A paleo életmód egy viszonylag új kísérletnek tűnik az egészséges életvitel megvalósítására. Már megint egy új divathóbort, hallhatja sokfelől és legyinthet is rá. Nem kötelező paleózni, de célszerű, ha az életet akarja tovább adni a következő generációknak és nem a kihalásra hajt. Az emberiség paleo táplálkozáson fejlődött ki, ez az étrend, amit ma újra felfedezhetünk sok millió éves „tapasztalatokon” nyugszik.

Maga Természetanyánk fejlesztette ki számunkra, vagyis arra születtünk, hogy a környezetünkben található természetes élelmeket fogyasszuk, tehát mégsem olyan új keletű a dolog. Csak vissza kell térnünk az ősi táplálkozáshoz és számos nyavalyánk elmúlik. A paleo-nál egyszerűbb dolog nincs a világon, kövesse az iránymutatásait és számoljon le azzal a sok fölösleges vacakkal, amivel eddig tömte a hasát!

Legyen nyitott az új információkra, próbálja ki, komolyan tartsa be és működni fog Önnek is!

Ne gondolkodjon túl sokat! Kezdje el még ma és néhány hét vagy hónap múlva már egy egészségesebb, könnyed paleo életet élhet! Rövid idő alatt végleg leszámolhat az összes káros szokásával és túlsúlyával is, ha követi az iránymutatásunkat.

Segítse a testét, hogy egészséges, erős és ellenálló lehessen!

Íme a paleo életmód Első Aranyszabálya…

Hagyjon fel egyszer s mindenkorra a gabonafélék fogyasztásával!

Egy kis magyarázat:

  • A gabonafélék NEM egészségesek. A teljes kiőrlésűek SEM.
  • Tápanyagtartalmuk elhanyagolható más élelmiszercsoportokhoz viszonyítva, így semmi hasznuk nincs a számunkra.     Vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz más forrásból könnyebben hozzá jutunk.
  • Károsítják a bélfalat, ezáltal gyengül a tápanyagok felszívódása
  • Ez okozhatja azt az érzést, hogy folyton enne valamit. Megkíván dolgokat, mert a teste üzemanyagért kiált. Következményképpen túl sokat eszik.
  • Függőséget és falási rohamokat okoznak a vércukor egekbe emelésével, majd túlzott inzulinválaszt kiváltva, így elősegítik a hízást és a túlsúly miatt kialakuló testi és lelki betegségek kockázatát.
  • Bélirritációt, emésztési problémákat, hasmenést vagy épp székrekedést, puffadást, irritábilis bél szindrómát, áteresztő bél szindrómát, kellemetlen és megmagyarázhatatlan hasi tüneteket, fájdalmakat, diszkomfort érzést okoznak a bennük lévő fehérjék (lektinek, glutén, egyéb fehérjék), amelyeket nem tudunk megemészteni. Hozzájárulnak a gyomorégéshez és a reflux betegség, vékony- és vastagbélgyulladások, Crohn-betegség, colitis ulcerosa kialakulásához is.
  • Az áteresztő bélfalnak köszönhetően a nagy, emésztetlenül maradó fehérjék, a bélfalon átjutva autoimmun folyamatokat indíthatnak be a testben olyan betegségeket okozva ezzel, mint az I. típusú cukorbetegség, lupus, sclerosis multiplex, pajzsmirigybetegségek, reumatoid artritisz stb.
  • A bélrendszer és a bélflóra normális működését felborítva gyengítik az immunrendszert.
  • További súlyos betegségeket okozhatnak: hasnyálmirigy-károsodás, inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, meddőség, allergia, pszoriázis, migrén, epeműködési problémák, sokízületi és számos más gyulladás, megmagyarázhatatlan testi és mentális tünetek, zavarok, depresszió, érelmeszesedés, megnövekedett LDL koleszterin szint, Alzheimer-kór, stb.
  • Az epe nem megfelelő működése miatt a zsír emésztésével és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásával is problémák lehetnek, ebben az esetben szintén vitamin- és tápanyaghiány alakul ki.
  • Gátolják az ásványi anyagok felszívódását, mint pl. vas, cink, kalcium, ezzel fokozzák a csontritkulás és vashiányos vérszegénység, fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
  • Evés utáni ún. kaja-kómát okoznak magas szénhidráttartalmuk miatt. Motiválatlan, erőtlen lehet tőlük, ólmos fáradtságot érezhet, mintha fejbe verték volna. Időbe telik, mire észhez tér evés után, teljesítménye vészesen lecsökkenhet.
  • Rejtélyes idegrendszeri tüneteket okoznak, pl. érzészavarok, neuropátia, skizofrénia, autizmus, hiperaktivitás, figyelemzavar, depresszió, Huntington-kór, stb.

Melyek azok a gabonaféleségek, melyeket feltétlenül iktasson ki az életéből/ételéből?

  • búza
  • tönkölybúza
  • árpa
  • rozs
  • zab
  • köles
  • hajdina
  • kukorica
  • rizs (fehér és barna is)
  • vadrizs
  • cirok
  • tritikálé(búza és rozs kereszteződése)
  • kamut (egy ősi búzafajta)
  • qinoa
  • amaránt (alacsonyabb glikémiás indexe és gluténmentessége miatt ritkán, kis mennyiségben fogyasztható)

Azokat az ételeket is messzire kerülje el, amelyekben ezekből valamennyi is van. Sajnos a kevés is ártalmas.
Mi kipróbáltuk és megtapasztaltuk, hogy a gabonafélék elhagyásával a tünetek általában csökkennek vagy megszűnnek, ezáltal javul az életminőség, helyre áll az egészségi állapot.

Egy hírlevél nagyon kevés ahhoz, hogy bemutassa a teljes összefüggés-hálózatot a táplálkozása és állapota között. Ha többet szeretne tudni, olvasson!
Ha az ön számára nem fontos, hogy megértse a paleot, csak egyszerűen élvezni akarja a jótékony hatásait, tartsa be az Első Aranyszabályt és figyelje a jövő heti paleo hírlevelet a következő lépésért.

Keresse a paleo könyveket és alapanyagokat a Vitaminkirály Szaküzletekben (itt) és a Webáruházban! (itt)

Személyes tapasztalatokat és ínycsiklandó recepteket itt, a paleo blogon talál!

Ha kérdése van, tegye fel bátran!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo