E-vitamin
Az E-vitamin zsíroldékony vegyület, amely a májban, a zsírszövetekben, az izmokban, a herékben, a vérben, valamint a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik.
Ez a vitamin az egyik leghatásosabb antioxidáns, sok betegség megelőzésében játszhat szerepet, például védhet a szívbetegség ellen is. A vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.
Az E-vitamin a tokoferolok csoportjának általános elnevezése. A tokoferolnak négy előfordulási formája van: alfa-, béta-, gamma-, delta-tokoferol. Az E-vitamin leggyakoribb és leghasznosabb formája az alfa-tokoferol. A legtöbb étrend-kiegészítőben ez a forma található.
Az E-vitamin csak kevés élelmiszerben található meg, és ezek általában magas zsírtartalmlúak. Ezért aki alacsony zsírtartalmú diétát tart, valószínűleg nem jut elegendő mennyiségű E-vitaminhoz.
- aki sok E-vitamint eszik, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést
- oxigénnel látja el a szervezetet, és ezáltal fokozza az állóképességet
- az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezés károsító hatásai ellen
- megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve elősegíti azok oldódását
- mérsékli a fáradtságot
- megakadályozza a durva hegedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt
- kiváló gyulladáscsökkentő, külsőleg is lehet alkalmazni a sebeken, jól felszívódik bőrön át
- meggyorsítja az égési sebek gyógyulását
- vizelethajtó hatása van, így csökkentheti a vérnyomást
- enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket
Forrásai:
A búzacsíra kimondottan gazdag E-vitamin forrás. A növényi olajok, mogyoró, mandula, napraforgómag (általában az olajos magvak).
A leveszöldségek és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek is jó E-vitamin források.