vitamin_p_flavonid

Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni.

Talán azt hitték, hogy a C-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.

Szent-Györgyi Albert írta le elsőként az általa P-vitaminnak keresztelt, akkor még alig meghatározott összetevőt. “P” mint permeabilitás. Innen az elnevezés. Az orvosi tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy valami köze van ennek a tápanyagnak a vérerek átjárhatóságához. És mivel a harmincas években ez létfontosságúnak (vitálisnak) tűnt a vitaminok közé sorolta, mint abban az időben számos más létfontosságú mikrotápanyagot.

Ma már nem hivatkozhatunk ezekre mint P-vitamin, hanem a kevésbé szexi flavonoid vagy egyes helyeken bioflavonoid elnevezést akasztotta rájuk az orvosi szakma. Némileg indokolt ez a szigor a nómenklatúrában, mivel nem egy jól meghatározható molekuláról beszélünk, hanem több mint negyven féle, hatásában hasonló, de kémiájában eltérő növényi tápanyagról beszélünk.

A citrus flavonoidok

A citrusfélék gyümölcse (narancs, citrom, grapefruit, mandarin) számos különféle flavonoidot tartalmaz. A legnagyobb mennyiségben fellelhető heszperidin, kvercetin, rutin és naringin mellett számos egyéb kisebb arányban jelen lévő vegyületről van szó. Ezek egészségügyi hatása szerteágazó. Kutatások igazolták koleszterincsökkentő hatásukat. A hajszálerek (természetesen a többi erek is) egészségét látványosan képes javítani már egészen kis mennyiség is. Napi 50mg flavonoid állandó fogyasztása már látható védelmet jelent nem csak a keringési problémákkal szemben, de egyes daganat fajtákkal szemben is. A már meglévő keringés problémákkal diagnosztizált betegek esetében 150-300mg napi flavonoid fogyasztás az általánosan javasolt.

A grapefruit flavonoid tartalma olyan erőteljes, hogy számos receptköteles vérnyomáscsökkentő hatását képes számottevően megnövelni. Ezen kölcsönhatás miatt szükséges a gyógyszert felíró orvost tájékoztatni, mielőtt rendszeres grépfrút vagy flavonoid fogyasztóvá válik aki eleve vérnyomáscsökkentőt szed.

Flavonoid, ha nem narancs

A citrusfélék flavonoid tartalma mellett, szinte minden növényi tápanyag tartalmaz valamennyit. A hagyma a legjobb kvercetin forrás, a szőlő magas rezveratrol tartalmáról híres. Talán érdekes itt megjegyeznem, hogy egyetlen szőlőlevél több rezveratrolt tartalma,z mint egy palack vörösbor, mégis a vörösbort ajánlja az orvoslás és nem a szőlőlevelet. Vajon miért?

A kerti ruta leveléből vonták ki sokáig a rutint – nem véletlen a névhasonlóság. A vénás erek karbantartására gyógyszerként forgalmazzák Rutascorbin néven. Rutin és aszkorbin sav. De ha valaki ültet egy tő rutát a kertjébe, kiirthatatlanul elszaporodik és a levelét rágcsálva vagy az ételeinkbe keverve természetes rutin forrásként kapjuk a saját kertünkből. Ráadásul, ha csak úgy elrágcsálja valaki a levelét, az emésztése is látványosan javul, mert az epetermelést is segíti a keserű íze.

A kakaóbab magas flavonoid tartalma teszi értékessé a csokoládét, és bármilyen magas kakaó tartalmú ételt. Fontos, hogy mindennapos csokoládé fogyasztás előnyeit ne rontsuk el a rengeteg hozzáadott cukorral. Magas kakaó tartalom (60% felett) az értékes. A kis kakaó tartalmú édességeknek nincs pozitív élettani hatása.

A bogyós és színes gyümölcsök, amik már a szedéskor megfestik az ember kezét szintén értékes flavonoid forrás. A szeder és a fekete áfonya flavonjai (antocianidok) határozott rákellenes hatásuk miatt kell, hogy bekerüljenek az étrendbe. Heti rendszerességgel kell ezeket fogyasztani akár friss, akár mirelit, akár lekvár formában.

A fekete áfonya flavonjai már egyetlen adag elfogyasztása után látványosan javítják a látást. Próbálja ki egyszer. A szürkületi vakság – az a jelenség, hogy csökkenő fényben gyorsan romlik a látás minősége – két órára kompenzálható egy pohár fekete áfonya vagy az annak megfelelő mennyiségű (150-200mg) fekete áfonya kivonatot tartalmazó kapszula elfogyasztásával. Ha gyakran vezet szürkületben az áfonya rendszeres fogyasztása többet segíthet, mint egy erősebb fényszóró.

Van egy étrendkiegészítő, ami hazai gyártmány és minden városi ember étrendjében ott kellene lennie. A Vitaking C-500 Supreme készítménye a C-vitamin mellett 210 mg citrus flavonoidot is tartalmaz, és kényelmesen és biztonságosan adagolható az év minden napján.

Forrás: naturhirek.hu (vitaminbiblia.hu)

C-vitamin kiemelkedően magas citrus flavonoiddal ITT!