Tavasz a megtisztulás időszaka. A természet ritmusával összhangban a test is megújul, megtisztul. Régi hagyomány a tavaszi böjt, tisztulás. A hagyományos vallási szokások között is jelen van a böjt, a nagyböjt Húsvét előtt.

A keleti vallásokban is felfedezhető a böjti rítus. Sőt, a böjtölésnek gyógyító célú alkalmazása is régmúltra nyúlik vissza. Nem véletlenül. A test, az emésztőrendszer tehermentesítése elősegíti a szervezet megtisztulását az élelmiszerekkel bevitt és/vagy a nem megfelelő emésztés, bélrendszeri károsodás okán a testben lerakódott anyagoktól. Ilyenkor nemcsak a fizikai test könnyebbül meg, hanem kitisztul a gondolkodás, élesednek szellemi funkciók és tisztábbak lesznek az érzelmek.

Sokféleképpen lehet böjtölni. Lehet, első hallásra a szilárd táplálék nélküli böjt asszociáció ugrik be. Ebben a böjt típusban tiszta víz, gyógyteák és frissen préselt, vízzel hígított zöldség és gyümölcslevek, főtt zöldségek leszűrt levéből nyert „leves” fogyasztása állnak a középpontban, kiegészítve a megtisztulást segítő egyéb rítusokkal, mint például a beöntés, vastag- és vékonybéltisztítás, izzadás, szaunázás, nyirokmasszázs.

Böjtölni azonban nem kizárólag folyadékokon, vagy esetleg pépeken élve lehet. A böjtnek mérsékeltebb, szelíd formája például az állati eredetű táplálékok, vagy kizárólag csak a hús elhagyása, átmeneti mellőzése.

Böjtölni nemcsak tavasszal érdemes, hanem bármikor, amikor szükségét érezzük. Ha figyelünk magunkra, spontán is kialakul, hogy a testnek mikor van szüksége tisztulásra. Érzékelhető, hogy például nem kívánunk húsfélét. Ehhez persze elsőként szükséges az önmagunk megfigyelésének finom rendszerét kialakítani. Igényel némi odafigyelést és szervezést az, hogy nem megszokásból táplálkozunk, hanem a testünk igényei szerint.

Lehet folyamatosan is figyelni arra, hogy a szervezet és az emésztőrendszer időről-időre tehermentesítést kapjon. Például úgy, hogy megfigyeljük: a test ritmusa napszakonként is eltérő. Nálam ez a ritmus évek óta olyan, hogy felkelés után a nap első óráiban szinte nem igénylek szilárdat enni, folyadékot viszont bőséggel. Így az utolsó esti étkezés és az első nappali között akár 14-16 óra is eltelhet.  Konkrét böjti időszak nevesítése nélkül is lehet a test folyamatos tisztulására ilyen módon is figyelni. (Hiába ismert egyes táplálkozási szakértők álláspontja arról, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése és mind mennyiségében, mind minőségében legyen kiadós – illetve akkor lendületes a nap, ha kiadós reggelivel indul. Én például egy kora reggeli kiadós reggelitől nyomott és kókadt leszek – hogy aztán egész nap nem térek magamhoz. De képtelen lennék például sok gyümölcsöt, vagy süteményt, édességet enni reggel.)

A több napig tartó, tisztán folyadékok fogyasztásával járó böjt mindenképpen körültekintést és előzetes orvosi konzultációt igényel, különösképpen akkor, ha Ön valamilyen betegséggel érintett.

Ebben a kérdésben is – csakúgy, mint a táplálkozás és életmód megannyi más kérdésében – az utak egyéniek és mindenkit arra bíztatok, hogy legelőször magát figyelje meg. Szóval, ha valami tuti praktikát olvasunk valahol és mi éppenséggel másként működünk nem az a tanulság, hogy “mi nem jól működünk” és ezt át kell alakítani, hanem az, hogy figyeljük a működésünket és nézzük meg milyen változás hogyan hat rá.

A böjtkúra pedig akkor jó, ha energikusabban, frissebbek vagyunk tőle, fizikailag és szellemileg egyaránt.

Tipp: A nyers zöldségek leve mellé szuper frissítő, tápláló meleg leves készíthető, ha brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, zeller, tök, paszternák darabokkal jól megpakolunk egy nagy fazekat, 3-4 karika nyers gyömbért is hozzá dobunk és lassú tűzön alaposan megfőzzük.  A főzés végén jó sok petrezselymet teszünk a tetejére és az egészet hagyjuk hűlni. Melegen, langyosan kitűnő, de hidegen is remek frissítő. A maradék hűtőben napokig jól tárolható.

Van tapasztalata a böjttel? Szívesen és örömmel vesszük, ha megosztja milyen élmény volt, milyen hatást tapasztalt.

NaturalHelp Komplex méregtelenítő és béltisztító,
kattintson a képre!

naturalhelp_complex

Linkek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6jt
http://hu.wikipedia.org/wiki/Otto_Buchinger
http://www.egeszsegtukor.hu/tavasz/bojtolni-tudni-kell.html