Kalcium
A csontritkulás ellenszereként ismert kalciumról napjainkban már az is kiderült, hogy fontos szerepe lehet a magas vérnyomás csökkentésében. Ám a modern étrend sajnos alig tartalmaz kalciumot.
Az emberi test kalciumtartalmának főtömege (1-1,5 kg) a csontokban és a fogakban található.
A felnőtt ember csontjai kalciumtartalmának 20%-a évente felszívódik és újrapótlódik (új csontsejtek képződnek az elpusztuló régiek helyébe).
A kalcium felszívódásához a szervezetnek elegendő mennyiségű D-vitaminra van szüksége.
- erős csontokat és egészséges fogakat biztosít
- gondoskodik arról, hogy szabályos legyen a szívverés
- enyhíti az álmatlanságot
- közreműködik a vas felszívódásában
- segíti az idegrendszer működését, különösen az ingerületek áttevődését
- a kalcium biztosítja az idegsejtek közötti kommunikációt, a véralvadást, a sebgyógyulást és az izmok összehúzódását
A kalcium szintje a vérben állandó, ha csökken, a szükséges kalcium a csontokból pótlódik. Idővel a sok kalciumelvétel porózussá és törékennyé teszi a csontokat. A vizelettel kiürülő kalciumot ezért megfelelő napi kalciumbevitellel kell pótolni.
Természetes forrásai:
tej és tejtermékek, sajtok, szójabab, szardínia, lazac, mogyoró, dió, napraforgómag, szárazba, zöldfőzelék