Tévedés, hogy a tej mindenképpen elengedhetetlen az emberi szervezet számára a csontozat egészséges fejlődéséhez. Valóban szükségünk van erre a speciális táplálékra, az anyatejre, és legfeljebb az első néhány életévünkben. Később a legtöbb ember képtelen a tej feldolgozására egész egyszerűen azért, mert a szopási időszak után átalakul a test működése, nem termelődik tovább az az enzim, amely emészhetővé tenné a tejet és a tejtermékeket.

Egyes népcsoportoknál előfordul a laktóz (tejcukor) lebontásának képessége felnőtt korban is, de ez sem jelenti azt, hogy a tej összes alkotóelemének megemésztésére alkalmassá vált volna a szervezetünk. Igazság szerint a tej emberi fogyasztásra alkalmatlan a gabonákhoz hasonlóan. Semmilyen állatfaj tejét nem kellene fogyasztanunk, hiszen azok az adott állatfaj újszülött egyedeinek táplálására szolgálnak, az ő testük pontosan ahhoz alkalmazkodott, ahogyan mi emberek az anyatejtől vagyunk egészségesek, arra alkalmas a kisbabák emésztőrendszere.

A paleo 3. aranyszabálya szerint kerülje a tejtermékek fogyasztását, mivel valószínűleg ártalmasak az Ön szervezetére is.

Kalciumot a zöldségek, gyümölcsök, húsok, tojás, magvak és belsőségek is tartalmaznak, tehát ha ezekből állítja össze étrendjét, és kerüli a gabonaféléket és kevés magot fogyaszt, nem fog akkora hiányt szenvedni az ásványi anyagokból és vitaminokból, hogy bármilyen tejterméket kellene fogyasztania kalcium pótlás miatt. A magnézium pótlásának sokkal nagyobb haszna volna, mint a kalciumot erőltetni. A tej valóban tartalmaz nagy mennyiségű kalciumot, de a megnövekedett tejfogyasztás fölöslegesen magas kalciumfelvételhez vezet, amely inkább káros, mint hasznos, mert a többlet az erek falán köt ki érelmeszesedést okozva. Megemésztése is sokkal nagyobb terhet ró a szervezetére, mint amennyi hasznot hozhatna. Sajnos ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a tejet, sokkal több kalciumot kell felhasználnia testének, mint amennyi a magában a tejben van. Több vizsgálat bizonyította, hogy minél több tejet fogyaszt valaki, annál nagyobb esélye van a csontritkulásra.

Számomra ez elég bizonyítéknak tűnt ahhoz, hogy azonnal elhagyjam étrendemből a tejet, joghurtot és a kefírt, ezekről könnyen lemondtam. A túró és tejföl egy kicsit nagyobb falat volt, de kb. 2-3 hónap alatt ezektől is sikerült teljesen megszabadulnom.

Azt javaslom, Ön is tegye ezt, hogy megelőzhesse azokat a problémákat, amelyeket a tejfogyasztás okozhat.

 “Ízelítőül” felsorolok jó néhány olyan egészségügyi problémát, amely a tej és tejtermékek számlájára írható:

  • Bár alacsony glikémiás index-szel (A glikémiás index = GI azt jelzi, hogy egy adott táplálék mennyire emeli meg a vércukorszintet) rendelkeznek, a  tejtermékek nagy mennyiségű inzulin termelésére késztetik a hasnyálmirigyet, (akárcsak a kenyér) amelynek következményeképpen kialakul az inzulinrezisztencia nevű anyagcserezavar (amikor a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, sovány embereknél is előfordulhat).
  • A tejfogyasztás összefüggésben van a  metabolikus szindróma (Egy manapság egyre elterjedtebb tünetegyüttes elnevezése: túlsúly, magas vérnyomás, magas vérzsír-szint, magas vércukor- és inzulinszint, magas LDL koleszterinszint, inzulinrezisztencia), szervezetszintű gyulladásos folyamatok, a rák, az autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, mint pl. érelmeszesedés, infarktus, stroke (agyérgörcs, agyvérzés) kialakulásának kockázatával. Számos vizsgálat eredményei alapján minél többet fogyaszt belőle, annál nagyobb eséllyel betegszik meg.
  • Inzulinszerű növekedési hormont (IGF) tartalmaz, amely megnöveli az ember saját IGF hormonszintjét, amely elősegíti a sejtosztódást, így a rákos sejtek burjánzását is. Számos ráktípus esetén (mell, méhnyak, petefészek, prosztata, vastagbél, gyomor, nyelőcső, máj, hasnyálmirigy, vese, pajzsmirigy és agyrák) magas IGF-szintet találtak és a tejfogyasztással arányosan nő a különböző ráktípusok  kialakulásának gyakorisága is.
  • Megzavarja hormonrendszere működését, policisztás ovárium szindrómát okozhat– amely egy súlyos hormonális zavar, a petesejtek nem tudnak megérni és kiszabadulni a petefészekből, hanem bent maradva cisztákká alakulnak, számos panaszt, akár meddőséget is okozva. Ez a betegség a legtöbbször együtt jár az inzulinrezisztenciával, ezen kívül túlsúly, pattanásos bőr és túlzott szőrösödés, felborult menstruációs ciklus is jellemezheti még.
  • Allergiák, ekcéma, pattanások, bőrgyulladások. Gyermekkori középfülgyulladás és gyakori felsőlégúti fertőzések, megbetegedések.
  • Emésztési problémák, hányinger, hasmenés, puffadás, émelygés, rossz közérzet, fáradtság, levertség tejfogyasztás után.
  • Szerepet játszhat az autizmusban és a skizofréniában vagy olyan autoimmun betegségek kialakulásában, mint például a Sclerosis Multiplex vagy a cukorbetegség:
    – 1-es típusú vagy más néven fiatalkori cukorbetegség, amely kialakulása esetén a hasnyálmirigy bétasejtjei nem termelnek inzulint, ezért a beteg folyamatos inzulinpótlásra szorul egész életében. Lehetőleg ne adjon 3éves kor alatti gyermekének tehéntejet tartalmazó tápszert, mert ez kiválhatja a betegséget és a várandósság ideje alatt sem tanácsos tejet fogyasztani.
    – 2-es típusú vagy másnéven időskori cukorbetegség, melynek szintén az inzulin elégtelen termelése és inzulinrezisztencia az oka.

Korábban, a földművelés és állattartás kialakulása (kb. 8-15 000 évvel ezelőtt) előtti időkben  az emberiség évmilliókon át nem fogyasztott tejet.

Csak a legutóbbi évszázad találmánya a naponta többszöri  tej és tejtermékfogyasztás. Kérdéses, hogy mire alapozzák a hivatalos szervek ezt az ajánlást, azon kívül, hogy magas a kalciumtartalma. Hiába magas, ha nem tud beépülni. Annak ellenére, hogy a tejivást szokássá próbálták és próbálják tenni ma is, a fő indok, a  csontritkulás elterjedése nem csökkent. Ebben a kérdésben sem elsősorban a kalciumfogyasztás a lényeges, hanem sok más szempontot is figyelembe kellene venni, például az elégtelen mennyiségű napozást 8D-vitamin hiány), a magnézium és K2 vitamin hiányát, a gabonafogyasztás okozta felszívódási zavarokat. A tejfogyasztás erőltetése nem jelent megoldást, inkább olaj a tűzre, ami az allergia-járványt, vagy a túlzott kalciumbevitel következtében kialakuló kalciumlerakódásokat, érelmeszesedést, szívbetegséget illeti.

Amit hagyjon ki étkezéséből:

  • tej
  • joghurt
  • kefír
  • túró
  • író
  • minden olyan élelmiszer, ami ezeket tartalmazza

Ami megengedett:

  • Ghí vagy jászvaj (tisztított vaj), mivel a tej zsírja nem ártalmas, hanem a tejben lévő fehérjékkel van a gond.
  • Kis mennyiségben érlelt, kemény sajt (pl. parmezán, cheddar). Mivel a sajtkészítés során a legtöbb káros tejfehérjét tartalmazó savót eltávolítják, a kemény sajtok fogyasztása időnként elfogadható, de van, olyan paleo-s, aki egyáltalán nem fogyaszt sajtot sem. A lágy és friss sajtokat mindenképpen kerülje!
  •  Tej helyettesítésére kókusz-, mandula-, törökmogyoró- vagy kesudiótejet használhat.

Saját tapasztalatom szerint és ismeretségi körömben is több visszajelzés alapján, csak a tejtermékek elhagyásával átlagosan 8-10kg túlsúlytól meg lehet szabadulni 2-3 hónap leforgása alatt, a teljes életmódváltás viszont a korábban említett gabona és cukor elhagyásával már egészen fantasztikus változásokat hozhat, nemcsak a súlyvesztés területén.

Nemsokára folytatjuk a következő irányelvvel, de addig is egy finom tejmentes palacsinta receptet ajánlok figyelmébe, amellyel máris tehet egy lépést új, természetesebb, emberibb életmódja felé. Túrótöltelék helyett számos más variációt próbálhat ki a cukormentes, 100% gyümölcstartalmú lekvároktól a dióvajon át a sztíviával édesített csokis mogyorókrémig. A Fitpaleo termékek ideálisak egy ilyen desszert ízesítéséhez. Akár sós töltelékekkel is töltheti, így főételként is fogyaszthat palacsintát vagy tojáslepényt.

paleo-palacsinta

Palacsinta (8db)

Hozzávalók:

  • 3db nagy tojás
  • 2dl víz
  • 10dkg átszitált gesztenyeliszt
  • 1csipet só (pl. Himalája só)
  • Kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

Az összetevőket csomómentesre keverjük, 10 percig pihentetjük, majd előmelegített palacsintasütőben megsütünk 1-1 merőkanálnyi tésztát, mindkét oldalukon kb. 1-1 percig.

(Forrás: Mezei Elmira – Paleolit sütemények c. szakácskönyve)

paleo-tojaslepeny

Tojáslepény (2db)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • kevés zsiradék

 A töltelékhez:

  • 1kis fej vöröshagyma
  • 1ek kókuszzsír
  • 20dkg csiperke gomba
  • 1/2 kápia paprika
  • 1db kis paradicsom
  • Himalája vagy tengeri só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1/2tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek mandulaliszt
  • 1dl Cocomas kókusztejszín
  • 1kis csokor friss kapor

Elkészítés:

A sóval felvert tojásokat két részletben egy közepes méretű serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük. A töltelékhez a kis kockákra vágott hagymát a kókuszzsíron megpirítjuk, majd a kockákra vágott gombát, paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk, fűszerezzük, 15 percig  pároljuk, majd meghintjük a mandulaliszttel, belekeverjük a kókuszkrémet, és a felaprított friss kaporral megszórva még egyszer átforraljuk.

Tálalási javaslat: főételként fogyasztva lásd a mellékelt fényképen, kapros-gombás töltelékkel, padlizsán- és friss vegyes salátával.

paleo-talkedli

Paleo talkedli (saját recept)

A talkedli vagy tarkedli egy fánkféleség, amelyet a nagymamámtól tanultam, eredetileg egy lisztes-tejes-élesztős kelt tésztából készül, amit megpróbáltam paleo változatban is reprodukálni:

Hozzávalók:

  • 2db tojás
  • 3ek dióliszt(vagy darált dió)
  • 2ek mandulaliszt
  • 2ek útifűmaghéj
  • 0,5dl Cocomas kókuszkrém
  • 1-2dl víz (ahogy az útifűmaghéjtól sűrűsödik, úgy kell hozzáadni apránként a 2. dl-t)
  • 1csipet só
  • 1ek eritrit
  • 1csipet szódabikarbóna
  • kókuszzsír a sütéshez

Az összetevőket csomómentesre keverjük, 5 percig pihentetjük, közben serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk, evőkanálnyi mennyiségeket „szaggatunk” a tésztából és mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Fahéjas vagy kakaós eritrittel, paleo mogyorókrémmel vagy cukormentes lekvárral fogyasztjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Továbbra is ajánlom a szakirodalmat azon kedves olvasóimnak, akiket mélyebben érdekel a téma. A részletes magyarázatok, további információk a tejről is Szendi Gábor könyveiben szerepelnek.

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo