A cukorbetegek is ehetnek vitamint?

A cukorbetegek vitamin igénye a nagy fokú folyadék fogyasztás és kiválasztás miatt, még fokozottabb.
Mai cikkünkben részletezzük, hogy melyik vitaminnak és ásványi anyagnak, milyen hatása van a cukorbetegek anyagcseréjére.
Vitaminok
A-vitamin
A cukorbetegek könnyen kapnak el különböző fertőzéseket. Az A-vitamin azokat a mirigyeket támogatja, amelyek a fertőzések elleni védelemben segítenek bennünket. Ezek közé a mirigyek közé tartozik a pajzsmirigy, a csecsemőmirigy és a mellékvese, amelyek szerepet játszanak a vér koleszterin-szintjének a csökkentésében és a szem egészséges működésének a fenntartásában is- így rendkívül értékesek a cukorbetegek számára.
B-vitaminok
A vízben oldódó vitaminoknak ez az óriási családja a cukorbetegek étrendjében lényegbevágó. Cukorbetegség esetén általában az összes vízben oldódó tápanyagból sok távozik a vizelettel, a B-vitaminok azonban különleges fontossággal rendelkeznek, mivel rengetegféle módon hatnak az anyagcserére.
B1-vitamin (tiamin)
A szervezetben található B1-vitamin mennyiséget csökkenti a koffein, a dohányzás illetve az egyéb élvezeti cikkek, ezenkívül pedig a túlterheltség és a stressz. Kimutatások szerint növelhető az inzulintermelés, ha az étrend tartalmazza ezt a fajta vitamint. A tiamin, ha negy mennyiségben van jelen, segíti a savtúltengés és a diabetikus neuritis kezelését. Sokféle élelmiszer, főleg a rizs, a liszt és a cukor veszít a tiamintartalomból a főzés során. Ez is bizonyítja, hogy a cukorbetegeknek teljes őrlésű magokra van szükségük.
B2-vitamin (riboflavin)
Ez az a vitamin, amely a B-komplex vitamin fogyasztásakor élénksárgára változtatja a vizeletet (ez a jelenség semmiféle károsodást nem jelez). Akárcsak a B1-vitamin, fokozza az inzulintermelést. Úgy tűnik, hogy a cukorbetegeknek rendkívül komoly hasznára válik. Ez a vitamin közvetlen kapcsolatban áll a látászavarokkal. Ha az étrendből hiányzik a B2-vitamin, sokféle látászavar jöhet létre. Cukorbetegek esetében ennek nagy a kockázata.
B3-vitamin (niacin)
Ha enyhe hiány van ebből a vitaminból, akkor pszichológiai tünetek jelentkeznek, nevezetesen idegesség, depresszió és düh. Az inzulinfüggő cukorbetegek rendkívüli módon igénylik a B3-vitamint, melynek értéke abban rejlik, hogy fiatalkorban csökkenti az inzulinérzékenységet, ezenkívül megelőzi a vércukorszint hirtelen ingadozásait (amelyek egyébként jellemzőek lennének erre a fajta cukorbetegségre). A B3-vitaminnak fontos szerepe van az inzulin érzékenységben.
Pantoténsav
A B-vitaminok családjának ez a fontos tagja komoly feladatot kapott a szervezet adrenalin ellátásában (a kortizon- és adrenalin-termelésben). Amikor a súlyos cukorbetegség diabetikus stresszmechanizmust vált ki, akkor pantoténsavra, C-vitaminra és más tápanyagokra van szükség.
B6-vitamin (piridoxin)
Ennek a B-vitaminnak a szintje is csökken cukorbetegség esetén a sok vizelettel. Magas ösztrogénszint esetén fokozott a B6-vitamin iránti igény. Hiánytünetek mutatkozhatnak a fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében is. A B6-vitamin fontos a PMS (premenstruációs szindrómában). Kimutatták, hogy a B6-vitamin hiánya az állatoknál hasnyálmirigy-károsodást okoz. Számos kutató állítja, hogy ennek a vitaminnak a hiánya komoly szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában.
Kolin és inozitol (lecitin)
Ezeknek a B-vitaminoknak fontos szerepe van a zsiradékok lebontásában; össze is kapcsolódnak, így hozzák létre a lecitint. Ha a cukorbetegek mája megnagyobbodik és elzsírosodik, az részben ennek a két vitaminnak a vizelet útján történő fokozott kiválasztásának tudható be. A lecitin legfőbb szerepe a koleszterin szinten tartása, illetve a zsírban/olajban oldódó A-, D-, E- és K- vitamin felszívódásában és szállításában való segítség.
B12-vitamin és folsav
Ez a két vitamin biokémiai szempontból összekapcsolódik. Bármelyikük hiánya vérszegénységhez (anémiához) vezet. Igen értékes a fáradékonyság, a neurózis és az időskori degeneratív tünetek kezelésekor. A B12-hiánya megemelheti a vércukorszintet. A B12-vitamin – a lecitinnel együtt – általában segít az elzsírosodott májon és elősegíti a zsiradékok lebontását.
C- vitamin
A kettes típusú cukorbetegséggel élők szervezetében jellemzően alacsonyabb C-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. Emellett a cukorbetegek gyakrabban szenvednek fogíny betegségektől, sebeik lassabban gyógyulnak, gyakrabban fertőzi meg őket valami és a hajszálerek keringése is rosszabb mint másoknak.
