A jeges italok, fagylalt, hideg levesek mellett biztos, hogy sokaknak beugrik egy jól behűtött dinnyeszelet is a forró nyári napokban hűsítő gyanánt.
Tudták, hogy a dinnye termesztéstechnikai szempontból a zöldségnek számít? Engem alaposan meglepett a Wikipedia ezzel a ténnyel.

A dinnye a tökfélék családjába tartozik, afrikai eredetű. Legközelebbi rokonai az uborkafélék. Mind a görögdinnye, mind a sárgadinnye nálunk Magyarországon közkedvelt nyári gyümölcsök (mert hát, növényrendszertan ide-oda, mi gyümölcsként fogyasztjuk őket…. )

Nagy nedvességtartalmú, édes, alacsony kalóriatartalmú, behűtve igazán frissítő hatású csemege. A többi gyümölcsfélével összehasonlítva nem tekinthető igazi vitaminbombának, viszont a hőségben kétségkívül kitűnő folyadék utánpótlás. Nagyobb mennyiségű görögdinnye elfogyasztása okozhat puffadást. Egy kis fahéj biztosan csökkenti a puffadás veszélyét.

A leggyakoribb fogyasztási módja, önmagában, jókora szelet dinnye elmajszolása. Gyermekkoromban én is így fogyasztottam a leginkább. Ma már inkább összekeverem néhány kocka más nyári gyümölccsel és nem fogyasztok belőle „végtelen” mennyiséget. Mennyei, ha felkockázva, aprított őszibarackkal, nektarinnal keverjük össze, meghintjük bőven fahéjjal, majd behűtjük, végül a tetejére néhány szem szedret dobálunk fogyasztás előtt és friss mentalevéllel díszítjük.

gyumolcsali600_400   gyümi4

Egy-egy dinnye olyan, mint a zsákbamacska: nem tudni mit rejt, csak ha felvágjuk. Sokféle tipp olvasható, hallható arról, hogy mi mindenre érdemes ügyelni a jó dinnye kiválasztásánál. A néphagyomány szerint a szeptember eleji Lőrinc napjáig megérett dinnye még jóízű, azután kásás, puha, kevéssé édes.

Nálam tapasztaltabb dinnyézők tanácsait megfogadva a görögdinnye esetén a “kongását” figyelem, azaz, hogy paskolás és ütögetés esetén laza, kongó hangot ad-e. A jól kongó dinnye jó eséllyel tömör húsú (kásás, puha részektől mentes). És természetesen az is fontos, hogy legyen egészséges, hasadástól, sérülésektől mentes, lehetőleg minél frissebb.

A sárgadinnye esetében a legjobb, ha alaposan megszimatoljuk a héjat, minden oldalról, megforgatva. Az édes, finom, zamatos dinnyének erős, túláradó illata van. Itt is fontos, a “tömör” érzet és az egészséges külső héj.

Más kultúrák a dinnyének nemcsak a húsát, hanem külön a magját is elfogyasztják; szárítják, pirítják. A dinnyemag dekorációs alapanyag is. Néhány éve kaptam ajándékba egy dinnyemagokból fűzött karkötőt, ami ékszertáram egyedi darabjainak ékessége.

karkoto

Örömmel vesszük, ha van saját, kitapasztalt módszere az igazán jó dinnye kiválasztására és ezt meg is osztja velünk!

Linkek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye