúr Hírek