A paleo aranyszabályai 2. részében a cukorról, és a szervezetre gyakorolt káros hatásairól lesz szó. Bizonyára hallott már róla, hogy az iparilag előállított, finomított cukor túlzott tisztasága miatt hihetetlen gyorsasággal szívódik fel a vérbe és már kis mennyiségben is kifejti mérgező hatását a szervezetre, amelynek nincs szüksége finomított cukorra, és nincs felkészülve akkora mennyiség feldolgozására, amivel a legtöbb ember nap, mint nap bombázza.

A paleo következő fontos aranyszabálya, hogy tartsa be az első aranyszabályt, bármi is történjék! 😀

Jó, csak vicceltem, de tényleg be kell tartani, mert úgy hatásos. Nem elég ismerni a tényeket és információkat, használnia kell ahhoz, hogy a megfelelő eredményt érhesse el. Előfordulhat, például vendégségben, hogy az embert megkísérti néhány finomnak tűnő, gabonát tartalmazó falat. Ha mégsem tudna ellenállni, legalább a mennyiséget csökkentse a lehető legkisebbre, és fogadja meg, hogy legközelebb határozottabb lesz és nemet tud majd mondani. Nem érdemes az első megingásnál feladni az egészet, mert a kísértés nagy, én is tudom és tapasztalom, de tartson ki! Bizton állíthatom, hogy ez beválik, én is így csináltam. 🙂 Nem az a lényeg, hogy az első pillanatban minden lépést jól hajtson végre, hanem hogy gyakoroljon és álljon ki a döntése mellett, így egyre könnyebben fog menni és bizony eljön az az idő is, amikor már rá sem tud nézni az ilyen ételekre. A leadott kilók és a jó közérzet lesz a bizonyíték, hogy megéri!

Lépjünk tovább a következő aranyszabályra, biztosan ég a kíváncsiságtól!

Kerülje el örökre a cukrot és a cukrot tartalmazó élelmiszereket és italokat!

Bizonyára hallott már róla, hogy az iparilag előállított, finomított cukor túlzott tisztasága miatt hihetetlen gyorsasággal szívódik fel a vérbe és már kis mennyiségben is kifejti mérgező hatását a szervezetre, amelynek nincs szüksége finomított cukorra, és nincs felkészülve akkora mennyiség feldolgozására, amivel a legtöbb ember nap, mint nap bombázza.

A rendszeres cukorfogyasztás következményeivel lépten-nyomon találkozhat:

  • A leggyakrabban gyermekek esetében említett, de néhány felnőttre is jellemző hiperaktivitás, túlzott izgatottság és agresszív magatartás egyik kiváltója lehet
  • A cukor emésztéséhez a szervezet ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat von el a testből, például B1-et, amelynek hiánya szintén idegességet, légzési nehézséget vagy akár székrekedést is okozhat
  • Súlyosan károsítja az idegrendszert, különösen ártalmas a fejlődő magzatra és gyermeki szervezetre. Ezért már terhessége alatt is fokozottan ügyeljen a csökkentett cukorbevitelre és ne adjon gyermekeinek, unokáinak cukortartalmú csemegéket, üdítőitalokat!
  • A finomított cukor összezavarja a hormonrendszert és a nemi működést, hozzájárul ahhoz, hogy egyre korábban jelentkezik gyermekeinknél a pubertás
  • Cukorbetegséget okozhat, mivel megterheli a hasnyálmirigyet és ingadozó vércukorszinthez, anyagcserezavarhoz, megnövekedett étvágyhoz, éhségrohamokhoz, elhízáshoz vezet. A magas vércukorszint fokozza az inzulin nevű hormon kiválasztódását, amelynek magas szintje számos egészségügyi problémát okoz. A magas inzulinszint miatt előfordulhat például az is, hogy a sejtek túl sok, az agy viszont túl kevés cukorhoz jut és koncentráció-zavarok lépnek fel
  • Hozzájárulhat a fáradékonysághoz, izomgörcsökhöz, lecsökkenti mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképességet
  • Elhízást, májkárosodást, rákot okozhat és táplálékot szolgáltat a kialakult rákos sejteknek, ezzel elősegíti a daganatok növekedését
  • Nagyban hozzájárul a szívinfarktus kialakulásához és más szív-érrendszeri betegségekhez is
  • Emésztési panaszokat és gyulladásokat eredményez, mivel ingerli az emésztő szerveket, valamint gazdag táptalajt nyújt káros gombák és baktériumok (Pl. Candida albicans) elszaporodásához a bélrendszerben. Ezek az aprócska élőlények olyan anyagokat termelhetnek életük során, amelyek az emberi szervezetre mérgező hatással vannak, bélgyulladásokat, rossz közérzetet, betegségeket, akár migrénes fejfájást is okozhatnak
  • Túlzott savtermelést, gyomorégéses panaszokat okozhat. Növeli a reflux-betegség kialakulásának esélyét is
  • Hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, mert táplálja azokat a szájban élő baktériumokat is, amelyek az ásványi anyaghiánnyal karöltve fogszuvasodást okoznak
  • Növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét is
  • Akár rosszullét vagy szorongás is tapasztalható lehet fogyasztásakor
  • A sok cukor fokozott alkoholképződéshez vezet, mely legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja; sejtméreg. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek!
  • Függőséget okoz, ezért nehéz lehet róla lemondani. A cukor azonnali teljes kiiktatása étrendjéből elvonási tünetekkel járhat, ezért könnyebb lehet fokozatosan csökkentve megszabadulni tőle, de minél előbb!
  • Megrövidíti a várható élettartamot

Sajnos rengeteg élelmiszerben, italban előfordul, leggyakrabban glükóz-fruktóz szirup formájában, mert ez a folyékony változat édesebb mint a sima cukor – nézze meg az apró betűs részt is a címkén! Olyan ételekben bukkanhatnak fel, amelyekben nem is gondolná. Ön szerint mi keresni valója egy kolbászban cukornak?

Válaszolok Ön helyett: Az ipar előszeretettel használja a cukrot és aromákat nemcsak az ízesítés kedvéért, hanem étvágygerjesztő hatásuk miatt is. Az egészséges és finom cukorhelyettesítőknek köszönhetően azonban szerencsére egyre többen cukormentesen táplálkozunk.

Mely termékeket kerülje?

  • Finomított répacukor (fehér kristálycukor, porcukor)
  • Barna cukor, nádcukor
  • Fruktóz – gyümölcscukor
  • Szőlőcukor
  • Melasz
  • Glükóz-fruktóz szirup

A méz, bár természetes édesítőként ismerjük, mégis csak kis mennyiségben és ritkán fogyasztható a paleo elvek szerint, magas energiatartalma miatt. Másrészt félő, hogy a boltokban kapható mézek esetleg cukrozottak lehetnek. Mindig válasszon jó minőségű, megbízható terméket!

Mit fogyasszon helyettük?

  • Eritrit
  • Sztívia
  • Xilit

Ha édességre vágyik, készítsen valami egyszerű, gyors és értékes finomságot!

Például a kókuszos gyümölcskrémet, amelyet gyümölcsjoghurt vagy fagylat helyett is fogyaszthat, reggelire vagy desszertként is kiváló. Tele van valóban tápláló és egészséges alapanyagokkal.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 20-25dkg bármilyen hazai szezonális gyümölcs

Én eperből készítettem, de választhat hozzá mást is, pl. bogyós erdei gyümölcsöt, sárga vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, szilvát is, amihez épp könnyen hozzá tud jutni. Ha fagyasztva használja fel, fagylaltszerű desszertet kap (a képen látható eperkrém így készült).

  • 2dl Cocomas kókuszkrém
  • 1dl víz
  • 3-4 ek chia mag vagy indiai útifűmaghéj, amelyek béltisztító hatásúak mivel sok folyadékot tudnak magukba szívni, ettől lesz a desszertünk finom krémes állagú. A chia mag ráadásul egy szuper-élelmiszer, amely tele van értékes tápanyagokkal.
  • Eritrit és/vagy folyékony sztívia ízlés szerinti mennyiségben

A számomra legfinomabb ízhatást mindez idáig a sztívia és eritrit együttes használatával értem el, nekünk ez jött be: folyékony sztívia + eritrit + kóstolás 🙂

A gyümölcsöt (vagy fagyasztott gyümölcsöt) a kókuszkrémmel, vízzel és eritrittel turmixgépben, vagy botmixerrel zúzza össze, keverje bele a chia magot vagy útifűmaghéjat és lefedve tegye a hűtőbe a megfelelő állag eléréséig (ahogy Ön szereti).

Jó étvágyat!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo