
Paradicsom, paprika, lecsó, padlizsán. Paleo?
Vagy mégsem jó?
Megint egy ellentmondásos alapanyag csoport.
Tudjuk, hogy paleolit táplálkozni is sokféle módon lehet.
Különbözőképpen értékelhetőek a fogyasztható alapanyagok: például a megengedőbb megközelítés mérsékelt mennyiségben támogatja egyes sajtfélék, paprika, paradicsomfélék, magasabb szénhidrát tartalmú alapanyagok (például tápióka, csicsóka, nyílgyökérliszt, gesztenye stb.) használatát is.
Megoszlanak a vélemények a hazai paleolit táplálkozási szószólók körében is a paradicsom és a paradicsomfélék fogyasztásának kérdéséről, így arról, hogy azok valójában miként használhatóak paleolit étrend alapanyagaként.
Az különböző látásmódok oka az, hogy a paradicsom lektineket és szaponinokat (alfa tomatint) tartalmaz. Ezek az anyagok előnytelen hatással vannak a bélfal állapotára, hozzájárulhatnak a bélfal áteresztővé válásához.
Szó nincs róla, hogy a paradicsomféléket az étrendben sarokba kéne állítani! Pusztán csak jó tudni és kritikai szemmel megnézni, hogy ilyen tulajdonságai is vannak a paradicsomféléknek és ezek tudatában körültekintéssel fogyasztani mindazoknak, akik nem szembesültek korábban súlyos bélrendszeri, vagy autoimmun eredetű megbetegedésekkel.
A paradicsomfélék igen különböző mértékben tartalmazzák az alfa tomatin nevű anyagot például a zöldség érettségi állapotának függvényében. Az érett, piros, nagy paradicsom alfa tomatin tartalma a legalacsonyabb és az éretlen, zöld paradicsomé magas.
Egyébként – ettől a nyugtalanító tulajdonságtól eltekintve – a paradicsomfélék és a paprika alacsony kalória- és szénhidrát tartalmú zöldségek, tehát, jó helyen vannak az étrendben 🙂
A paradicsom többek között C-vitamint, A-vitamint, mangánt, krómot tartalmaz és antioxidáns hatású likopint is.
Egészséges emberek esetében remek alapanyaga lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.
Egy jó lecsó – amely a magyar konyha elválaszthatatlan jelensége – biztosan kellemes, friss nyári alapanyagokból elkészítve.
Íme egy könnyű Nosalty cukkinis, tojásos lecsó recept
Hozzávalók / 4 adag
- 10 közepes db paprika
- 1 ek. sertészsír
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 közepes db cukkini
- 1 kávéskanál só
- 5 db tojás
- 3 közepes db paradicsom
Elkészítés
A hagymát kockára vágjuk, zsíron kevés sóval megfonnyasztjuk.
A paprikát csíkokra felvágjuk, a hagymához adjuk, a cukkinit megpucolva felkockázzuk, de lehet durvára reszelni, a paprikához tesszük. Félpuhára pároljuk, majd a reszelt paradicsomot hozzáadjuk, és puhára főzzük.
A tojásokat felütjük egy kisebb tálba, villával felverjük, és a paprikára öntjük, és megsütjük.
http://www.nosalty.hu/recept/cukkinis-lecso-tojassal
Jó étvágyat!
Érdekli bővebben is a téma? Akkor jó szívvel ajánlom a figyelmébe az alábbi olvasmányokat is.
Linkek:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/paradicsom.php
http://cukormentes.cafeblog.hu/2012/07/18/paradicsom-egyem-ne-egyem-jo-az-nekem/