Elég volt a bölcsis/ovis betegségekből?!

Amikor az otthon védelme alatt cseperedő gyermekünk orra folyni kezd, nagy elánnal rohanunk a patikába, hogy megoldást találjunk a problémára. Egy kis orrcsepp, egy kis méz, egy kis tea és minden rendben lesz. Igen ám, de ahogyan gyermekünk kilép az otthoni vaskapu erős biztonságának árnyékából, szinte azonnal tapasztalhatjuk, hogy a sok szülő által emlegetett borzalmas beteges korszak, a mi életünkben is kezdetét veszi. Az anyukák egymás között, vagy egymás háta mögött stumfolják magukat, hogy “Ugyan miért visz be valaki beteg gyereket a közösségbe?!” pedig valójában a probléma gyökere nem ebben rejlik. Hogyan éljük túl ezt az idegörlő időszakot, és mit tehetünk gyermekünk védelme érdekében?

A gyermekek immunrendszerének titka

Fontos leszögeznünk, hogy a gyermek immunrendszere, születésétől kezdve folyamatos fejlődésen megy keresztül, és kb. 3 éves korára éri el azt az érettségi szintet, amellyel már esetlegesen képes megbirkózni a külső hatásokkal szemben. De azért ne várjunk csodát!

A közösségbe kerülésnek egy teljesen természetes velejárója, hogy a csemete megbetegszik. Igen! A bölcsődékben, óvodákban a játékokat és eszközöket közösen használják a gyerekek. Egyetlen intézménytől sem várhatjuk el azt, hogy minden egyes gyermeknek külön legója, külön babája és külön kisautója legyen. Ez teljességgel lehetetlen küldetés.

A közös játékokat a gyermekek megfogják a szájukba veszik, nyammognak rajta, majd tovább adják társuknak. Még a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés sem előzheti meg azt, hogy az egyik gyermekben teljes tünetmentességgel működő baktériumok, átkerüljenek egy másik gyermek szervezetébe. Na és itt jön a konfliktus! Az immunrendszer nem ismeri az éppen szervezetbe tolakodó baktériumot, ezért küzdeni kezd ellene. Ebből alakul ki a szinte azonnali orrfolyás és torokfájás, amelyet olykor bizony láz is kísér. Ne próbáljuk meg ezt a folyamatot elkerülni, mert azzal tulajdonképpen azt kívánjuk, hogy gyermekünk immunrendszere maradjon teljesen steril.

Igenis szükség van a kórokozókkal való ismerkedésre

Ne féltsük túl a gyereket. Hagyjuk játszani, homokozóban turkálni, fűben tapogatni. Így tud a szervezete megismerkedni a kölönbözőféle baktériumokkal, és így fogja tudni az immunrendszere különválasztani az úgynevezett “betolakodókat”, hogy melyek a hasznosak és melyek az ellenségek. Gondoljunk bele, hogy mi hányszor voltunk náthásak, torokfájósak és hány alkalommal küzdötte le már szervezetünk az ismeretlen eredetű bacikat.

A gond ott kezdődik, ha figyelmen kívül hagyjuk azt, amire valójában szüksége van a gyermeknek

A túlféltésre nem, viszont a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitelre bizony hatalmas szüksége van a fejlődő szervezetnek. A nagymama vitamindús spenótfőzeléke, nyáron és tavaszi időszakban a rengeteg gyümölcs, és a napsugarakból kinyert D vitamin, mind-mind segítik az immunrendszert abban, hogy fel tudja venni a harcot az új és ismeretlen kórokozókkal szemben. Ha viszont nincs lehetőségünk minden nap 100%-osan odafigyelni a gyermek táplálkozására, ha nem áll mögöttünk 2 nagymama, akik felváltva és vitamin szegmensekre lebontva és csoportosítva készítik el a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát a gyermeknek, akkor jól jöhet számukra egy kis külső segítség.

Egyszerű és nagyszerű vitamincsomag, amiben minden apróságra odafigyeltünk

Szóval ha szupernagyi nincs kéznél, akkor íme egy remek vitamin kombináció, amelyben minden gyermeki szervezet számára szükséges jóság egyetlen helyre tömörül. Nem kell gondolkoznod azon, hogy a csontok, fogak, haj, agy fejlődése mellett, milyen dolgokra kell még odafigyelned. Egyszerűen lapátold a gyerkőcbe minden reggel, ezt a két szuper ízű rágótablettát, amihez ráadásul most nagyon kedvezményes áron juthatsz hozzá, és a probléma meg is van oldva!

A jól kiválasztott vitaminok a betegség legyőzésében NEM, de a megelőzésében annál inkább szerepet játszanak. Ha viszont gyermeked már lázas, taknyos, akkor a multivitaminok szedését függeszd fel a gyógyulásig, és csupán C-vitamin készítményt használj a gyorsabb felépülés érdekében!