Máriatövis a májvédő

Kémiai anyagokkal telített világunkban egyre nagyobb terhet ró szervezetünkre a méregtelenítés. Ennek a folyamatnak a központja a máj. Minden étel, ital, szájon át bevett gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba, minden egyes májsejt mérgező molekulák millióit közömbösíti nap mint nap, s ez nem kis próbatételt jelent számukra.

Nem meglepő hát, hogy ezek a mérgező molekulák gyakran károsítják is e sejteket, illetve az azokat körülvevő szöveteket. Szakértők szerint nem egy olyan, első látásra talán távolinak tűnő betegség – mint pl. a reumatoid artritisz, egyes ekcémák, a migrénes fejfájás vagy a menstruációs fájdalmak – hátterében a felhalmozódott méreganyagok okozta májelégtelenség áll. A máriatövis, a herbalisták által szerte Európában és Amerikában, széles körben használt, májvédő anyagokat tartalmazó szer megoldási kínál ezekre a problémákra.

A máriatövis legértékesebb része a bogáncsos virágban található rengeteg apró mag. Ezek a barnás feketés, 57 mm-es magok közel 70-80%-ban tartalmazzák a silymarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májvédő készítményeknek

Sokoldalú, ősi gyógyszer

A máriatövis egyike a legrégebben ismert gyógynövényeinknek, a népi gyógyászatban századok óta alkalmazzák. Májbetegségek gyógyítására a XII. század elejétől kezdve használatos, de írt róla már a római herbalista, Plinius is. A modern kutatások kimutatták, hogy a növényben található aktív hatóanyag, a silymarin képes megvédeni a májat mind az olyan szintetikus anyagoktól, mint a széntetrakloridok, mind az olyan természetes eredetű mérgektől, mint a gyilkos galóca toxinjai.

Hatékonysága

Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát (a silybiumot) egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető. Szinte teljes mértékben hatásos még akkor is, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzunk. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét s nagymértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

Többszörös védelem

A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését

Összegzés

A máj az egyik legfontosabb szervünk és egyben a legdolgosabb is. Nincs még egy olyan szervünk, ami annyi feladatot látna el, mint a máj, így nagy jelentőséggel bír. Jó működése az egész testre kihat! Épp ezért fontos, hogy megkönnyítsük a munkáját, ebben pedig a máriatövis lehet a segítségünkre. Ez a különleges gyógynövény, amit már 2000 évvel ezelőtt is előszeretettel alkalmaztak, többek között antioxidáns és sejtvédő hatású, segíti a máj regenerációját, továbbá csökkenti a gyulladásokat. Ahhoz, hogy mi is kiélvezhessük a máriatövis jótékony hatásait, és segítségünkre legyen az egészségünk megőrzésében, be kell illesztenünk a fogyasztását a mindennapokba. Legyen szó tablettákról, kapszulákról, tinktúráról, olajról vagy teáról, a lényeg, hogy rendszeresen alkalmazzuk.

Mekkora mennyiségű máriatövisnek lehet a szervezet számára kedvező hatása?

Kutatások szerint napi 420-600 mg közötti szilimarin jótékony hatást fejthet ki májbetegséggel vagy abnormális májműködéssel küzdő embereknél. Emellett néhány krónikus májbetegségben szenvedő egyén is tapasztal javulást a szilimarin hosszútávú fogyasztása által.

Milyen kedvező egészségügyi hatásai vannak a máriatövisnek?

Számos kutatás mutatott rá a máriatövis jótékony hatására különböző egészségi állapotokban.

Májproblémák – Kutatások szerint a máriatövis-kivonat úgy védi a májsejteket, hogy megakadályozza számos káros méreganyag beáramlását és elősegíti a sejtekben ragadt toxinok eltávolítását. A szilimarin antioxidáns hatással rendelkezik, így segíti a májregenerálódását.

Újabb kutatások szerint a májszövet hegesedését is megelőzheti. A máriatövist az alkohol romboló hatásának közömbösítésére javasolják. Ezt a hatását kettős vak kontrollált vizsgálattal is alátámasztották; amikor az alkoholfogyasztás abbamarad, a máriatövis bizonyos mértékben vissza tudja fordítani az alkohol által okozott májkárosodást. Más kutatások szerint az általános életminőség és várható élettartam is pozitív irányba változott májzsugorban szenvedő betegeknél.

