A korábbi írásaim függvényében gondolja végig, hogy mit művelhet a testével egy bő olajban sült lángos sok sajttal és tejföllel, meg mondjuk egy gluténban gazdag korsó sörrel, esetleg még egy jó kis jégkrémmel lekísérve (mondjuk egy nyaralás során a strandon)? Szív és érrendszere védelmében ízesítse a lángost friss fokhagymával, mert az egészséges! De tudja, hogy ez mennyit ér valójában?

Az étrend kiegészítők és az időnként elfogyasztott gyógynövények a folyamatosan fenntartott nyugati táplálkozás, mozgáshiány, dohányzás, alkoholfogyasztás és a desszertek elfogyasztása mellett sajnos csak elenyésző hatást képesek kiváltani. A napi egy omega-3 kapszula sem elegendő, ha közben folytatja a bő olajban sütést finomított olajokkal. Tagadhatatlanul egészséges és valamennyi káros hatást biztosan ellensúlyoz a fél gerezd fokhagyma is a lángoson, de összességében hatástalan és hiábavaló vitamin tablettákat és étrend-kiegészítőket is szedni, vagy abban bízni, hogy az időnként jó alaposan megfokhagymázott pirítóssal jót teszünk magunknak, ha az egész táplálkozásunk és életmódunk alapvetően elhibázott, mert téves ajánlásokon alapul.

Egy bundás kenyér cukros teával, vagy egy grízes tészta gyümölcsízzel és porcukorral, málnaszörppel, vagy egy pizzaszelet üdítővel valóban finom, de értéke az Ön számára is egyenlő a nullával, bocsánat, módosítok: nem egyenlő, hanem nulla alatti, negatív, tehát még azzal is jobban jár, ha éhen marad.

Ilyen ételeken tengődve ne csodálkozzon, ha túlsúlyos és beteg. Szenvedve forgolódik éjjel az ágyában izzadva, nappal pedig enerváltan küzd a migrénjével és aluszékonyságával, hangulati zavaraival és nem bírja a stresszt? Az emberek nagy része idegmérgekkel tömi magát aztán meg csodálkozik, hogy nincs jól és képtelen megbirkózni a napi feladatokkal, amin aztán még jól fel is hergeli magát. Hol van itt az egészség és a családi béke? Amihez egyébként hozzá tartozna nemcsak a testi, de a mentális és érzelmi törődés is magunkkal és a minket körülvevő emberekkel. Paleo-val mindez javulhat!

Ha valakinek még ezek után is van kedve az élelmiszeripar termékeit fogyasztani, abban az egyben lehet csak biztos, hogy az egészségének búcsút inthet.

A testi és szellemi állapotunkat is legnagyobb mértékben az határozza meg, milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Miután azzal a paleo táplálkozással, amelyre genetikailag kódolva vagyunk, megalapozta a jó egészségi állapotát és jól működő bélrendszerét, ajánlom a vitamin és étrendkiegészítő termékeket, mert így már hasznosulni is tudnak majd.

Ajánlom például a Vitaking fokhagyma kapszuláját, ha esetleg idegenkedik a napi fokhagymaevéstől.

Fokhagymaolaj-kapszula-1000mg-90

Mindig olvassa el a termékcímkéket és tegye vissza az áruház polcára a finomított növényi olajat, tejterméket, szóját, szőlőcukrot, kukoricaszirupot (glükóz-fruktóz szirup), Na-glutamátot, gabonát, hüvelyest és más gyanús, felismerhetetlen összetevőket tartalmazó termékeket. Minél kevesebb hozzávalóból készítették őket, annál biztosabb, hogy ehetőek.

Felháborítóan gusztustalan és kritikán aluli, emberi fogyasztásra alkalmatlan szeméttel vannak tele az élelmiszer-áruházak. Fölösleges! Egyre inkább ezt tapasztaljuk a bevásárlások alkalmával, főleg így Karácsony közeledtével fog el a hányinger a mértéktelen és értelmetlen fogyasztásra való ösztönzéstől.

Néha-néha még megpróbálkozunk egy-egy jobb minőségűnek vélt „gyári” étellel, de sajnos megint belefutottunk pár ehetetlenségbe. Bevallom, a minap vásároltunk olyan felvágottat, amit főtt karajként neveztek meg, ránézésre valóban húsnak látszott, de kibontva a csomagolásból valami furcsa vizes, eddig soha nem tapasztalt, puha, laza, löttyedt, egyáltalán nem hússzerű állagú, sós, de egyébként íztelen vacakkal találkoztunk a műanyag fóliában. Feltüntették rajta, hogy minőségi, valamilyen díjjal kitüntetett termék és nem is volt a legolcsóbb. Becsapva éreztük magunkat. Azt hiszem itt telt be végképp a pohár, nincs több kísérlet. Marad a nyersen vásárlás, a fazekam, a tűzhely, és némi idő ráfordítás. Így legalább tudom, hogy mit teszek a tányéromra.

Józan eszemre hallgatva és rossz tapasztalataink alapján is kénytelen vagyok még szigorúbban vett paleo életmód felé sodródni, mert lassan tényleg eljutunk odáig, hogy csupa műanyaggal próbálnak megetetni. Minket ez felháborít!

Már az első paleo-s évünkben szép sorjában kiábrándultunk a kenyér nélkül fogyasztott felvágottakból és kolbászokból, ömlesztett sajtokból, vajkrémekből, amikor az első lépésnél tartottunk és épp még csak a kenyér és tejmentességgel próbálkoztunk. Amióta odafigyelünk a termékek összetevőire, és elkezdett helyre állni az ízérzékelésünk, egyre kevésbé voltunk képesek ilyen merényletekre saját magunk ellen. Kenyér nélkül ehetetlenül sósak voltak, egyre inkább érezni lehetett bennük az aromák és vegyszerek, tartósítószerek, édesítőszerek ízét, egy idő után egyáltalán nem voltak már finomak és ránézésre is egyre visszataszítóbbak lettek. Figyelje meg, ha valami Na-glutamátot tartalmaz (ami egy ízfokozó hatású, tengeri hínárból kivont aminosav, hidrolizált növényi fehérje álnéven is felfedezhető, általában az ételízesítőkben, a Távol-keleti konyhában, de szinte minden ipari élelmiszerben előszeretettel használják), abból Ön is sokkal többet fog enni, mint egyébként szüksége lenne rá. Néhány hónap paleo és az első néhány falat után fogja érezni, mikor akarják átverni és hogy ez nem normális étvágy, nem normális íz. Falási rohamokat okoz! Az ezzel járó bűntudat pedig csak Önt sújtja, az élelmiszeripar ezzel sosem fog törődni.

A Na-glutamát egyébként összefüggésbe hozható az elhízáson kívül a hiperaktivitással, fejfájással, emésztőrendszeri és idegrendszeri panaszokkal, izomfájdalmakkal, férfi és női meddőséggel, agykárosodással is.

Inkább egyen valódi ételeket!

Készítsen Ön is nyers, helyben termesztett, szezonális alapanyagokból ételeket, jobban jár! Íme, egy ötlet:

Házi ételízesítő

házi ételízesítő1

Még időben vagyunk ahhoz, hogy az idei termést betakarítva, vagy őstermelőktől beszerezve házi, ízfokozómentes ételízesítőt készítsünk, ami elegendő lesz a tavaszi első friss növények megjelenéséig. Jó szolgálatot tehet a paleo-ra átszokás időszakában, hiszen amíg helyre nem áll a normál ízérzékelése, addig erősen hiányozhatnak az eltúlzott, mű ízek és ezzel valamelyest kitöltheti az esetleges kezdeti hiányérzeteket.

Hozzávalók:

  • 300 g sárgarépa
  • 300 g petrezselyem gyökér
  • 300 g zöld és piros paprika vegyesen
  • 150 g zellergumó
  • 100 g karalábé
  • 100 g paradicsom
  • 100 g vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zellerzöld
  • 165 g Himalája só

Elkészítés:

A hámozott és alaposan megmosott összetevőket aprítógépben összedaráljuk, majd hozzákeverjük a Himalája sót és azonnal kisméretű, alaposan megtisztított befőttes üvegekbe töltjük a levével együtt. Lenyomkodjuk, hogy ne legyen levegős, lezárjuk az üvegeket.
Bármilyen sós ételhez használhatja, felbontás után tárolja a hűtőben!
Az ételkészítésnél vegye figyelembe az ételízesítő sótartalmát!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo