Fokhagyma olaj (szagtalan)
A fokhagyma nemcsak a legerősebben illatozó ételízesítő, de minden bizonnyal az egyik legrégebbi fűszernövény is.
Már az ókori Egyiptomban és Indiában is hatékony gyógyszerként alkalmazták a fokhagymát. Elődeink már több ezer évvel ezelőtt felismerték, hogy ez az erős fűszernövény nemcsak ízletesebbé varázsolja az ételt, de gyulladáscsökkentő hatása van, és segít távol tartani a legtöbb betegséget.
A fokhagyma gyógyhatását többnyire a gerezdekben lévő kéntartalmú vegyületek okozzák. A fokhagyma jellegzetes szagát az alliin nevű kéntartalmú vegyület okozza, ami levegővel érintkezve allicinná alakul. Ez az allicin a legfontosabb a különböző gyógyhatások szempontjából, illetve egyéb anyagokhoz szolgál kiindulási anyagként. Mivel a főzés megakadályozza a fokhagymában az allicin kialakulását, így a hatását nagyban visszaveti.
A fokhagymát a múltban és ma is rengeteg dologra használják:
- Manapság is több vizsgálat igazolta vércukorszint-szabályozó és enyhén vérnyomás-csökkentő tulajdonságát.
- Bizonyítottan mutat antioxidáns tevékenységet is.
- Növeli az érfal rugalmasságát.
- Megelőzi a vérrögképződést.
- Csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet a vérben. Ezen előnyeinek köszönhetően igen hatékony lehet a szívkoszorúér-megbetegedés megelőzésében.
- Segít bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében is, így az immunrendszert is erősíti.