A B-vitamin – amelynek minimum kilenc fajtája létezik – nagyon sok irányból hat az egészségre. Befolyásolja az energiakészletet, a hangulatot és a viselkedést.

Az alábbiakban megtudhatja, milyen hiánytünetek jelentkezhetnek, amennyiben szervezete nem jut elegendő B-vitaminhoz.

B1-vitamin: Hiányában lelassul a gondolkodás, elfárad az agy, majd szívizom károsodás és hiányos oxigén ellátottság lép fel. Fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcserében.

B3-vitamin: A niacin vagy nikotinsav az egyik legcsodálatosabb vitamin, nélkülözhetetlen a mentális egészség fenntartásában.  Csökkenti a vér káros koleszterin szintjét és nagyobb adagokban kihajtja a szervezetből a méreganyagokat és a sugárzást. Skizofrén betegeket kezelnek vele eredményesen.

Inozit: A néha B9-vitaminként is emlegetett anyag hiányában ekcéma, hajhullás, keringési zavarok, alváspanaszok, szempanasz, székrekedés, ideggyengeség, és szorongás lép fel. Naponta 4-8 gramm szükséges belőle, amit részben szervezetünk előállít, részben étrendi pótlást igényel. Koffein fogyasztás esetén mennyisége hirtelen lecsökken a szervezetben.

B2-vitamin: A riboflavin a leggyakrabban hiányzó vitamin a mai ember étrendjéből. A szem betegségei, mint a szürkehályog, a romló látásélesség és a könnyező szem az első tünetek.

B6-vitamin: Védi a szív egészségét, csökkenti az ödémák kialakulásának lehetőségét, stabilizálja a nők hormonszintjét. A cink és a B6-vitamin együtt számos idegi probléma kezelésében volt eredményes.

Biotin: Amennyiben keveset fogyasztunk fáradtak, ingerültek, depressziósak leszünk. Hull a hajunk, korpásodik, száraz vagy zsíros lesz a bőrünk. Izomfájdalmak és idegesség jelzik a biotinhiányt. Naponta 0,1 mg a szükséges mennyiség, amit szervezetünk elő is állít, amennyiben a bélflóra rendben van.

B12-vitamin: Ezt a vitamint szinte lehetetlen növényi forrásból megszerezni. Hiányában kóros vérszegénység alakul ki. Hosszabb távon való elégtelen fogyasztása az idegek elváltozásához és mentális betegségekhez vezet.

Pantoténsav: A szellemi frissesség, a koncentráció, az egészséges haj és bőr, és végtagjaink jó vérellátásának a biztosítása a legismertebb feladata. A karcsúság és a jó közérzet vitaminjának is hívják. Érdekes, hogy a B5-vitaminként is ismert anyag vissza adja a haj eredeti színét amennyiben az őszülés elején kezdi el valaki hatékony adagban fogyasztani.

Folsav: Ritkán B4-vitaminként is említi a szakirodalom és a vér vörös vértesteinek képzésében játszik szerepet. Hiánya vérszegénységet és a terhesség során súlyos magzati fejlődési problémákat okozhat.

Pótolja őket minden nap!

(forrás: vitaking.hu)

Ha nem akar altatóhoz vagy nyugtató szerekhez nyúlni, vagy a sok idegesség miatt lecsökkent az étvágya, akkor optimális megoldás a B-komplex vitamin fogyasztása. Próbálja ki!