C-vitamin_szemek

Nem elírás a cím, tényleg a C-vitamin és a
napsugárzás kapcsolatáról
szól a mai cikkünk!

Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin”-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük.

Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberekben, hogy C-vitaminra csak ősszel és télen, hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása. Valóban így van?

Nem, nem így van. A C-vitamint nem csak a hideg időben igényli a szervezetünk. Ennek a fantasztikus tápanyagnak ugyanis nagyon fontos szerepe van a látás egészségének megőrzésében is. Tanulmányok bizonyítják, hogy a magas C-vitamin szint csökkenti a szürkehályog (katarakták) kialakulásának veszélyét. A szürkehályog (katarakta) olyan felgyűlt fehérje a szemben, amitől a látás elhomályosul.

Nyáron sem szabad elfeledkezni szemünk egészségéről, sőt, ilyenkor fokozottabban kell ügyelni rá, hiszen az erős napsugarak káros hatással lehetnek a látásra.

A szemünk nyáron talán a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a folyamatos, erős napfény hatására káros anyagok keletkezhetnek benne – akárcsak a bőrünkben. És bár a bőrünket megvédhetjük a sugárzástól, többek között fényvédő krémek használatával is, ezeket lehetetlen a szemükön alkalmazni.
Éppen ezért, inkább a „belső védelemről” kell gondoskodni.

Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő C-vitamin bevitel védi a szemet a szürkehályogtól és a makula degenerációtól. A nyári hónapokban a C-vitamin segíthet ártalmatlanítani a káros napsugarakat, így azok nem károsítják a szemlencsék érzékeny fehérjéit, meggátolva az érzékeny proteinek (pl. szemlencse-proteinek) károsodását.

Nyáron a szemünk – mivel többet tartózkodunk a szabadban, gyakrabban megyünk strandra, uszodába – a fertőzéseknek is jobban ki van téve, így a C-vitamin ezeket is segíthet megelőzni, a gyógyulás idejét pedig lerövidítheti.

C-vitamin pótlásra minden korosztálynak szüksége van. A kisgyerekeknek ugyanúgy, mint a nagymamának és a nagypapának.

Forrás: vitaminkiraly.hu

C-vitamint keresel? Kattints!

VK_C_1000_bio_kép