Egy tanulmány szerint pedig az amatoxin-mérgezés kezelésére is jótékony hatással van. Az amatoxin-mérgezés a gombamérgezés egy formája, amely halálos lehet.

Mentális problémák kezelésében betöltött jótékony szerep – Nemrég megjelent tanulmányok a szilimarin idegvédő hatására mutattak rá. Egy egereken végzett kísérlet eredményei szerint a szilimarin gátolja a béta receptorokon keresztül kiváltott memóriavesztést, amit oxidatív stressz és gyulladás vált ki. A szilimarin az Alzheimer-kór, Parkinson-kór és agyi infarktus kezelésében is kedvező hatást mutatott. Ezenkívül úgy tartják, hogy a szilimarin idegvédő mechanizmusa elsősorban az agy területén történő oxidatív stresszt megelőző hatásából adódik. Ezenkívül a β-amiloid-lerakódásra, gyulladásos folyamatokra, programozott sejthalálra és ösztrogénreceptoron keresztül mediált folyamatokra is hatással van.

Vércukorszint-kilengések kezelése – egy kettős vak klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy azoknak a betegeknek jelentősen csökkent a vércukorszintjük, akik napi 3x 200mg szilimarint fogyasztottak 4 hónapon keresztül a csak antidiabetikus gyógyszereket fogyasztókhoz képest. Egy másik tanulmány szerint a szilimarin napi fogyasztása csökkenti a HbA1c szintjét, ami a 3 hónapra vetített vércukorszint átlagáról ad információt. Ezenkívül a szilimarinnak tulajdonítható antioxidáns és gyulladásgátló hatás csökkenti a diabétesz szövődményeinek – például az idegkárosodásnak – a rizikóját.

Anyatejtermelés elősegítésre – Egy tanulmányt 50 szoptató nő körében végeztek, akik 63 napig napi 420 mg szilimarint fogyasztottak. Ez a vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a szilimarint fogyasztó nők tejtermelése 85.94%-kal nőtt az egészséges kontrolcsoporthoz képest. Tehát a következtetések szerint a szilimarin biztonságos és hatékony a szoptató nők tejtermelésének növelésében.

Csontproblémák megelőzése – Az életkorhoz köthető állapotok, mint például a csontritkulás az oszteoklasztok és oszteoblasztok aktivitási egyensúlyának felborulásából adódik. A szilimarin növeli az oszteoblasztok alkalikus foszfatáz enzimjének aktivitását és gátolja az oszteoklasztok tartarát-rezisztens savas foszfatáz enzimjének aktivitását. Ez a csontritkulás progressziójának megelőzését eredményezi, így összességében lassul a csontvesztés folyamata. Egyes tanulmányok azt mutatták ki, hogy a máriatövis és izoflavonoidok kombinációjának erőteljes hatása van a csontokra a felerősödött csontképző folyamatok által.

Kedvező hatás a daganatkezelésben – A máriatövis antioxidáns hatásából következően daganatellenes hatása is lehet. Néhány – klinikai vizsgálatokat megelőző – állatkísérletben a szilibilin (a máriatövis egyik vegyülete) gátló hatást fejtett ki daganatos sejtek jelátviteli útvonalára. Egy másik vizsgálat szerint a szilibinin jelentősen csökkentette a humán húgyhólyagdaganatos sejtek szaporodását, vándorlását, terjedését és beindította a sejthalál folyamatát a T24 és UM-UC-3 (daganatos sejtvonalak) esetében. Azonban több tanulmányra lenne szükség a máriatövis daganatkezelésben betöltött szerepének és hatásának teljes tisztázására.

Akné kezelésében betöltött kedvező hatás – Egy randomizált klinikai vizsgálatot végeztek 56 egyén körében, ahol azt találták, hogy a máriatövis segíti az akné vulgaris kezelését. Ezeknél az embereknél a szérum glutation, malondialdehid és interlukin-8 szintjét mérték 8 hétig taró, szájon át történő kombinált szilimarin és antioxidáns kezelés előtt és után. Az eredmények csökkent malondialdehid és megnövekedett glutationszintet mutattak. Ezek a kedvezőbb biokémiai adatok a máriatövis jótékony hatására utalnak az olyan bőrproblémák kezelésében, mint az akné.

Forrás: Natúrhírek.hu, news-medical.net

Tovább