Összetevők

Itt olvashat bővebben termékeink alapanyagairól.

Egészség mindenkinek jár!

Ingyenes kiszállítás:

30.000 Forintnál
Ft
30.000 Ft

Kurkuma (Curcuma longa)

A sárga virágú kurkuma növény vagy más néven sárga gyömbérgyökér a gyömbérfélék családjába tartozik. Indonéziában, Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény aromás, gyökérszerű szárát porrá zúzzák össze. A kurkuma aktív hatóanyag a kurkumin, egy narancssárga színű olaj, amelyről bebizonyították, hogy számos betegségre jó hatású.
A kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban, a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele. Napjainkban köztudottá vált antioxidáns és gyulladásgátló hatása is.
A kurkuma antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Ez azt jelenti, hogy véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak. A kurkuma, különösen a benne lévő kurkumin, gyulladásgátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt. Laboratóriumi vizsgálatok alapján jelentős a rákellenes hatása is, valamint állatkísérlete eredményei szerint csökkenti a koleszterinszintet.
Gyulladásgátló és antioxidáns hatása, valamint epekiválasztást serkentő és májenzimtermelést fokozó tulajdonságai miatt pedig a máj védelmére is alkalmas szer.
  • A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladásgátló anyagok felszabadulását. Azt is gondolják, hogy fokozza a mellékvesében a kortizon termelését, amely közvetetten segíti a gyógyulás folyamatát.
  • A kurkuma fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre.
  • Kutatók szerint a kurkuma nemcsak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de akár meg is állíthatja a kór előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is.
  • Koleszterinszint-csökkentő és a vérlemezkék összecsapódását és így a vér alvadását gátló tulajdonságainak köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.
  • szélszorulás kialakulásának megakadályozásában, illetve enyhítésében játszott szerepéért jó hatású az emésztési rendszerre, és meggátolhatja a bélgörcs kialakulását.
Egy klinikai vizsgálatban reumatoid arthritises betegeknek anponta 1200mg kurkumint adtak. Az eredményeket összevetették egy másik csoportéval, melynek tagjai hagyományosan napi 300mg fenilbutazont (fájdalomcsillapító gyógyszer) kaptak. Mindkét csoportnál hasonló mértékben javult a járás, enyhült az ízületek merevsége és a duzzanata, ám – a fenilbutazonnal ellentétben – a kurkumin esetében a helyes adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak.
© 2014. Vitaminpontok Kft. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi engedélyszám H-83287329
Design & programming:
&