Ne ijedjen meg attól, hogy a tiltással kezdem, de tényleg ez a lényeg, nemsokára elmagyarázom, miért, és arról a sok-sok finomságról is szót ejtek, amit bátran lehet enni.

A paleoban vannak fokozatok és egyéni különbségek, lehet, hogy ami jó nekem, az nem megvalósítható Önnél, mert mondjuk ki nem állhatja a sült karalábét vagy a sütőtököt. Ez részletkérdés. Megvannak az alapelvek, amelyekből annyit hasznosít, amennyit egy szuszra tud. Vagy ha kemény, akkor egy csapásra is válthat. Van, akinek ez könnyebben megvalósítható. Ha szinte 0% paleoról indul, akkor az Ön számára a 40%-os változtatás is hatalmas előrelépés kezdetben, de törekedni kell arra, hogy egyre inkább kerüljük a nem paleo alapanyagokat. Ha már most is odafigyel az egészséges táplálkozásra, kicsit könnyebb dolga lehet, de fontos, hogy a paleo eltér a ma hivatalosan egészségesnek titulált étkezéstől. Később, ha eljut odáig, hogy már 80-90%-ig betartja, egészségesnek és energikusnak érzi magát, elmúltak a panaszai és ez Önnek elég, akkor Önön múlik, mennyire szigorú önmagával és megtarthatja azt a szintet (ez a „megengedőbb” paleo). Az Ön élete, az Ön egészsége. Viszont abban az esetben, ha betegsége van (későbbiekben részletezem, hogy mely kórok esetén segíthet a paleolit étrend), célszerű minél szigorúbban venni, hiszen a gyógyulása múlhat rajta.

A paleoban tiltott élelmiszernek számít:

  • mindenféle gabona: búza, árpa, rozs, zab, cirok, rizs, kukorica, köles, hajdina, …
  • magas szénhidrát tartalmú anyagok, zöldségek: cukor, fruktóz, burgonya
  • tej és tejtermékek (kivéve az érlelt, kemény sajtok)
  • magas omega-6 tartalmú növényi olajok (kivétel pl. kókuszzsír, olívaolaj)
  • hüvelyesek (babfélék, borsófélék, szója!, lencse, földimogyoró)
  • iparilag módosított élelmiszerek, konzervek, húskészítmények (színezékes, aromás, adalékanyagos, ízfokozós dolgok)
  • gyümölcslevek, cukros üdítőitalok, alkoholos italok (ritkán száraz bor elfogadható)

Nem feltétlenül egy csapásra kell megreformálni az egész életmódunkat. Sőt a legtöbb embernél ez nem is működne, hiszen túl nagy változás lenne ahhoz, hogy „bevegye a gyomruk”. Ha túl nagy a kihívás, hajlamosabbak lehetünk túl korán föladni. Sokkal többre juthat sok egymást követő aprócska változtatással hosszú idő alatt, mint egy nagy, az életét hirtelen teljesen felforgató drasztikus lépéssel. Az átszokás nálam is egy több hónapig tartó folyamat volt. A paleo lényege éppen az, hogy hosszútávon tartható életmód, nem okoz gondot, ha már megszokta, és nem akar visszatérni a régihez, mert tapasztalja a jótékony hatásokat. Segíthet visszaszerezni egészségét, egyre több jó tapasztalat áll rendelkezésünkre és szerintem ez sokkal fontosabb, mint az, hogy a tudományos orvoslás mit állít például a diabéteszeseknek előírt étrendről, amitől még senki sem gyógyult meg. Paleotól viszont igen. Ha vissza is tér egy-egy tiltott ételhez, valószínűleg vagy egyből rosszul lesz (már előfordult velem is), vagy kellemetlen tüneteket tapasztal magán, és ez általában a későbbiekben visszatart ettől a lépéstől. Ezen kívül szerintem kielégítő minden szempontból. Ugyanúgy szerepelnek benne hagyományos ízek, laktató és finom ételek, mint ahogyan ínyencségek, édességek és paleo kenyerek is, ha szükségét érzed. Bátran kísérletezhet az alapanyagokkal, ha kedve tartja és egyre jobb szakácskönyvek is születnek. Nincs különösebb mennyiségi korlátozás, csak bizonyos élelmiszercsoportoktól kell tartózkodni. Mindenki saját magára formálhatja, saját ízlése szerint válogathat a paleo étkekből. Mindenki annyit változtat egyszerre, ami neki még elfogadható és kevésbé kényelmetlen. Amikor ez már megszokottá válik, jöhet a következő apró lépés. És így szinte észrevétlenül bekövetkezik a vágyva-vágyott életmódváltás. Amint már írtam, vannak, akiknek könnyebben megy, ha egyszer, s mindenkorra felhagynak a tiltott ételek fogyasztásával, ha Ön is közéjük tartozik, hajrá!

Ha a kezdéshez szeretne pár jó szakácskönyvet, irány a legközelebb eső Vitaminkirály Szaküzlet! A hétköznapi receptektől a hedonista paleo-ig mindenféle szakácskönyvet megtalál nálunk, még azt is megtudhatja, milyen menüvel kínálja gyermekeit.

Mai receptem egy finom marhagulyás paleosítva:

Azért választottam, mert népszerű, házias étel, nem túl bonyolult, és én is gyakran elkészítem.

A benne lévő hús fehérjével látja el, a sok friss zöldség szénhidráttal, vitaminokkal és rosttal táplálja szervezetünket, megadja a megfelelő üzemanyagot a napi lendülethez. Már évek óta kimarad belőle a burgonya és a csipetke, állati zsírral készül. Ennyi változtatás elég is hozzá és maximálisan egészséges étel válik belőle. Ha tehetjük, bográcsban főzzük, úgy még finomabb.

Hozzávalók:

  • 10dkg házi füstölt szalonna
  • 60dkg marhahús, (lehet lábszár, marhanyak, de bármilyen más hús is lehet)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1db paradicsom
  • 1db zöldpaprika, ha szereted, lehet csípős is
  • 1kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, karalábé)
  • 1-2ek pirospaprika
  • 1tk őrölt vagy egész kömény
  • 3db babérlevél
  • Frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • Kb. 1,5 ek só ízlés szerint
  • 2dl száraz vörösbor (elhagyható)
  • 1 nagy csokor friss zöldpetrezselyem
  • 1kis csokor friss zeller-zöld (elhagyható)

A szalonnát apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A húst kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, szintén kockákra vágjuk.

A szalonnát lassú tűzön jól kisütjük, mi benne szoktuk hagyni a levesben, de akár ki is lehet szedni a zsírból. A szalonnabőrt is beledobhatjuk, jól belefő majd az íze az ételbe. A kiolvadt zsíron megpirítjuk a hagymát, majd ha már kezd színesedni, átpirítjuk rajta a húst is. Ha már jól kifehéredett, megfűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, zúzott fokhagymával, beledobjuk a babérleveleket. Belekeverjük a pirospaprikát is, majd hogy meg ne égjen, mielőbb felöntjük a vörösborral, vagy kevés vízzel. A felaprított paprikát és paradicsomot is ekkor tesszük bele. Öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. A marhahús keménységétől függően főzzük kb. 1-1,5 órát, ha már puhul, megkóstolhatjuk, közben figyeljük, nehogy elfőjön a leve. Amikor már majdnem puha, beletesszük a zöldségeket, és ízlés szerint felöntjük még vízzel, ez lehet 3-4 liter. Ha felforrt, kb. még fél óra kell a zöldségeknek, majd a végén beletesszük az apróra vágott petrezselyem-zöldet, zeller-zöldet. Ha szükséges, kóstolás után sózunk ízlés szerint.

Jó étvágyat és remek napot kívánok!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo