Ígérem, nemsokára leszállok a gabona-témáról, de engedjen meg még néhány gondolatot.

Most már Ön is tudja, hogy a teljes kiőrlésű gabona is egészségtelen. Elég szomorú, hogy mindenhonnan az ellenkezőjét zúdítják ránk. Engem is megpróbált rábeszélni egy dietetikus a teljes kiőrlésű gabonára még 2013-ban, de az akkor 27 kg-os fogyásom és a több mint 2 év paleo életmód után esélytelen volt, hogy meggyőzzön, azért is, mert korábban az ajánlásoknak köszönhetően (mert persze én is szerettem volna karcsú és egészséges lenni és hajlandó voltam tenni érte) kipróbáltam, de fogynom nem sikerült tőle és a közérzetem sem javult.

A korábbi felsorolással azt szerettem volna szemléltetni, hogy szinte nincs étkezés finomított vagy gyorsan felszívódó szénhidrát nélkül, pedig ezekre semmi szükségünk, sőt nagyon ártalmasak. Ez a brutális mennyiségű elfogyasztott szénhidrát az egyik fő oka a nyilvánvaló elhízás-járványnak. Szervezetünk képtelen megbirkózni ekkora terheléssel, és ennek következményeként betegségek jelennek meg. Teljesen természetes reakció ez testünktől, hiszen csak attól tud jól működni, amilyen táplálék fogyasztására, feldolgozására valójában alkalmas.

Számomra ma már felsorolni is sok és gyomorforgató ezt a néhány „ételt”, mivel tudom, hogy mit okoznak és már azt is megtapasztaltam, hogy mennyire rosszul érzem magam tőlük, legyenek akármilyen finomak. (Következő írásomban el is árulom, milyen kellemetlen tünetektől sikerülhet önnek is megszabadulnia.) Végül is a csiriztől mit is várhatnánk?

Sokaknak valószínűleg fel sem tűnik, hogy mindig ugyanazt eszik. Lisztet, cukorral, burgonyával, kukoricával, olajjal és más adalékokkal, csak kicsit mindig más formában, (más aromával megspékelve) mert mindennapos, hogy ott van a gabona minden étkezésnél, nemcsak a pékáruban, de a levesekben, köretekben, főzelékekben rántás, habarás formájában, a panírokban, a rágcsálnivalókban, a húskészítményekben, a desszertekben, na és a dietetikusok ajánlásában is, naponta 3x!!! Gyakorlatilag minden egészséges, természetes alapanyagot liszttel, cukorral, tejjel, olajjal, aromákkal, ízfokozókkal rontanak el, megtévesztve és megmérgezve a fogyasztókat, eltorzítva az ízérzékelést, függővé téve ezektől a tápláléknak nem nevezhető gyomortöltelékektől. Aztán azt hiszi, hogy a puffadás, a hasi fájdalmak és a székrekedés az élet velejárója, pedig nem az.

Mindig valami új ingerre, valami még ínycsiklandozóbbra vágyik a manipulált. Mesterségesen létrehozott étvágyára és igényeire aztán újabb és újabb ízeket kreálnak az élelmiszeriparban. Így ne csodálkozzunk azon, ha egyensúlyából így kibillenő „egészsége érdekében” a gyógyszeripar is lecsap rá, további vegyipari termékekkel tömve amúgy is megterhelt testét, s ő szó nélkül kapkodja be a pirulákat, enyhülést remélve, ami viszont nem jön. A helyzet általában egyre csak rosszabbodik.

De ez NEM NORMÁLIS az ember számára! Szerencsére nem kötelező ezt az utat választani.
Ne várja meg, amíg idáig fajul a helyzet, vigyázzon az egészségére! Paleo-val megelőzhetőek és javíthatóak a civilizációs betegségek és az emésztőrendszeri kellemetlenségek is általában.

Egy halászó-vadászó-gyűjtögető szemszögéből nézve igen eltorzult ez az egész miliő, amiben ma élnünk kell. Kezdve a hipermarketektől a soktonnányi műanyag csomagoláson át a roskadozó hűtő- és fagyasztószekrényekig és szeméttelepekig. Persze tök jó, hogy nem kell éheznünk! De azért ez már nagyon elrugaszkodott például attól a háztartástól, ahol korábban maguknak termeltek az emberek és nem volt felhasználatlan anyag, amit aztán még drága kukásautókkal és drága üzemanyaggal jó messzire el is kellett volna szállítani. Persze nem értek a hulladékgazdálkodáshoz, így nem is folynék bele, de arra emlékszem, hogy amikor a nagymamámnál nyaraltunk a tanyáján, ott nem jött a kukásautó, de nem is volt ekkora halom szemét minden nap. Megették az állatok a konyhai maradványokat, vagy ment a komposztra, majd vissza a kertbe. Nem dobáltuk ki a befőttes üvegeket, hanem később újra befőztünk valamit és már volt is újra funkciója. A paleo életmódhoz az is hozzá tartozik, hogy sokkal környezetkímélőbb megoldásokat találjunk. Például az ételek és italok tárolására, csomagolására. Nem feltétlenül az újrahasznosításra gondolok, hanem, hogy eleve kevesebb szemetet termeljünk.

Ha tényleg tenni akar valamit saját érdekében, van egy jó hírem, apránként meg lehet szabadulni az élelmiszeripar (és talán a gyógyszeripar) remekeitől és egy idő után már egyáltalán nem fognak hiányozni! J A csomagolásoktól kicsit nehezebb, de hátha sikerül! Semmi mást nem kell tennie, mint kisebb-nagyobb változtatásokat bevezetni, az életmódjába.

Apránként mindent meg fog tudni valósítani, amit szeretne. Próbálok ötletekkel szolgálni.

Azt gondolom, hogy minden embernek foglalkoznia kell azzal a kérdéssel, hogy a gyermekeink milyen világban fognak élni. Nemcsak abban kell válogatósnak lenni, hogy milyen ruhát, mobiltelefont vagy autót vegyünk, hanem hogy milyen táplálékokért vagyunk hajlandóak pénzt fizetni és elfogyasztani és megetetni a gyermekeinkkel. Abban igenis van választásunk, hogy mit vagyunk hajlandóak megenni. Nem olyan nehéz ez, másképp kell dönteni az élelmiszerboltban. Még jobb esetben a termelői piacokat választjuk, vagy magunknak is termeszthetünk néhány dolgot, amihez van energiánk.

Ültessen növényeket, amelyek aztán egy kis idő ráfordításával maguktól teszik a dolgukat, teremnek Önnek finomságokat. Kezdheti fűszernövényekkel, gyógy-, vagy konyhakerti növényekkel, ha van egy kis kertje esetleg. Ha erkéllyel rendelkezik, akkor maradnak a cserépben termeszthető fajták, de érdemes kísérletezni. Nem igényelnek túl sok energiát, és ha sok van, tehet el belőlük szárítva télire is. Az évelőkkel viszonylag könnyű dolga van, később évről évre kipróbálhat valami újabb fajtát is, esetleg valami olyat, amit korábban nem fogyasztott. Az utóbbi évszázadokban egyre jobban leszűkült azon növények és ízek köre, amelyek a tányérunkra kerülnek. Használjon rendszeresen fűszernövényeket, minél több leveles és színes növényt. Nem mellékes, hogy a legtöbbjüknek kifejezetten jótékony hatásai vannak a szervezetre, vagy egyes tünetekre, és a legtöbb tápanyagot tartalmazó élelmiszercsoportról van szó. Őseink több száz féle növényt fogyasztottak, ehhez képest ma átlag húszat ismerünk, ugyanez vonatkozik az ízekre is. Például nem ártana a keserű és savanyú ízeket is újra jobban megkedvelnünk. Fogyasszon minél többféle növényt, így nagyobb eséllyel jut a megfelelő tápanyagokhoz és sokkal változatosabb lesz az étkezése. Ma már roppant unalmasnak látom a rizs-krumpli-tészta váltakozását, nem bírnék rá visszatérni.

Ha elhagyta a gabonát és helyette zöldségeket eszik, higgye el, érezni fogja a különbséget. Ha puffad a zöldségtől, idővel enyhülnie kell ennek a problémának, idő kell a bélflórának is az átálláshoz és az irritációk legnagyobb részét a gabonák, hüvelyesek és a tej okozzák. Ez el fog múlni. Tegyen egy próbát!

Kóstolja meg legújabb receptem:

Gombakrémleves paleo módra

 

Gombakrémleves nem saját kép 6

Hozzávalók:

  • 250g csiperke gomba
  • 150g vegyes erdei gomba
  • 4dkg vaj
  • 1fej közepes vöröshagyma
  • 3gerezd fokhagyma
  • 2ek mandulaliszt
  • 1dl kókusztejszín
  • 5dl húsleves (vagy víz + 1ek ízfokozómentes ételízesítő) akár 10dkg zöldség+répa is mehet a levesből, mert ettől lesz még sűrűbb és ízletesebb majd a gombalevesünk
  • 3-4dl víz
  • 3db babérlevél
  • egy csipet kakukkfű (elhagyható)
  • ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A vajon párolja meg a felaprított vöröshagymát és fokhagymát a babérlevéllel, majd a felszeletelt gombát is. Fűszerezze kakukkfűvel, sóval, borssal, öntse fel a húslevessel és a vízzel. Főzze kb. 20 percig lassú tűzön. Keverje ki a mandulalisztet a kókusztejszínnel, ha túl sűrű, adjon hozzá egy kevés vizet. Vegye le a tűzről a lábast, vegye ki a babérleveleket, majd botmixerrel krémesítse a levest. Öntse bele a mandulaliszttel összekevert kókusztejszínt és forralja fel újra. Tálaláskor szórja meg a tetejét friss petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo