gesztenye_torta

NEM KELL LEMONDANI A
SÜTIRŐL ÉVÉSRŐL!

VELÜNK LEHET!

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 db 25 dkg-os cukrozatlan gesztenye massza (Gelato Italiano, Maroni)
  • 5 evőkanál kakaópor +3 evőkanál édesítő
  • 6 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál édesítő (stevia-eritrit keveréke)
  • 1,5 cm –es vanília kikapart magja
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

  • A kakaóport olvaszd fel 3 evő kanál édesítővel és pici vízzel.
  • A tojások sárgáját keverd, ki az édesítővel, a vajat pedig simára keverd össze a gesztenye masszával.
  • A kikevert tojás sárgáját és a gesztenye masszát dolgozd össze és mehet bele a langyosra hűlt csoki és a
    citrom reszelt héja a vanília és a szódabikarbóna.
  • A tojásfehérjét verd fel kemény habbá és lazán keverd a gesztenyés masszához.
  • Ha van, két egyforma tortaformád béleld ki sütőpapírral, amit kicsit nedvesítsél be, majd a masszát
    elfelezve öntsd óvatosan a formába. Kicsit ütögessed az asztalhoz, hogy szép egyenletesen terüljön el.
  • 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sül légkeveréses sütőben.
  • Amikor kihűl, akkor szépen levehető az aljáról a sütőpapír.
  • Sütheted (nagy) tepsi formában is, akkor, ha készen van, vágd ketté.

Két fajta krém is illik hozzá

1.) Gesztenye krém

Hozzávalók:

  • 1 tojás sárgája pici tejjel vagy tejszínnel és édesítővel sűrűre főzve (gőz felett)
  • 25 dkg cukrozatlan gesztenye massza
  • 12 dkg mascarpone
  • 5 dkg vaj
  • pici rum

Elkészítése:

  • A vajat keverd el a gesztenye masszával, majd mehet hozzá a mascarpone és a tojáskrém.
  • Édesítsd ízlés szerint.
  • Tedd kb. 15 percet a hűtőbe, ha kihűlt kend a két lap közé.

2.) Kókusz krém

Hozzávalók:

  • 1 tojás sárgája kevés kókusztejjel és édesítővel sűrűre főzve (gőz felett)
  • 25dkg mascarpone
  • 5 dkg vaj
  • vanília kikapart magja
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • édesítő ízlés szerint

Elkészítése:

  • A mascarponét a vajjal, a vaníliával és a kókuszreszelékkel keverd simára, majd add hozzá tojáskrémet. Ha
    kell, akkor még hűtsed le, hogy kenhető legyen.
  • Csoki máz:
    3 púpos evőkanál kakaót olvasszál fel kicsi vízzel és édesítővel ízlés szerint.
    Ha felolvadt és kicsit kihűlt, keverj hozzá egy diónyi vajat, keverd simára és ezzel vond be a torta tetejét.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Forrás: testszerviz.hu