Valószínű tehát, hogy C- vitamin kúrával a cukorbetegség sokféle komplikációjának a kialakulását előzhetjük meg.
Bár a javallott napi minimális dózis 30 mg, Dr. Linus Pauling, a C- vitamin felhasználásának a vezető szaktekintélye napi 4- 10 grammnyit javasol, hogy a vér elérhesse a telítettségi szintet. Itt kell megjegyezni, hogy az egészséges szervezet a C- vitamin- bevitelnek körülbelül 50 százalékát üríti ki a vizelettel. Ez az arány még sokkal magasabb a cukorbetegeknél.
E- vitamin
A cukorbetegek számára olyasmi az E- vitamin szedése, mint amikor valaki biztosítást köt. Dr. Shute így foglalja össze ennek a vitaminnak a hasznosíthatóságát művében: “Annak, hogy az E-vitamin hasznos a cukorbetegség kezelésében, az az oka, hogy az E-vitamin csökkentheti a szövetek által igényelt oxigén mennyiséget, megakadályozhatja a trombózis kialakulását, illetve elősegítheti az alternatív(kollaterális) keringés kifejlődését. További előny, hogy az esetek körülbelül egyharmadánál csökken az inzulin-felhasználás.
Jelenleg több mint 40 orvosi folyóirat igazolja, milyen fontos is az E- vitamin a cukorbetegség kezelése során.”
Ásványi anyagok
Bizonyos ásványi anyagoknak határozott szerepük van a cukorbetegek kezelése esetén. Sokféle ásványi anyagot javasolnak a vércukorszint kontrollálására, ötféle ásványi anyagnak azonban különleges a fontossága a cukorbetegek számára.
Ezek:
- a króm
- a magnézium
- a mangán
- a kálium
- a cink
A króm
A legújabb kutatási eredmények szerint a króm az inzulin-érzékenység létfontosságú összetevője. Fontos szerepet játszik a hatékony inzulin- glükóz- egyensúly fenntartásában. Állatkísérletek kimutatták, hogy bizonyos fajta patkányok cukorbetegek lesznek, ha krómhiányos az étrendjük. Nyugati típusú étrend követése esetén az évek előrehaladtával csökken a vér krómszintje. Ugyanez történik a terhesség ideje alatt (ezért lesznek olyan gyakran cukorbetegek a terhes nők).
A magnézium
Ennek a létfontosságú ásványi anyagnak a mennyisége gyakran csökken az ételek elkészítése során. Kapcsolatban áll más ásványi anyagokkal, nevezetesen a kálciummal és a káliummal. Mindkettő felszívódásának a normális menete a magnézium jelenlététől függ. A magnéziumhiány szerepet játszik a májbetegségekben, a diabetikus ketózisban és az érelmeszesedésben, illetve bizonyítottan köze van a cukorbetegek retinopathiájához (ez a retina nem gyulladásos megbetegedése). A magnézium kilencféle enzimre hat, amelyek részt vesznek a cukor lebontásában. Alkohol fogyasztása esetén óriási a magnéziumvesztés a hólyagon keresztül. Ez kötheti össze a májzsugorodást (cirrózist), a cukorbetegséget és a magnéziumhiányt.
A mangán
Tanulmányok alapján a cukorbetegek vérében 50 százalékkal kevesebb a mangán, mint az egészséges személyekében. Ez a fontos nyomelem lényeges az inzulintermelésnél, s döntő szerepet kapott sok vitamin hasznosításakor (pl. C-vitamin és B-vitaminok). A mangán az idegi ingerületek átadásához is szükséges. A hiánya számos fajta izom-, illetve idegproblémához vezethet, de még hosszas kutatómunka kell ahhoz, hogy teljes mértékben megérthessük a mangán szerepét.
A kálium
Amikor a szervezet folyadékot veszít, egyúttal káliumot is veszít. A vizelethajtó gyógyszerek, a hányás és hasmenés is növeli a káliumhiányt. Ugyanezt teszi a cukorbetegség is. A magnézium és a kálium kapcsolatban állnak egymással. A magnéziumhiány nemritkán okoz káliumhiányt. A kálium hatást gyakorol a vércukorszintre. Stressz esetén a szervezet káliumot veszít; ezenkívül a fokozott nátriumbevitel (vagyis sófogyasztás) csökkenti a rendelkezésre álló káliummennyiséget. A kálium nagy mennyiségben található a zöld leveles zöldségekben, amit a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak.
A cink
A cukorbetegek sok cinket veszítenek a vizelettel. A cink az inzulinszerkezet része. Úgy vélik, több más hormon kiválasztására gyakorol hatást. A cinkhiány hat a keringésre, emiatt lehet hideg a kéz és a láb. A cinkhiány bizonyos jele, ha valakinek a körmein jellegzetes fehér cinkpöttyök jelennek meg. Az inzulin hatását cink hozzáadásával próbálják meghosszabbítani, hiszen az inzulintárolás és -felszabadulás növekszik a cink jelenlétében. Már 1938-ban kimutatták, hogy a cukorbetegek hasnyálmirigyszövete kevesebb, mint 50 százalékát tartalmazza annak a cinkmennyiségnek, amellyel az egészséges kontrollszemélyek szövete rendelkezik.
Forrás: a cukorbetegek.hupont.hu cikke alapján