A szervezetünknek nagyon fontos a C-vitamin. De miért is?

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, melynek rendszeres pótlása fontos szervezetünk egészséges működéséhez. Ezt a vitamint ugyanis nem tudja raktározni a szervezetünk, a felesleges mennyiség kiürül. Bár sok szó esik róla, és talán a legismertebb vitamin, nem is gondolnánk, milyen sok funkciót lát el testünkben!
Milyen folyamatokat támogat a C-vitamin?
A C-vitaminnak jelentős szerepe van a szervezetünk egészséges működésében:
- Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást, ezért támogatja az immunrendszer helyes működését.
- Részt vesz a regenerációban és a sebgyógyulásban.
- Antioxidánsként képes hatástalanítani a szabadgyököket, amelyek a stressz, fizikai és szellemi megterheltség során fokozottan képződnek.
- Részt vesz a kötő- és támasztószövet kollagénjének képzésében.
- Erősíti és tisztítja az érfalat.
- Részt vesz különböző anyagcserefolyamatokban.
- Védelmet nyújt a fogínynek.
- Segíti a növekedést.
- Számos hormon képzésének közreműködője.
- Koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik.
- Fokozza a vas- és a réz felszívódását.
Mikor van szüksége a szervezetnek nagyobb C-vitamin bevitelre?
A rendszeres napi fogyasztás mellett vannak olyan állapotok, melyekben a C-vitamin-szükséglet egyértelműen növekszik. Ilyenek például:
- hideg hónapok, amikor erősíteni szeretnénk az immunrendszerünk
- járvány időszakok
- lázas állapotok, fertőzések
- műtétek
- intenzív testedzés
- terhesség és szoptatás
- megnövekedett környezeti stresszhatások (városi életmód, munkahelyi stressz)
- rendszeres dohányzás
- gyakori alkoholfogyasztás
- bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése (pl. orális fogamzásgátlók)
Figyelem! A C-vitamin hő- és fémérzékeny
A C-vitamin szinte az összes friss zöldségben és gyümölcsben megtalálható, nagyon jó forrásai a paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma. Azt mindenképp tudni kell, hogy hő-, fémérzékenysége miatt nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket az ételeket! A helyes elkészítésük: párolással, fémedényeket mellőzve. Ideális esetben fogyasszuk nyersen ezeket a kiváló vitaminforrásokat!
C-vitamin bioflavonoiddal
A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, amelyet Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezett fel 1930-ban. Kutatótársaival, köztük Rusznyák István belgyógyásszal megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik. Eleinte azt feltételezték, hogy a flavonoidok csoportja is a vitaminok közé sorolható (P-vitamin névvel illették ezeket a vegyületeket), később azonban kiderült, hogy fogyasztásuk nem elengedhetetlenül szükséges az egészség megőrzéséhez, így ma a flavonoidokat nem tekintik vitaminnak.
Egy flavonoidot akkor tekintünk bioflavonoidnak, ha rendelkezik a P-faktor hatással: a vénák-kapillárisok falát tömíti, a kollagén lebomlását gátolja, így erősíti az érfalakat. A bioflavonoidok erős antioxidáns hatással bírnak, előnyös tulajdonságaik miatt kombináltuk mi is C-vitamin-készítményünket citrus bioflavonoiddal. Katt a részletekért>>