tokmagolaj-pumpkin-seed-oil

A tökmagolaj legalább annyira egészséges, mint az olívaolaj, mégis kevésbé használjuk a mindennapokban.

Valószínűleg azért, mert még nem tudunk eleget róla. Érdemes azonban megfontolni a különleges olaj fogyasztását, mivel mentális-, illetve emésztőrendszeri egészségünk fenntartására is tökéletes.

Miért van szükségünk a tökmagolajra?

  • telítetlen zsírsavakat és sok antioxidánst tartalmaz, így hozzájárul az egészséges koleszterinszint fenntartásához, illetve csökkenti az oxidatív stressz okozta sejtkárosodásokat is
  • triptofánt is tartalmaz, ami a szervezet egyik esszenciális aminosava és kizárólag táplálékból vagyunk képesek hozzájutni
  • magas a zsírban oldódó vitamintartalma (A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin és K-vitamin)
  • magas a karotinoid tartalma, ami segít megelőzni a prosztata betegségek kialakulását
  • jól kiegészíti a cukorbeteg étrendjét
  • nyugtatja az idegeket
  • bizonyított már a rákos betegségek legyőzésében is
  • használható immunerősítő szerként is, magas cink tartalma miatt (de magnézium, vas és kalcium tartalma sem elhanyagolandó)

A tökmagolaj pozitív hatásai

1.) Gyulladáscsökkentő

Telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenthetjük a szervezetünk hajlandóságát a “gyulladásokra”. Egy 2015-ös kutatásból kiderült, hogy a nem alkoholos zsírmáj betegség és az érelmeszesedés (atherosclerosis) is kezelhető tökmagolajas diétával. Az életmódváltás alapvető pillére lehet, ha étrendünkbe illesztünk gyulladáscsökkentő hatású ételeket.

2.) Táplálék-kiegészítő rákbetegeknek

A tökmagolaj segíthet a rákbetegek egészségének fenntartásában és csökkentheti a rák kialakulásának, illetve terjedésének a kockázatát.
Bebizonyosodott, hogy fogyasztása csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát a menopauzán átesett nők esetében, illetve a mellrák gyógymódjának alapját is jelentheti a későbbiekben. A tökmagolaj pozitív hatással lehet a prosztatatrákos betegekre is, de másféle rákok kezelésére is alkalmas lehet, mivel csökkenti a karcinogének arányát a szervezetben.
Lassítja az öregedési folyamatokat is, antioxidáns tartalma révén.

3.) Fenntartja a férfiegészséget

A tökmagolaj legtöbbet tanulmányozott hatása az, hogy képes fenntartani a prosztata egészségét, illetve csökkenti a megnagyobbodott prosztata méretét a korral járó prosztata megnagyobbodás esetén. Jelentősen csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát is, továbbá gyógyír lehet húgyhólyagproblémákra is. Egyéb pozitív hatása, hogy fokozza a libidót.

4.) Segíthet a mentális egészség fenntartásában, az álmatlanság és a stressz legyőzésében

A tökmagolajjal megtarthatjuk kiváló memóriánkat, illetve a mentális betegségek így a “social anxiety disorder” szociális fóbia nevezetű, társadalmi beilleszkedést gátló szindróma legyőzésében is segíthet.
Segíthet az álmatlanság legyőzésében is, ha lefekvés előtt veszünk be egy teáskanállal belőle, mivel a tökmagolaj triptofán tartalma segít a normális szerotonin szint beállításában. A tökmagolaj továbbá segíthet depresszió esetén is.

5.) Csökkentheti a férfiak kopaszodási sebességét

Az egészséges étrend összeállítása segíthet a normális hormonszint beállításában, ezáltal elkerülhető lehet a férfiak kopaszodása is. Ez a folyamat egy androgén hormon a DHT (Dihidroxy-Tesztesztoszteron) csökkenéséhez köthető, amelynek normális szintje fenntartható a tökmagolaj cinktartalma által. Egy 2014-es kutatásban a 24 hétig tökmagot fogyasztó férfiaknak átlagban 40 százalékkal több haja nőtt, mint azoknak, akik csak placebót szedtek.

6.) Vigyáz a szív- és érrendszerre

A tökmagolaj gyulladáscsökkentő hatása miatt: képes lehet megvédeni a szívinfarktusoktól és más szívbetegségek kialakulásától is. Rugalmasan tartja az érfalakat, és csökkentheti a magas vérnyomást is (menopauzán átesett nők esetében).

7.) Méregtelenítés, diéta és kozmetikum

A tökmagolaj méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így segíthet a sav-lúg egyensúly helyreállításában, ezen kívül orvosolhat egyes emésztőrendszeri betegségeket, úgy mint reflux, puffadás, hasi görcs, émelygés, illetve támogatja a máj működését.

Fogyókúrázóknak is javasolt a tökmagolaj fogyasztása, mivel segítséget nyújt a zsírszövetek lebontásában.

Érdemes vele naponta legalább egyszer öblögetni, mivel eltávolítja a szájban lévő baktériumokat, illetve a nyelven kialakuló lepedéket.

Kozmetikumok alapanyagaként, illetve természetes kozmetikumként is használhatjuk a tökmagolajat!

A tökmagolaj konyhai felhasználása és adagolása

A tökmagolajat semmiképp sem szabad felmelegíteni, így salátákhoz, pesztóhoz, tésztákhoz ajánljuk feltétként.

Ha “orvosságként” használhatjuk, a kutatók szerint akkor a leghatékonyabb, ha reggel éhgyomorra veszünk be az olajból egy teáskanálnyit.

A sötét üvegben forgalmazott hidegen sajtolt tökmagolajat lezárva tároljuk, fénytől elzárt, hűvös helyen, mivel így őrzi meg leghosszabb ideig szavatosságát.

A tökmagolaj nyugodt szívvel fogyasztható, semmilyen mellékhatását nem tapasztalták, de vérnyomáscsökkentő hatása van, így ha hasonló hatású készítményt szedünk, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal!

HIDEGEN SAJTOLT TÖKMAGOLAJ ITT >>>

.

Forrás: https://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/hasznalhatunk-tokmagolajat-gyulladascsokkentokent
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591208
http://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/549721/
https://draxe.com/pumpkin-seed-oil/