A Húsvéti ünnepek hagyományos ételei között kiemelt helyen szerepel a húsvéti tojás, az ünnepkör szimbólumai között megjelenik a „hímes” tojás. A tojás a termékenység, az élet szimbóluma, az újjászületés jelképe. Talán nem is véletlenül.
Ez most éppen jó apropó arra, hogy leporoljuk a tojással kapcsolatos képet is. Mert a tojás egy szupertápláló, egészséges étel és nagyon finom is. Csak korábban rárakódott néhány téves és zavaró vélekedés a valódi képre.

Emlékszem gyermekkoromból a tojás, mint a koleszterintől (és ennek kapcsán a szív-és érrendszeri megbetegedésektől) rettegő családtagok réme szivárgott bele a terített asztal körüli eszmecserékbe. Én akkoriban nem különösebben rajongtam a tojásért (kivéve a tojásos nokedlit…), így nem különösebben zavart az, hogy rossz hírét keltik. Ma már teljesen más a helyzet nálam és idő közben a tojás táplálkozástudományi megítélése is jócskán átalakult.

Kiderült ugyanis, hogy a tojás, mértékkel fogyasztva kifejezetten hozzájárul a jó egészséghez és nincs közvetlen összefüggés a magas koleszterinszint és a tojásfogyasztás között. A koleszterin szintjére a vérben nemcsak a táplálékokkal bevitt, hanem az emberi szervezet által termelt koleszterin mennyisége is hatással van. Tehát a magas koleszterinszint kialakulásában a szervezet által termelt koleszterin mennyisége legalább olyan fontos tényező, mint a táplálékokkal bevitt.

Másrészről, a koleszterin többféle anyag együttes megnevezése, amelyek egymással ellentétes módon befolyásolják az aktuális koleszterin szintet. A HDL (magas sűrűségű lipoprotein = high density lipoprotein) koleszterin funkciója, hogy a vérben található zsírt a májba szállítja, tehát „megtisztítja” a vért a zsírtól. Az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein = low density lipoprotein) koleszterin pedig a testbe szállítja a zsírt a vér segítségével. Így tehát a HDL koleszterin épp azt a feladatot látja el, amitől a vér megszabadul a felesleges zsírtól, ami másként például az érfalakon lerakódhatna. A koleszterin egy fontos és szükséges anyag.

Nemcsak az a tény érdekes, hogy a koleszterin távolról sem akkora mumus, mint az korábban a közvélekedés volt, hanem az is, hogy a magas koleszterinszint, mint egészségi rizikófaktor értelmezése és értékelése is nagyító alatt van és ellentétes vélemények fogalmazódnak meg arról, hogy vajon mennyiben járul hozzá a szívbetegségek kialakulásához. A magasabb HDL koleszterin érték egészségi szempontból még jótékony hatású is lehet.

A tojás kitűnő fehérje forrás, tápanyagokban gazdag (főleg nyersen). Egy átlagos méretű tojás tápértéke körülbelül 70 kalória. Körülbelül 5 gramm fehérjét és körülbelül 5 gramm zsírt tartalmaz. Vannak benne D- és B12 vitaminok, szelén, jód, cink, magnézium.

A tojás nagyon egyszerű, mégis sokoldalú táplálék: keményre főzve, lágyan, rántottaként, tükörtojásként készül leggyakrabban – de érdemes kipróbálni nyersen is. Bár fontos tudni, hogy az élelmiszerbiztonsági szakemberek fokozott körültekintésre intenek a tojás felhasználásával kapcsolatban és kiemelik a higiénia, valamint a hőkezelés fontosságát a szalmonella megelőzése céljából. Ha valaki mégis kacérkodik a nyers tojás kipróbálásának gondolatával, érdemes meggondolni fertőtlenített tojások vásárlását. A nyers tojás kitűnő lehet turmixokba például kókuszolajjal, vagy avokádóval együtt. Kellemes, krémesebb állagot ad.

Nálunk Magyarországon a tyúktojás a legelterjedtebb, fürjtojást is látok itt-ott, ami megfőzést követően salátába és levesbe téve fenséges. Érdekes, hogy nálunk itthon sosem láttam kacsatojást. Ezért aztán meglepetten és kíváncsian méregettem Angliában a polcokon sorakozó kacsatojásokat. Utánanéztem és kiderült, hogy nálunk egészségügyi megfontolásokból nem engedélyezett a kacsatojás kereskedelmi célú forgalmazása, mert túlságosan magas az emberre is veszélyesnek tartott szalmonella vírusfajtákkal való szennyezettség kockázata. Így hát marad a jól ismert, újraértelmezett tyúktojás.

És úgy tűnik, nyugodtan ehetjük, nemcsak Húsvétkor!

tojasfajtak

Linkek, olvasmányok:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/16365/a-nyers-tojas-fogyasztasanak-elonyei
http://www.eufic.org/article/hu/artid/Eggs-revisited-nutritious-safe/
http://hvg.hu/gasztronomia/20101006_tenyek_tevhitek_tojas
http://ongyogyitolap.shp.hu/hpc/web.php?a=ongyogyitolap&o=az_egeszseges_tojas_Nuss

banner-paleo