Kedves Olvasóm!

Nem fogytunk még ki az aranyszabályokból, folytatom a sort a következő fontos lépéssel a paleo életmódja felé vezető úton: hagyjon fel a finomított növényi olajok fogyasztásával!

Kerülje azokat az élelmiszereket, amelyekben finomított növényi olaj, hidrogénezett növényi zsír – margarin, napraforgó-, szója-, kukorica-, földimogyoró-, repceolaj és társai megtalálhatóak. Ezeket az olajokat általában nagyon magas hőmérsékleten, kémiai oldószerek segítségével sajtolják ki a magvakból, így válnak igazán károssá a szervezetre.

Helyettük fogyasszon hidegen sajtolt növényi olajakat, melyek támogatják az egészséges életmódot, gazdagok telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

Nem hinném (és a kutatási eredmények is azt mutatják), hogy bárkinek is jót tett volna az a sok évvel ezelőtti közegészségügyi ajánlás, miszerint ne fogyasszunk állati zsírokat, és vörös húst, mert magas lesz a koleszterinszintünk és ettől leszünk szívbetegek. Amióta az állati zsírok kerülését és erősen zsírszegény diétákat javasolják, az emberek keringési rendszerének egészsége továbbra is csak romlott. Ez az elmúlt 60-70 évre egyre inkább jellemző volt.
Bevezették a koleszterincsökkentőket és a light termékeket, amelyekből kivonták a zsírt, de a növényi olajat, cukrot és a sok szénhidrátot benne felejtették, így ezek a termékek egy hajszálnyival sem lettek egészségesebbek a számunkra, kiváltképp nem az eleve túlsúllyal küzdő diétázók számára. A light termékek nem segítik elő a fogyást és nincs is rájuk szükségünk. Ha mesterséges édesítőkkel kombinálják őket, akkor még növelik is az étvágyat. Tudom, hiszen fogyásra és egészségre vágyva, magamon teszteltem őket éveken keresztül.

A kevesebb zsír fogyasztása még több szénhidrát fogyasztásához vezetett az elmúlt évtizedekben és ez az, ami a mai tudásunk szerint tovább súlyosbította és fenn is tartja az elhízással és a civilizációs betegségekkel kapcsolatos népességszintű problémákat. A szív- és érrendszeri betegségek a lakosság többségét egyre fiatalabb életkorban és hiába a nagy koleszterincsökkentésre irányuló igyekezet, cseppet sem apadó számban veszélyeztetik.
Átszoktatták az embereket a finomított növényi olajokkal való főzésre, ami teljesen természetellenes módja az ételkészítésnek. Ami növényi az nem feltétlenül egészséges. Ez a kísérlet sikeres volt a napraforgóolaj gyártók szempontjából, de egészségi javulást nem hozott a nyugati társadalmak tagjai számára. Ugyanúgy halnak meg emberek hirtelen szívmegállás miatt, mint amikor kitört a pánik a szívrohamok szaporodásának köszönhetően (a növényi olajok hidrogénezésének és az egyre feldolgozottabb ételek elterjedését követően, 1930 és 1970 között megtízszereződött Angliában és Amerikában is az infarktusok száma), és kitalálták, hogy a koleszterin a hibás. Irtózatosan nagy bakit követtek el, és még tovább irtják az embereket a koleszterincsökkentő gyógyszerek adásával.
Közismerten nálunk is ilyen rossz a helyzet. De mint kiderült, sem az érelmeszesedés, sem a szív- és érrendszeri katasztrófák nem függnek össze a zsírfogyasztással sem a koleszterinszinttel, ráadásul a növényi olajok bevezetése sem hozott javulást, csak növelte a gondokat. A természeti népeknél ismeretlen a finomított növényi olaj, ellenben sok nép koleszterinben bővelkedő étrenden él, keringési rendszerük mégis egészséges. Ne hagyja magát megtéveszteni és ne higgyen többé a koleszterin ártalmasságában!

Ha nem paleózik, szinte lehetetlen elkerülnie a finomított növényi olajokat és valószínűleg Ön is rengeteget fogyaszt belőlük. Mindenféle élelmiszerben ott vannak, hol rejtve, hol egészen nyilvánvalóan. Az összetevők listájában növényi olaj vagy hidrogénezett növényi zsír néven találhatók meg leggyakrabban. Kenyerek, péksütik, kekszek, torták, csokik, nápolyik, chips-ek, majonézek, salátaöntetek, gyorséttermi ételek, három az egyben kávék (minő praktikus találmány, ugye?!), növényi tejszínhab, kávékrémesítő (még csak nem is tejpor, hanem növényi zsír) és levesporok, jégkrémek alapanyagai, sokáig sorolhatnám még, ezek mind bővelkednek finomított növényi olajokban.

Az említett élelmiszerek és az olajban sütés mellett a margarint is nagy ívben kerülje el! A margarinok a folyékony olajok hidrogénezésével előállított vajhelyettesítők, amelyek így tartósabbá, kevésbé romlandóvá, kenhetővé tehetők. Általában magas transzzsírsav tartalommal bírnak, bár ezt már törvényekkel igyekeznek szabályozni.

Legújabb megmosolyogtató termék, amire bukkantam: a vajízű margarin. Találkoztak már vele? Hát nem nevetséges? Évtizedekig próbálták kiirtani a köztudatból a vajat koleszterintartalma miatt, most meg majd apránként visszacsempészik (az ízét legalább valamilyen vajízű aromával)?

Mindent elkövetünk az egyre nagyobb kényelemért, miközben szépen kinyírjuk magunkat, mert rohanó világunkban iszonyú fontos, hogy a hűtőből kivéve is gyorsan ehető, kenhető és jól eltartható legyen a cucc, de valójában a margarin a testünknek idegen, feldolgozhatatlan, emészthetetlen anyag, nemhogy nem kell a normál életvitelhez, egészségromboló hatása van. Egyáltalán nem barátja a szívének.

Persze bármilyen kotyvalék eladására ki lehet találni meggyőző marketing szöveget, és ha sokszor látják a TV-ben a reklámját, hamar elhihetnek bármiről, bármiféle állítást. Ne hagyja magát átverni! Legyen kíváncsi, olvasson és próbálja ki saját magán a paleo-t! Ha az élelmiszeripar és a gyógyszergyárak kísérletezhetnek az Ön egészségével, Önnek is joga van ahhoz, hogy kísérletezzen azzal, hogyan dolgozzon ellenük, saját érdekében. Én 4 éve egy ilyen döntést hoztam meg.
Végképp reménytelenségben tengődve, hogy valaha is normálisan fogok még kinézni és jól fogom magam érezni, tettem egy próbát, hogy újra egészséges legyek. Úgy döntöttem, kipróbálom magamon a paleo-t, mert már nincs sok veszíteni valóm, és ha esetleg bejön, akkor kitartok mellette, mert az állapotom elviselhetetlennek tűnt már. Soha nem gondoltam, hogy valaha erről blog-ot fogok írni, de 3-4 hónapon belül elértem azt a fokú javulást, hogy el is kezdtem tovább adni a jó tapasztalataimat, egyre többen kérdezték, hogy mit csinálok másképp, mint korábban és mára már kérik is a tanácsaimat. Én pedig örülök, hogy segíthetek, és kötelességemnek is érzem felhívni az emberek figyelmét arra, amit művelnek velünk.

2010-ben még fogalmam sem volt arról, hogy létezik paleo, de év elején abbahagytam a finomított növényi olajokkal való főzést és a mesterséges édesítőszerek használatát, mert olvastam a libazsír jótékony, és a mesterséges édesítők szervezetre gyakorolt károsító hatásairól. Szinte azonnali közérzetbeli javulást, kevésbé borús hangulatot észleltem, és végre először az utóbbi 2-3 év során a hízásom megállt és lassú fogyást tapasztaltam. Aztán kb. fél évre rá jött a paleo és így tényleg nem tűnt marhaságnak, amit akkor a zsírokról olvastam, hiszen már magamon is tapasztaltam. Mióta teljesen áttértem paleo-ra (kb. 90-95%-ban) újra zsírral főzök, lefogytam 30 kg-ot és sokkal jobban érzem magam, ráadásul azóta még a mosogatás is könnyebb, mert az edényekről is le lehet mosni a zsírt, nem úgy, mint az olajat. A növényi zsiradékok levakarhatatlanul hozzátapadtak korábban az edényekhez és nehezen oldódtak. Mit művelhetnek vajon a testünkön belül? Hogyan hatnak ezek az olajok az érhálózatunkra és a szöveteinkre?

Összefoglalom a lényeget:

  • A finomítási eljárások során oxidálódott olajok károsítják a sejtmembránokat, szabadgyököket hoznak létre a szervezetben, gyulladásokat és gyorsabb öregedést okoznak.
  • A finomított növényi olajok magas omega-6 zsírsav tartalmuknál fogva is gyulladásos folyamatokat váltanak ki a szervezetben, ezáltal merevvé teszik a sejtfalakat, az ereket, szöveteket, elősegítik a szív- és érrendszer állapotának hosszú távú folyamatos romlását, szívritmuszavarokat, vérrög-képződést idézhetnek elő, így nagyobb eséllyel kaphat agyvérzést, sztrókot, szívinfarktust és egyéb keringési akut és krónikus megbetegedéseket, aki omega-6-ban gazdag étrenden él. Omega-3-ból kellene jóval többet fogyasztani (tengeri táplálékokban található, halak, herkentyűk), mert ez a zsírsav épp ellenkezőleg hat (de erről bővebben a következő részben olvashat). Csak ha tudatosan elkerüli az olajokat, akkor tudja visszaszorítani az omega-6 fogyasztását.
  • A transzzsír-fogyasztás mértékével nő az infarktusok, sztrókok és érelmeszesedések száma.
  • A magas transzzsírsavat tartalmazó étrend (az energia bevitel 2%-a vagy több) növeli a meddőség kockázatát nők esetében (biztos vagyok benne, hogy a férfiakra sincs jobb hatással).
  • A gyulladáskeltő hatásnak köszönhetően akár rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet fogyasztásuk. Elősegítik a daganatsejtek növekedését. A szervezetszintű gyulladás fokozza a depresszióra való hajlamot és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét is.
  • A finomított olajjal készült ételektől rend szerint nagyon kellemetlen gyomorégést tapasztaltunk, amióta nem fogyasztjuk, elmúltak a panaszaink.

Ezért ne főzzön és süssön finomított növényi olajokkal, margarinnal!

Ami használható a főzéshez: nem hidrogénezett kókuszzsír, legeltetett állatoktól származó tisztított vaj (ghee), kacsazsír, libazsír, esetleg sertészsír, salátákra kis mennyiségben hidegen sajtolt olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, vagyis a magasabb omega-3 tartalommal rendelkező növényi olajok szűz változatai, halolaj. Léteznek már omega-6-ban szegény paleo olajok is, amelyek akár többször is felhasználhatóak sütésre. Ha ritkán, vagy egyáltalán nem fogyaszt tengeri halat, szedjen minden nap jó minőségű halolaj kapszulát!

Gyors paleo vacsora:

Sült lazac friss salátával

Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg lacaz/fő, kb. 5 cm széles szeletekre vágva
  • só, bors, citromlé ízlés szerint
  • kókuszzsír vagy vaj a sütéshez
  • friss szezonális zöldségek, például: római saláta, fejes saláta, endívia saláta, rukkola, jégsaláta, madársaláta, spenót vagy céklalevelek, sörretek, hónapos retek, kígyóuborka, paradicsom, vékonyra szeletelt vagy reszelt sárgarépa, újhagyma, lilahagyma, olívabogyó, lila vagy fehér káposzta, szárzeller, stb.
  • hidegen sajtolt szűz olívaolaj
  • balzsamecet
  • pici só

 Elkészítés:

A lazacszeleteket dörzsöljük be sóval, frissen őrölt borssal, majd locsoljuk meg egy kevés citromlével és hagyjuk állni néhány percig. (Fűszerezhetjük friss, zúzott fokhagymával és/vagy majorannával, petrezselyemzölddel.) Közben daraboljunk fel nyers zöldségeket, locsoljuk meg balzsamecettel és hidegen sajtolt szűz olívaolajjal, enyhén sózzuk meg, forgassuk össze és hagyjuk összeérni, amíg elkészítjük a lazacot.
Serpenyőben, nem túl erős lángon (mivel a hasznos omega-3-ból több fog megmaradni alacsony hőmérsékleten) 1ek kókuszzsíron vagy vajon süssük a lazacszeleteket mindkét oldalukon kb. 4-5 percig, vastagságtól függően. Az oldalán látszódik, hogy meddig sült át.
Tálaljuk a salátával.

Desszert:

Fahéjas sült alma és szilva xilittel

fahejas-sult-alma-suti

Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 10 szem szilva
  • 3-4 ek xilit vagy eritrit
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

Az almák magházát vágjuk ki, szeleteljük fel és a kimagozott, felezett szilvával helyezzük egy tálba. Ízesítsük meg őrölt fahéjjal és szórjuk meg xilittel vagy eritrittel, majd egy üveg vagy kerámia sütőedénybe téve alufólia alatt, előmelegített sütőben süssük, amíg meg nem puhul. Langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo