Most, hogy lassan vége az ünnepi nagy kajálásoknak, ideje újra a paleo-ra gondolni. Bevallom, mivel nem vagyunk szentek, és az elmúlt hetet végig vendégségben töltöttük, mi is elcsábultunk néhány hagyományos karácsonyi fogás erejéig. De nem hallgatom el az eredményét sem, megbántuk és alig vártuk a hazatérést.

Most nem részletezem rosszulléteinket, de a lényeg, hogy jobb lett volna szigorúnak lenni önmagunkhoz. Nem csak azért, mert újabb kihívást állítunk saját magunk elé azzal, hogy krumplit, süteményt, rizst ettünk, hiszen így újabb erőfeszítésbe telik abbahagyni a szénhidrátevést, hanem a tényleges kínlódás órái miatt, amelyeket étkezés után át kellett vészelni.

Bár haszna is van ilyenkor ennek, mivel újra bizonyosságot nyertünk önként vállalt szigorúbb életmódunk létjogosultságára és újabb hasznos (bár kellemetlen) tapasztalatokra tehettünk szert.

Ünnepek után jöhet az újabb műkaja elvonókúra/tisztítókúra, amit ha végigcsinál, megkönnyebbül testben és lélekben egyaránt, és több lesz az életereje, mint valaha. Ahogy gyerekkorában megszokta a fánkot, krumplipürét rántott hússal, a bejglit, a szaloncukrot, a csoki mikulást, a túró rudit a nyalókát, vagy a cukros-citromos teát, most ugyanúgy meg tud szokni bármilyen más ételt, italt, ízt, csak idő, kitartás és egy kis kreativitás kérdése. Lehet, hogy ez az idei karácsonykor még nem jött össze, de a legtöbbjüket lehet helyettesíteni. Már bejgli és túró rudi is van paleo-s változatban (lásd paleo szakácskönyvek). A lényeg: valódi táplálékok közül válogatni, megszokni, kitartani, és ahogy telik az idő, egyre könnyebb lesz.

Tegye meg önmagáért most ezeket az egyenként szinte jelentéktelennek tűnő lépéseket, hogy a jövőben sokkal egyszerűbb és boldogabb életet élhessen. Az „egyszerű” kifejezést használva gondolok arra a könnyed betegségek nélküli, napi 3x-i inzulinozás, láblevágás, megvakulás, magas vérnyomás, szívkatéterezés, halálfélelem, fogpótlás, napi 6-8-12 féle gyógyszer szedése, szociális otthonba „zárás”, rák, kemoterápia, hajkihullás, mozgásszervi megbetegedések, múlni nem akaró fájdalmak, műtétek, pattanások, bélgyulladások, ízületi kopások és gyulladások, deformitások, puffadás, elhízás, gyomorszűkítő műtétek és diéták, túl korai halál nélküli életre, amit ráadásul rengeteg fölösleges pénzkidobástól mentesen élhetne. A listából nagyon sok minden kimaradt, hiszen ma már tudjuk, (az előző 4-5 év magyarországi paleós táborában végzett felmérések és megosztott tapasztalatok szerint, melyek Szendi Gábor és Mezei Elmira gyűjtöttek össze), hogy a paleolit életmódot folytatók legalább százféle betegségből épültek fel, vagy javultak jelentősen életmódváltásuknak köszönhetően, ennek bizonyítéka az egyre több gyógyulástörténet.

Ha az étkezés átalakítása mellett nem a TV-t bámulja, hanem olvas, tanul, relaxál, sokat beszélget, és elkezdi kipróbálgatni azt a tevékenységet, amit igazán szeretne, hamarosan új emberré válhat.

Évek óta nem nézem a tv-t, hanem inkább olvasok, tanulok, magamra figyelek, azzal foglalkozom, ami érdekel és nem az agyamat mosatom a katasztrófahírekkel. Persze ehhez kellett egy olyan mélypont, ami felébresztett, pofon vágott, depressziót váltott ki nálam.

Hallgasson a szívére! Ez az embereknek manapság nagyon hiányzik, pedig nagyon is szükséges a relaxálás, az elcsendesedés és a befelé figyelés ahhoz, hogy az ember tisztába kerüljön önmagával, hogy könnyebben rájöjjön, mit szeretne, mit kell tennie. A téli hónapokban, itt volna az ideje megpihenni, feltöltődni, leállni. Igazodni a természet rendjéhez. Ez sajnos a mai eszement pörgésben keveseknek adatik meg, de tudatos odafigyeléssel szakíthat rá időt bárki. Ha nem teszi, és a végsőkig halogatja a két végén égetve a gyertyát, akkor az élet általában egyszer csak közbe avatkozik, például a már említett depresszióval, ami egy olyan állapot, ami rákényszeríti a visszavonulásra. Ha épp ettől szenved, ne csüggedjen, ez egy jó esély arra, hogy újraértékelje a dolgait. Az ember félrevonul, magába mélyed, emberundora és félelmei lesznek. Ez egy ideig borzalmas, de ilyenkor természetes. Ha jól használja fel, elmúlik és elérheti, hogy ne süppedjen bele, hanem elege legyen belőle és megszülessen a változtatás iránti igény. Van az a pont, amikor már nincs lejjebb, (ki meddig hagyja magát) és akkor eljöhet a fordulat. Sajnos sokan addig halogatják az életmódváltást, amíg idáig eljutnak.

Még hátra van néhány nap az ünnepi szabadságból, pihenjen sokat és használja fel jól ezt az időt. Fordítsa önmagára!

Nem kell fogadkozni, de forraljon ki nyugodtan valamilyen új tervet az új évre, amit szeretne megvalósítani. Például amitől egy kicsit boldogabb életet élhetne. Nem kell feltétlenül a teljes életmódváltást kitűzni, (de jövő ilyenkorra az is összejöhet!), elég havonta-negyedévente egy valamit kitalálni.

A megérzéseit ne hessegesse el, nem kell robottá válnia, aki gépiesen évtizedekig ugyanazt az örömtelen, lélektelen munkát végzi, hagyja magát szeméttel etetni. Merjen álmodni egy jobbról, képzelje el, milyen lesz és tegyen is érte valamit, hogy összejöjjön. De ha a munkáját éppen szereti, és szabadidejében nem tud magával mit kezdeni, akkor TV-nézés helyett iktasson be heti pár órát, amit azzal a tevékenységgel tölt, amit például gyerekkorában is nagyon szeretett. Hozza vissza azokat a játékos, felszabadult időszakokat, ha csak pár percre is, végezzen valami alkotó tevékenységet, vagy olvasson el egy izgalmas könyvet! Találja ki, képzelje el, és csinálja meg!

Nem kell feltétlenül a hurrá-optimizmusba eltorzulnia a sokszor besavanyodott és fásult hangulatunknak (ez egy csapásra nem is lehetséges), de az első paleo sikerek után garantáltan jobb kedvvel, nagyobb lelkesedéssel tudjuk majd folytatni a gyakorlást. Sokszor elgondolkozom azon, hogy néha már túl sok ez a lelkesítő szöveg, amit ide leírok, de ha tudnák, hogy milyen az, amikor az ember fél méterrel a föld felett lebeg, mert annyira jól van, és ez a tudatos változtatásoknak köszönhető… Tényleg van ez az állapot és azt szeretném, hogy ez ne legyen kínai az embereknek, hanem törekedjenek rá, hogy elérjék és tapasztalják meg. Persze nem lehet folyamatosan rózsaszín ködben lebegni, hiszen ahogy a mondás is tartja, egyszer fenn, egyszer lenn. Én sem vagyok folyamatosan ebben a felhangolódott állapotban, de az elmúlt 4 évben összességében egyre több és jobb dolgot sikerült elérnem, a köztes hullámzások meg elmúlnak. Amire az ember a figyelmét fordítja, az erősödik, fejlődik és növekszik. Ön dönti el, hogy ez egy pozitív cél, vagy egyenes út a kiégés, besavanyodás, betegség felé. Annyi faarcot látok, hogy nem biztos, hogy az én optimizmusom a sok, hanem csak a kontraszt nagy. Valahogy úgy tűnik a paleo közösség tagjai boldogabbak tudnak lenni. Az én világom mosolygós és egészséges emberekből áll. Az, hogy ez még nem feltétlenül van itt, az csak egy dolog… Teremtsük meg, hozzuk létre, mindannyiunknak jobb lehet. Egy módszert mutatok itt be hétről-hétre, ami nekem bevált. Próbálja ki!

Ha le akarja tenni a műkaját, meglepődhet, hogy mennyire függ tőle. Nemrég találkoztam újra egy ismerősömmel, aki idén március óta 30 kg-ot adott le, és ezt ő is megerősítette. Nagyon nehéz és meglepően küzdelmes lehet félretolni a szénhidrátos kaját, a kenyeret, péksütiket, ezt csak akkor tudja meg, amikor teljesen meg akar szabadulni tőlük. Ez az ismerősöm is így van ezzel, nincs könnyű dolga, de most folyamatosan mosolygott, nem úgy, mint amikor legutóbb találkoztunk és elbeszélgettünk az életmódváltásról. Nagy szüksége volt rá és sikerrel járt.

Nem csak a cukor abbahagyásánál, de a gabonáknál is szabályos elvonási tünetek jelentkezhetnek, hiszen ezekre úgy rá lehet szokni, mint a drogokra, alkoholra. Amikkel találkozhat: agresszió, türelmetlenség, idegesség, feszültség, hirtelen lecsökkenő vércukor, ok nélküli lehangoltság, aluszékonyság, fáradtság, motiváció hiánya, remegés, erős késztetés, hogy újra egyen, pizzát, tésztát, sült krumplit, süteményt, kekszet, csokit, chipset kíván, stb. Ezen túl kell esni, de csak az első pár nap, egy hét jár ezzel. Ha nem fogyasztja őket, akkor a vércukorszintje egyre kevésbé lesz ingadozó, és nem jönnek elő a tünetek, csak a megszokás miatt térhet vissza az érzés, hogy megkívánja ezeket. Ha újra becsúszik valami szénhidrátban gazdag étel, észre fogja venni, hogy újra sütemények lebegnek majd a szeme előtt. A finomított szénhidrát fogyasztása kiváltja az újabb szénhidrátevési vágyat, kényszert. Esetleg tapasztalhatta is így a karácsonyi lakomák idején, ha előtte már paleózott, de most nem tartotta be a paleo étrendet. Szabaduljon meg ettől az érzéstől!
Ne legyen bűntudata, bocsásson meg önmagának, térjen vissza mielőbb a teljes paleo-ra és helyreáll a rend!

Vegetáriánus, vagy a húst kevésbé kedvelő olvasóim kedvéért egy finom kímélő zöldséges recept:

Kínai kel főzelék zöldségfasírttal

kínai kel főzelék 3

Hozzávalók:

Főzelék:

  • 1 kis fej kínai kel
  • 1fej vöröshagyma
  • 1ek kókusz vagy libazsír
  • 1ek mandulaliszt (elhagyható)
  • 0,5 dl Cocomas kókusztejszín
  • köménymag, só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A zsíron megpároljuk a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kb. 3-4cm-es darabokra vágott kínai kelt is, fedő alatt puhára pároljuk. Közben meghintjük sóval, borssal, köménymaggal. A mandulalisztet kikeverjük a kókusztejszínnel és szükség esetén egy kis vízzel, majd behabarjuk vele a főzeléket és újra felforraljuk. Botmixerrel egy részét pépesítjük. Más zöldségféléből is hasonlóan készíthet főzeléket.

Fasírt:

  • 2 db tojás
  • 25-30 dkg reszelt zöldségféle ízlés szerint: sárgarépa, paszternák, csicsóka és vagy cukkíni aprított brokkoli
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek útifűmaghéj
  • 2 ek tökmagliszt
  • 1 ek mandulaliszt
  • egy csipet só, őrölt bors
  • kókuszzsír vagy libazsír a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, állni hagyjuk 10 percig, majd felforrósított, zsírozott serpenyőbe evőkanálnyi fasírtokat szaggatunk, kissé kilapítjuk, majd kis lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo