Méhpempő
A méhpempő a munkásméhek garatmirígy-váladéka, a méhek “teje”. A méhpempő egy nagyon összetett természetes anyag.
Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. A méhpempő egy nagyon összetett anyag (komplex biokémiai rendszer). Megtalálható benne számos olyan anyag, amely az ember táplálkozásában létfontosságú.
Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint (B1, B2, B3, B5, B6), ezenkívül C-, D-, E-, H-vitamint is tartalmaz. Ezek közül kiemelkedő a B5-vitamin (pantoténsav) tartalom, ezért a méhpempő az élelmiszerek közül a B5-vitamin ma ismert legjelentősebb forrása.
Tartalmaz még különböző nyomelemeket (pl. kén, mangán, nikkel, kobalt), valamint hormont, illetve hormonszerű anyagot (acetilkolin, parotin, inozit).
A méhpempő emberi táplálkozásra való felhasználása ősrégi szokás, előnyös hatását már az inkák is felismerték. Ők testi és szellemi frissítőként használták. De használták az egyiptomiak és a rómaiak is.
Pozitív hatásai a szervezetre:
- általános erősítő, roboráló hatású szer
- elősegíti a fiatal szervezet normális fejlődését, a felnőtt szervezetet pedig biológiailag erősíti, sejtjeit megújítja
- lassítja az öregedést
- leromlott, betegség alatti-utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő
- gyomor- és bélbántalmak kezelésére is használható
- idegrendszeri problémákra igen jó hatású