Mi is az a stevia (sztívia)?

A dél-amerikai indiánok már több évszázada felfedezték a stevia növényt, mint édesítőszert és gyógyászatban is alkalmazták. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála.
Európába először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P-, A-, E-, C-vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.
Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen, télre viszont fagymentes helyre kell tenni.
Gyógyító hatása és étkezési célokra történő felhasználása
A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet.
A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.
Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak.
Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre.
Előnyös hatásai lehetnek a következő esetekben:
- elhízás
- cukorbetegség
- allergia
- érelmeszesedés
- magas vérnyomás
- megfázás (meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását)
- influenza
- szájfertőzés
A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható.
Jótékony hatása révén:
- javíthatja a szövetek oxigénellátását
- normalizálhatja az anyagcserét
- csökkentheti a vér koleszterinszintjét
- segíthet a vashiányos állapotokban
- biztosíthatja a stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat
- visszaállíthatja az érrendszer periférikus mikrokeringését
- semlegesítheti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is
- táplálja az endokrin rendszert
- helyreállíthatja a vércukorszintet
- stabilizálhatja a vérnyomást
- serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését
A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt.
Porok, cseppek vagy tabletták formájában beszerezhető Magyarországon is táplálék-kiegészítőként, valamint több kozmetikai szer alapanyagaként is találkozhatunk vele.
Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Jázminpakóca