Kolin
A kolin a lecitinnel együtt létfontosságú tápanyagok. E két közeli rokonságban álló tápanyag a szervezet minden sejtjének – különösen a máj- és idegsejtek – működéséhez elengedhetetlenül fontos. Ezért fontos fogyasztani őket.
Az inozitollal együtt elősegít a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben. Egyike azon kevés anyagonak, amelyek át tudnak hatolni az úgynevezett vér-agy gáton, amely többek között megvédi az agyat az étrend napi változásainak hatásaitól. Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést elősegítő vegyület képződik belőle.
Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakba vagy az epekövekbe.
- segíti a koleszterinszintézis szabályozását
- megkönnyíti az idegimpulzusok haladását, különösen azokét, amelyeket az agy az emlékezés folyamatában használ
- segít leküzdeni az időskori emlékezetvesztést
- a májban segít a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében
- nyugtató hatású
Természetes források:
tojássárgája, szív, zöld levelű főzelékek, élesztő, máj, búzacsíra, lecitin