Folsav
A folsav vízoldékony vitamin, szintén a B-vitamin komplex család tagja.
Folsavra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be. A magzati fejlődés soárn különösen fontos, és segíti az idegrendszer létfontosságú vegyületeinek az előállítását.
Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez. Elősegíti a fehérjék anyagcseréjét. Nélkülözhetetlen a szervezet sejtjeinek osztódásához.
- fokozza a tejképződést (terhes és szoptató anyáknál)
- véd a bélparaziták és az ételmérgezések ellen
- tetszetős, egészséges bőrt kölcsönöz
- fájdalomcsillapító hatású
- késlelteti a haj őszülését, ha pantoténsavval és pabaval együtt fogyasztják
- legyengült állapotban fokozza az étvágyat
- megakadályozza a vérszegénység kialakulását
Forrásai:
Nagy mennyiségben tartalmaznak folsvat a zöld színű zöldségek (spenót, fejes saláta), a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék.