maca gyökér

A perui maca gumóit az emberek már több ezer éve termesztik.

Az Andok magas hegyvidékein élő lakosok táplálékának fontos részét alkotta, de értékes kereskedelmi árucikket is jelentett számukra. Jótékony hatásának köszönhetően a felsőbb társadalmi osztályok táplálékává vált.

Sok évszázaddal később a maca értékes tulajdonságairól a spanyol hódítók is meggyőződhettek. Hatásáról szerzett ismereteiket magukkal vitték Spanyolországba és így a maca egyenesen a királyi család asztalára került. Később viszont feledésbe merült ez az értékes növény, csupán néhány perui közösségben ismerték. Így volt ez egészen a múlt évszázad hatvanas évekig, amikor is perui, német és amerikai tudósok tanulmányozni kezdték a maca gumóit, mint az „Andok elveszett kincsét”. Klinikai és laboratóriumi vizsgálatok egyaránt alátámasztották jótékony hatását és így világszerte óriási érdeklődés kelt a maca iránt.

Tovább